Cele mai citite
 


Clinica Universitară din Viena acuzată că ar fi practicat malarioterapia în anii 60
miercuri, 8 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Clinica Universitară din Viena se află în căutarea medicilor de mult pensionaţi, care ar putea deţine informaţii cu privire la acuzaţiile unui bărbat care susţine că, în anii în anii 60, când a fost internat în spital pentru tratarea unor afecţiuni psihice, ar fi fost inoculat în mod intenţionat cu parazitul care provoacă malarie.
Acest caz a readus în prim plan un episod aproape uitat al istoriei medicale vieneze, respectiv practica de a folosi febra indusă de malarie pentru a trata unele forme de demenţă, un tratament care la un moment dat părea atât de promiţător încât, în 1927, i-a adus neurologului austriac Julius Wagner-Jauregg Premiul Nobel pentru medicină.
Postul public de televiziune ORF a anunţat luni că pacientul 'Wilhelm J', în vârstă de 63 de ani, a povestit cum medicii de la Clinica Universitară au folosit malarioterapia (metodă de tratament constând în inocularea parazitului malariei, pentru a produce temperaturi ridicate pacientului) ca tratament împotriva psihopatiei. Pacientul avea la acea vreme 16 ani, locuia într-un cămin pentru copii şi susţine că doctorii ar fi folosit această metodă pentru a-l pedepsi pentru că fugea foarte des din orfelinat.
Bărbatul acuză că după tratament a suferit ani la rândul de febră şi frisoane.
Johannes Wancata, aflat în prezent la conducerea departamentului psihiatric al spitalului, susţine că dovezile care ar veni în sprijinul acestor acuzaţii au fost distruse cu mult timp în urmă. Cu toate acestea, a recunoscut că înainte de apariţia antibioticelor, inducerea febrei era un tratament acceptat pentru tratarea unor boli mintale.
'Încercăm să aflăm ce doctori şi asistente lucrau aici în anii 60. Majoritatea s-au pensionat cu 10-15 ani în urmă', a adăugat Wancata.
Cu o sută de ani în urmă, comunitatea ştiinţifică internaţională considera acest tratament acceptabil şi chiar de succes, însă în anii 60 ieşise deja din uz, a subliniat Wancata.
Neurologul Julius Wagner-Jauregg de la Universitatea din Viena a primit în 1927 premiul Nobel pentru Medicină pentru descoperirea metodei de terapie a paraliziei progresive prin inocularea malariei. Această practică era folosită pentru tratarea formelor avansate de neurosifilis. Tratamentul a ieşit din uz în momentul introducerii antibioticelor.AGERPRES/(Smaranda Câmpeanu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Încă patru persoane acuză clinica universitară din Viena de practicarea malarioterapiei Încă patru persoane au acuzat clinica universitară din Viena de practicarea malarioterapiei în anii 60 pentru tratarea unor afecţiuni psihice.
DOCUMENTAR: Alois Alzheimer, 100 de ani de la moarte Boala Alzheimer, afecţiune neurodegenerativă progresivă, care afectează celulele creierului şi pe cele ale coloanei vertebrale, cauzând un proces de deteriorare progresivă a funcţiilor cognitive (atenţia, percepţia, memoria, etc.), a fost pentru prima dată descrisă de către psihiatrul şi neuropatologul...
Teo Trandafir, în comă indusă la terapie intensivă Viena, 3 mar /Agerpres/ - Teo Trandafir se luptă cu o pancreatită necrozantă severă şi se află în prezent în comă indusă, informează un comunicat dat publicităţii joi de clinica vieneză AKH, unde se află internată fosta vedetă de televiziune.
Caraş-Severin: Bolnavii cu demenţă mixtă sau Alzheimer nu pot fi internaţi la azil din lipsă de personal Complexul de Servicii Sociale Comunitare pentru Persoane Adulte Reşiţa nu poate primi, la ora actuală, persoane diagnosticate cu demenţă mixtă sau Alzheimer, din cauza faptului că nu dispune de personal calificat.
Cluj: Mitropolitul Bartolomeu Anania se află sub supraveghere medicală la Clinica de Chirurgie I Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, ÎPS Bartolomeu Anania, a fost internat la secţia de Terapie Intensivă a Clinicii Chirurgie I, un echipaj SMURD preluând asistenţa medicală imediat după aterizarea avionului sanitar cu care înaltul ierarh a revenit la Cluj-Napoca, marţi dimineaţa...
Demenţa va deveni o boală de 1.000 de miliarde de dolari în 2018 Costurile economice şi sociale ale demenţei vor creşte de la 818 miliarde de dolari pe an în prezent la 1.000 de miliarde de dolari peste trei ani şi această boală va reprezenta o provocare serioasă pentru guvernele lumii, arată un nou raport publicat marţi, transmite CNBC.