Cele mai citite
 


Franks (FMI): Sistemul românesc de sănătate are nevoie de o reformă fundamentală
miercuri, 8 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Sistemul românesc de sănătate are nevoie de o reformă fundamentală, în condiţiile în care serviciile pe care le furnizează, de fapt promisiunile de servicii făcute de Guvern, nu sunt adecvate şi nu se potrivesc cu veniturile disponibile pentru sistem, a declarat, marţi, într-un interviu pentru Radio România Actualităţi, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional în România, Jeffrey Franks.
'Sistemul românesc de sănătate este stricat. Trebuie să facem ca sistemul să livreze servicii mai bune, mai eficiente, cu mai multe resurse, dar care să fie furnizate durabil şi sustenabil, şi aceasta ar fi o componentă extraordinar de puternică a stabilităţii creşterii economice în România, pe viitor. Ce ştim este că sistemul de sănătate, sectorul de sănătate, de fapt, cheltuielile de sănătate, în România, sunt la una dintre ratele cele mai mici, dacă nu cea mai mică. Asta este o poziţie foarte dificilă, în care să te găseşti şi să rămâi. Trebuie să poţi să creşti banii disponibili pentru sistem, dar nu poţi să faci asta decât dacă sistemul lucrează eficient', a arătat Jeffrey Franks.
El a reafirmat că sistemul românesc de sănătate are nevoie de o reformă fundamentală, iar Executivul de la Bucureşti dispune de şase luni pentru a se asigura de sprijinul public şi pentru a asigura consistenţa sistemului.
'Credem să sistemul de sănătate are nevoie de o reformă fundamentală. Şi a existat o propunere, care a fost prezentată nu cu foarte mult timp în urmă, şi a existat o opoziţie a populaţiei foarte puternică şi lucrurile nu au mers bine. Guvernul are încă şase luni pentru a lucra mai mult, să se asigure că are sprijin public şi să fie, de asemenea, consistent, să fie în linie şi pe partea de venituri, dar şi pe partea de cheltuieli a sistemului de sănătate. Aceste şase luni în plus dau timp pentru o discuţie cu întreaga societate civilă', a mai menţionat şeful misiunii FMI în România.
Pe de altă parte, reprezentantul instituţiei financiare internaţionale a mai explicat că, în prezent, există măsuri care pot fi adoptate pe termen scurt şi care pot aduce economii în sistem. În acest sens, Franks a enumerat taxa 'clawback' care reprezintă, de fapt 'bani de luat de la producătorii farmaceutici, care să fie daţi înapoi în sistem'.
'Legislaţia s-a aprobat pentru aşa-numita coplată, pentru cei care sunt în sistem nevulnerabili, şi să ajute. Ce a aprobat Parlamentul nu e chiar funcţionabil, şi de aceea noi am cerut nişte mici ajustări', a mai spus Jeffrey Franks.
Acesta a arătat că România are mult mai multe paturi de spital decât media europeană pentru că oamenii tind să meargă la spital şi să rămână peste noapte la spital pentru tratamente, în condiţiile în care, în altă parte, aceste tratamente sunt făcute ambulatoriu.
'Se pot economisi foarte mulţi bani, de pe urma acestui număr prea mare de paturi', a punctat reprezentantul FMI.
El a vorbit şi despre necesitatea unei eficientizări a cheltuielilor în sistemul românesc de sănătate în condiţiile în care consultanţii internaţionali au identificat o serie de probleme.
'S-au adus consultanţi internaţionali pentru a furniza ajutorul şi s-au găsit zone unde sunt prescrise medicamente unde altele, mai ieftine, ar fi la fel de eficiente, sau unele care sunt prescrise nu pentru ceea ce ar trebui, sau sunt prescrise fără să existe dovezi ştiinţifice în spatele lor. Deci, se poate prezerva calitatea sistemului şi să economiseşti bani, în acelaşi timp', a mai spus şeful Misiunii FMI în România.AGERPRES/(AS-Andreea Marinescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
FSSR: Susţinem măsurile de reformă a sănătăţii, însă introducerea sistemului de coplată este prematur Introducerea coplăţii în sistemul de sănătate este prematură, se arată într-un comunicat al Federaţiei 'Solidaritatea Sanitară' din România /FSSR/ remis, marţi, AGERPRES.
Steve Warner: Taxa clawback a avut o influenţă negativă asupra business-ului local - interviu Steve Warner, managing director Merk Sharp & Dohme (MSD) România şi preşedinte al Asociaţiei Companiilor Farmaceutice Americane din România, atrage atenţia că taxa clawback a avut o influenţă negativă "asupra business-ului local".
INTERVIU Bănicioiu: Sănătatea nu are o problemă de finanţare, esenţa este modul cum administrăm fondurile Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, vorbeşte într-un interviu acordat AGERPRES despre consiliile etice din spitale, despre lista de medicamente gratuite şi compensate, dar şi despre faptul că sistemul de sănătate nu are o problemă de finanţare, ci important este modul în care sunt administrate fondurile...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
APMGR şi ARPIM solicită actualizarea bugetului de referinţă pentru taxa clawback Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) solicită autorităţilor actualizarea bugetului de referinţă pentru taxa clawback la nivelul consumului real aferent trimestrului III al anului 2015, prima perioadă...
CMR: Coplata va lăsa pacienţii fără acces la serviciile medicale Colegiul Medicilor din România (CMR) şi Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) îşi manifestă dezacordul faţă de adoptarea Legii nr. 220/2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii (Legea coplăţii), se arată într-un...