Cele mai citite
 


Mureş: Peste 22% din totalul pensionarilor, pensionaţi pe caz de boală
duminică, 27 septembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Din cei 165.761 de pensionari aflaţi în evidenţa Casei Judeţene de Pensii (CJP) Mureş nu mai puţin de 36.706 de persoane sunt pensionate pe caz de boală, a declarat, pentru AGERPRES, directorul coordonator al instituţiei, Eugenia Neagoe.
Potrivit Eugeniei Neagoe, deşi proporţia acestui gen de pensionari depăşeşte 22% din totalul pensionarilor, judeţul Mureş se află pe locul zece la nivel de ţară la acest capitol, cu 18.413 pensionari de gradul III, 17.387 pensionari de gradul II şi 906 pensionari de gradul I.
Şefa CJP Mureş a apreciat că numărul pensionarilor pe caz de boală este mare, însă a precizat că aceste pensii se acordă pe baza unui dosar medical, care precizează diagnosticul.
'Diagnosticele medicale sunt fraze complicate, un limbaj de specialitate pe care noi ca şi funcţionari de formaţie economică nu îl putem aprecia exact. Noi primim dosarele cu privire la pierderea capacităţii de muncă a persoanei şi în funcţie de acesta trebuie să stabilim gradul de încadrare şi să acordăm pensia', a precizat Neagoe.
Aceasta a precizat că la nivelul Ministerului Muncii Familiei şi Protecţiei Sociale există un institut specializat, care verifică periodic prin sondaj dosarele respective.
Eugenia Neagoe a mai arătat că dacă acestor pensionari pe caz de boală, în special celor din grupa a III-a, li s-ar asigura locuri de muncă, numărul pensiilor de boală s-ar putea diminua aproape cu jumătate.
Pe lângă cei 36.706 pensionari pe caz de boală în judeţul Mureş mai există în evidenţe 85.447 de pensionari pentru limită de vârstă, 2.636 de pensionaţi anticipat, 15.230 care beneficiază de pensii de urmaş şi 25.742 de persoane care au pensii de agricultor.
În plus, în judeţ există şi numeroase persoane care beneficiază de legi cu caracter reparatoriu: 5.934 de veterani de război, invalizi de război şi văduve de război, 3.075 de persoane persecutate politic începând din 6 martie 1945, 3.251 de persoane persecutate etnic, 6.793 de persoane care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950-2002, 183 de revoluţionari (din 1989) şi 159 de pensionari ai uniunilor de creaţie.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Mureş: Peste 25.000 de dosare de pensionare pe caz de boală vor fi revizuite Nu mai puţin de 67% din totalul de 37.393 de dosare de pensionare pe motive medicale din judeţ vor fi revizuite, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, şefa Casei Judeţene de Pensii Mureş, Ileana Morent.
Sibiu: Primul medic demis în judeţ pentru nereguli în dosarele de pensionare Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Sibiu a decis încetarea contractului cu unul dintre medicii care făceau expertiză, fiind vorba de o doctoriţă în vârstă de aproape 70 de ani, suspectată că întocmea dosare de pensionare ilegale.
Trei medici din Caraş-Severin, acuzaţi că au eliberat ilegal decizii de pensionare, arestaţi la domiciliu Curtea de Apel Bucureşti a decis marţi ca trei medici, printre care şi Sebastian Telbis, şeful Serviciului de Evaluări medicale din cadrul Casei de Pensii Caraş-Severin, să fie arestaţi la domiciliu, ei fiind cercetaţi penal de procurorii Parchetului General pentru că au eliberat ilegal decizii de pensionare...
Tulcea: În judeţ nu există niciun medic de expertiză a capacităţii de muncă Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Tulcea apelează de un an la serviciile medicilor din judeţele limitrofe pentru evaluarea persoanelor în vederea încadrării în diferite grade de invaliditate şi a persoanelor care s-au recuperat medical.
Cea mai performantă metodă de diagnostic şi tratament pentru afecţiunile cardiovasculare, la IUBCvT Târgu Mureş Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş va pune în funcţiune, în această lună, un angiograf biplan care oferă cea mai performantă metodă de diagnostic şi tratament pentru toate afecţiunile cardiovasculare, atât în cazul copiilor cât şi al adulţilor, a anunţat...
PÎCCJ: Trei inculpate reţinute în dosarul privind fraude cu dosare de pensionare de la Spitalul MAI Trei inculpate au fost reţinute de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) şi au fost prezentate miercuri în faţa instanţei cu propunere de arestare preventivă, într-un dosar privind fraude cu dosare de pensionare în care au fost efectuate în urmă cu o zi percheziţii...