Cele mai citite
 


Unul din doi imigranţi ilegali nu beneficiază de asistenţă medicală în Europa
duminică, 27 septembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Într-un studiu intitulat 'Accesul la îngrijiri medicale: un drept încălcat', organizaţia Medecins du Monde face un bilanţ îngrijorător asupra sănătăţii imigranţilor ilegali în 11 ţări din Europa de Vest, scrie cotidianul francez La Croix.
Zabel este armeană şi trăieşte ilegal în Olanda de patru ani. Acum 10 luni, a început să aibă puternice dureri la stomac. Un medic generalist a trimis-o la spital pentru investigaţii. Personalul a refuzat s-o examineze. 'Nu aveţi asigurare, trebuie să plătiţi', i s-a spus. N-a avut posibilitatea să plătească şi atunci medicul generalist i-a prescris medicamente puternice. Pentru că durerile persistau, doctorul a trimis pacienta la spital. Iarăşi a fost refuzată. Şi după 10 luni, femeia are aceleaşi simptome.

Povestea lui Zabel poate fi citită în raportul organizaţiei Medecins du Monde (MDM), difuzat vineri, 25 septembrie. Cu ajutorul a 1.220 de interviuri realizate în 11 ţări din Europa de Vest, ONG-ul realizează un tablou alarmant al sănătăţii imigranţilor ilegali. Prima constatare este că nevoia de asistenţă medicală a acestui segment de populaţie este foarte mare. Potrivit medicilor şi asistentelor medicale care au efectuat interviurile în centrele de primire ale MDM, două treimi din persoanele întâlnite au cel puţin o problemă de sănătate.

Clandestinii suferă cel mai des de tulburări osteoarticulare (artroză), digestive (ulcer) şi psihologice (insomnii, anxietate difuză, psihoză), ca şi de diabet şi hipertensiune arterială. În 16% din cazuri, pronosticul este 'probabil sau sigur nefavorabil în lipsa tratamentului'. Preşedintele MDM, Olivier Bernard, afirmă că 'pentru imigranţii fără documente legale, condiţiile de viaţă sunt precare. Mediul lor este patogen. De aceea sunt mai bolnavi decât media celorlalţi.'

Numărul mare de bolnavi în rândurile unei populaţii mai degrabă tinere reflectă şi greutăţile întâmpinate atunci când au nevoie de asistenţă medicală. Imigranţii fără documente legale sunt îngrijiţi prost sau deloc: 45% din cei care au probleme de sănătate spun că nu fac tratamente şi nu sunt consultaţi. Aproape jumătate dintre intervievaţi arată 'că au renunţat singuri în ultimul an la tratament', adaugă raportul. Cifra se ridică la 68% în Suedia, ţară considerată totuşi un model social în Europa.

Teama de arestări şi de expulzări îi ţine departe pe imigranţii clandestini de îngrijirile medicale. Mulţi invocă şi complexitatea sistemului de asistenţă medicală, ignoranţa, dificultăţile administrative întâmpinate în afirmarea drepturilor lor. Mai grav, 14% dintre persoanele intervievate spun că le-a fost refuzată asistenţa medicală când au fost bolnavi ultima dată. Acest procent este foarte ridicat în Olanda (33%), Marea Britanie (27,6%) şi Belgia (25,3%), şi mai mic sau chiar zero în alte ţări, ca Franţa (5,3%) sau Spania (1,3%).

Costul consultaţiilor şi al tratamentelor rămâne unul din obstacolele majore în asistenţa medicală, spun imigranţii ilegali. 'Există două tipuri de ţări în această privinţă, precizează Nathalie Simonnot, care răspunde de programele MDM. Cele ca Franţa şi Spania prevăd compensarea cheltuielilor pentru sănătate, în timp ce în Germania şi Suedia cheltuielile pentru bolile curente nu sunt rambursate.' Chiar când legea prevede gratuitatea îngrijirilor medicale, numai o treime din persoanele intervievate are cu adevărat acces la ele.

Aceste dificultăţi se răsfrâng şi asupra copiilor imigranţilor fără acte legale: 29% dintre părinţi spun că au renunţat la asistenţa medicală a copiilor lor în ultimul an. Ei renunţă la consultaţii, vaccinări, îngrijiri dentare şi ochelari. Convenţia internaţională a Drepturilor Copilului obligă statele să asigure minorilor cea mai bună asistenţă medicală posibilă, dar raportul menţionează cazul unui copil tuberculos care a fost refuzat de un spital suedez pentru că nu avea acte.

Aceste discriminări nu le ocolesc nici pe femeile însărcinate. Numai una din două spune că a beneficiat de asistenţă medicală în timpul sarcinii. Multe vorbesc despre naşteri la spitalele de urgenţă, care nu dispun de saloane adaptate, şi de plecări din spital imediat după naştere. Raportul concluzionează: 'Femeile care nu au permis de şedere nu beneficiază în Europa de o asistenţă medicală în timpul sarcinii care să le protejeze pe ele şi pe copiii ce se vor naşte.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Lansarea unui site despre diabet Site-ul www.accu-chek.ro, lansat, luni, în cadrul campaniei ''Fă PAS-ul corect: Controlează diabetul'', oferă date de ultimă oră privind diabetul şi îşi propune să devină punctul de referinţă al tuturor celor care doresc să afle informaţii de calitate despre aceasta boală.
Fitoterapia in diabet In mod special, in ultimii 10 ani, s-au facut cercetari stiintifice amanuntite asupra plantelor utilizate de diverse popoare pentru actiunea lor hipoglicemianta.
Dieta cu indice glicemic scazut Trebuie sa lamurim de la bun inceput ce este indicele glicemic si cu ce ajuta el intr-o dieta . Povestea lor incepe in 1981 cand un medic american a inceput sa studieze modul in care alimentele bogate in carbohidrati modifica nivelul zaharului din sangele bolnavilor de diabet.
Program naţional de prevenire a diabetului Bucureşti, 22 iunie /Agerpres/ - Academician prof. dr. Constantin Ionescu Târgovişte, preşedintele Asociaţiei Medicale din România, afirmă că există un proiect al unui program naţional pentru determinarea scorului de risc al diabetului, care are în vedere un sistem informatic cu terminale în toate i...
Pancreasul - limba engleza Descopera functiile pancreasului
Un microscop de forţă atomică poate diagnostica foarte timpuriu o artroză Cercetători elveţieni au pus la punct un microscop de forţă atomică experimental care poate detecta semne ale artrozei mult mai timpuriu decât prin metodele clasice de diagnosticare, potrivit unui studiu publicat în ultimul număr al revistei britanice Nature Technology, relatează AFP. (Sursa: Agerpres)