Cele mai citite
 


Compania 'Smith&Nephew', amendată cu 22 milioane de dolari pentru mită
miercuri, 8 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Autorităţile de reglementare din SUA au amendat compania Smith&Nephew, cel mai mare producător de dispozitive medicale, cu suma de 22 milioane de dolari, pentru mituirea unor medici greci pentru ca ei să folosească produsele sale, în ultimul deceniu. Demersul se încadrează într-o serie de acţiuni intensificate împotriva unor companii din domeniul medical pentru combaterea corupţiei, care au avut loc în ţări străine, informează Financial Times /FT/ în ediţia de marţi.
Acţiunea urmează unei reglementări similare în valoare de 77 milioane de dolari, adoptate de autorităţile de reglementare faţă de compania Johnson&Johnson, anul trecut, în ceea ce priveşte mita plătită de aceasta în Grecia, Polonia, România şi Irak, în contextul în care cel puţin alte zeci de companii din domeniul medical se află sub anchetă pentru încălcări ale Legii privind Practicile de Corupţie în Străinătate (Foreign Corrupt Practices Act, FCPA/ din SUA.

Compania Smith&Nephew de dispozitive medicale, cu sediul în Marea Britanie, a convenit un acord cu Ministerul Justiţiei şi numirea unui oficial pentru a supraveghea respectarea procedurilor, în următoarele 18 luni.

Demersul survine în contextul în care oficialii depun eforturi pentru a restructura sectorul public din Grecia, după anii în care corupţia şi proasta administrare au contribuit la umflarea substanţială a folosirii unor produse medicale.

Acuzaţiile depuse de Ministerul Justiţiei susţin că Smith&Nephew a supervizat un sistem ce a canalizat o mită de peste 9 milioane de dolari printr-un labirint de companii offshore pentru a convinge chirurgi greci să folosească dispozitive produse de ea, precum şolduri şi genunchi artificiali. Reţeaua a fost una din mai multe descoperite în timpul unei investigaţii efectuate de SUA în 2007 privind corupţia unor grupuri producătoare de dispozitive medicale în Grecia, ancheta continuând împotriva unor companii rivale printre care Biomet, Stryker, Zimmer şi Medtronic.

Într-un e-mail citat de procurori, distribuitorul grec al Smith&Nephew, care a controlat trei companii offshore paravan destinate să transfere până la 40% din preţul de vânzare nominal pentru comisioane, a justificat sistemul unui cadru de conducere din SUA, spunând că concurenţii au plătit cu 30-40% mai mult.

"Am nevoie neapărat de acest fond pentru a-mi promova vânzările unor chirurgi, într-un moment în care concurenţa oferă rate substanţial mai mari", scria el în 2002, descriind stimulentele cash ca fiind "reprobabile, dar inevitabile în viaţa din Grecia". El a adăugat: "Plătesc stimulente cash imediat după fiecare operaţie chirurgicală".

Ca urmare a investigaţiei, Smith&Nephew a identificat probleme separate cu o altă companie din domeniul ortopedic, ''Plus'', pe care a achiziţionat-o în 2008, ceea ce duce la o restructurare substanţială.

"Aceste probleme moştenite nu reflectă compania Smith&Nephew de astăzi, dar subliniază că trebuie să fim vigilenţi în fiecare loc în care facem afaceri şi să nu permitem ca ceva să compromită angajamentul nostru faţă de integritate'', a declarat Olivier Bohuon, director executiv al Smith&Nephew.

Sistemul descris de procurori ilustrează oferta de produse ortopedice ale filialei germane a Smith&Nephew, cu operaţiuni de producţie în Grecia, prin intermediul distribuitorului grec, care a folosit companii-paravan pentru a primi o cotă din vânzări pentru "sprijin la promovare" şi "marketing", deşi nu a fost oferit în schimb niciun serviciu real.AGERPRES/ (Adriana Doicaru)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Marile companii farmaceutice fac testări clinice în ţări cu lacune în legislaţie, printre care şi România Marile companii farmaceutice conduc numeroase experimente clinice în străinătate, în ţări în care reglementările în domeniu sunt practic inexistente şi unde agenţia guvernamentală a SUA de protecţie a consumatorului, Food and Drug Administration /FDA/, nu ajunge, iar 'greşelile' sunt închise în mormintele...
SUA: Membri ai Congresului cer o anchetă asupra British American Tobacco, suspectat de corupţie în Africa de Est Aleşi din Congresul SUA au cerut Ministerului american al Justiţiei să deschidă o anchetă asupra suspiciunilor de corupţie care vizează grupul British American Tobacco (BAT) în Africa de Est, relatează vineri AFP.
GSK investigată pentru că ar fi dat mită doctorilor din Polonia Producătorul britanic de medicamente GlaxoSmithKline Plc este investigat în Polonia, fiind suspectat că ar fi oferit mită doctorilor pentru a promova medicamentul său împotriva astmului, Seretide, a anunţat luni BBC.
AstraZeneca pusă sub acuzare într-un caz de corupţie din Serbia Grupul farmaceutic anglo-suedez AstraZeneca a primit o acuzaţie penală de la autorităţile sârbe, ca parte a unei anchete care se extinde, privind o presupusă mituire de companii farmaceutice din Serbia. Grupul a declarat că a depus obiecţii juridice la instanţele de judecată cerându-le să renunţe la...
Anchetă internă la Novartis după acuzaţiile de corupţie în presa chineză Uriaşa companie farmaceutică elveţiană Novartis a deschis o anchetă internă ca urmare a acuzaţiilor de corupţie lansate în presa chineză, care se refereau la Alcon, filiala sa specializată în oftalmologie, informează AFP, citând un comunicat al companiei.
Iulian Antoniac (SRB): Bioceramicele şi biomineralele se folosesc în România, dar nu la nivelul din străinătate Bioceramicele şi biomineralele se folosesc în România în ortopedie şi stomatologie, iar cercetătorii fac eforturi să dezvolte materiale care să fie resorbabile în corpul uman şi să conducă la regenerarea ţesuturilor, nu doar la înlocuirea acestora, rezolvând o problemă clinică, a declarat vineri preşedintele...