Cele mai citite
 


Europa de Est trebuie să fie atentă la avertismentul trimis de România
joi, 9 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Europa de Est trebuie să ia aminte la ''canarul din mină'' din România, afirmă Cornel Ban, director adjunct al departamentului pentru studii de dezvoltare din cadrul Institutului Watson al Universitatii Brown din SUA, într-o scrisoare de răspuns la un articol publicat de Financial Times /FT/.
Potrivit lui Ban, Stefan Wagstyl, editorialistul specializat pe pieţe emergente de la FT, are dreptate să susţină în articolul "Băsescu aruncă zarurile", publicat în 6 februarie, că un calcul electoral calm mai degrabă decât panica în faţa protestelor populare a determinat demisia premierului român Emil Boc, un om cu un dosar cunoscut de loialitate faţă de partid şi disciplină. Dar acest eveniment are o semnificaţie mai largă, afirmă Ban, deoarece ar putea fi ''canarul din mină'' /avertisment pentru alţii/ pentru regiune.

În primul rând, demisia lui Boc ar putea semnala faptul că costurile sociale ale austerităţii şi privatizării unor servicii universale odată nu mai pot fi ignorate de politicienii est-europeni, acum când creditul şi emigrarea nu mai reprezintă căi de ieşire viabile pentru cetăţenii post-comunişti. Cetăţenii au început să se întrebe dacă accentul pe corupţie, semnul distinctiv al ultimului deceniu, nu ar trebui să fie completat de un accent pe problemele ignorate anterior legate de distribuţie.

În al doilea rând, protestele au servit nu numai ca supapă pentru frustrarea anti-guvern, ci, de asemenea, ca locuri de deliberare cu privire la ce fel de reforme economice sunt necesare, sau dacă privatizarea în continuare şi reformele de descentralizare ar trebui să fie adoptate totuşi. După ani de aprobare aproape automată a pieţei, protestele au arătat că goana după bunuri publice nu este un lux vest-european, ci o cerere legitimă într-o democraţie. În mod crucial, aceste deliberări au permis apariţia pe scena societăţii civile din România a primelor organizaţii şi reţele de stânga de bază, a căror critică pestriţă, dar vocală totuşi, la adresa varietăţii de capitalism din România a luat prin surprindere clasa politică, relevă analistul.

În cazul în care acest nou fenomen politic va deveni mai robust, în următorii câţiva ani, vechiul aranjament post-comunist, în care, în general, partidele politice prevalente pro-piaţă pot conta pe o societate civilă de elită şi liberală economic, este obligat să intre într-o criză majoră. Soluţionarea acestei crize va depinde, ca întotdeauna, de ce întreprinzători politici şi ce idei vor mobiliza aceste cereri legitime, conchide Ban.

Revista britanică The Economist, care titrează: ''Politica românească în cădere liberă'', consideră că anul a început prost pentru Emil Boc, acum fost premier. Publicaţia aminteşte că o dispută publică între preşedintele Traian Băsescu şi un oficial popular, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, privind proiectul de reformă în sănătate, a declanşat proteste violente în luna ianuarie, care în cele din urma au dus la o retragere a poziţiei guvernului cu privire la noile planuri şi la o serie de demisii. Acest lucru a fost urmat de pierderea Senatului de către PDL, săptămâna trecută, când doi parlamentari au dezertat la opoziţie. Acum, Boc însuşi a demisionat, împreună cu întreg cabinetul său, într-un efort de a reduce tensiunile sociale şi de a menţine stabilitatea economică.

PDL al lui Boc a alunecat la un sprijin sub 15% în sondaje, în timp ce sprijinul pentru opoziţie a crescut. Acest lucru se datorează, pe de o parte, măsurilor de austeritate adoptate de guvern, iar pe de altă parte, împrumutului de 20 miliarde de euro de la UE-FMI-Banca Mondială, despre care Boc recunoaşte că a fost "dureros". Dar el insistă şi că măsurile au funcţionat. Ţara a revenit la creştere şi se aşteaptă ca PIB-ul să crească cu peste 1,5% în acest an.

Potrivit The Economist, s-a dezvăluit că Boc ''şi-a pregătit cu grijă" demisia, astfel încât să nu coincidă cu misiunea FMI la Bucureşti, care s-a încheiat duminică cu laude pentru acţiunile guvernului şi doar cu o revizuire uşoară în previziunile fondului de creştere pentru ţară, din cauza problemelor persistente din zona euro.

Boc speră acum să reconstruiască sprijinul pentru partidul său înainte de alegerile legislative programate în noiembrie. Dar acest lucru ar putea veni mai devreme decât a fost planificat. Preşedintele l-a numit mai întâi pe ministrul justiţiei Cătălin Predoiu să preia mandatul lui Boc, ca interimar, iar apoi l-a desemnat pe Mihai-Răzvan Ungureanu, şeful serviciilor externe de informaţii, ca nou premier. Este posibil ca Ungureanu şi miniştrii săi să fie aprobaţi, în contextul în care coaliţia de guvernământ deţine încă o majoritate în Camera inferioară. Dar opoziţia a promis să continue boicotarea Parlamentului începută săptămâna trecută.

"Nu mergem nicăieri cu acest nou guvern", a declarat Crin Antonescu, liderul PNL, citat de The Economist. Pentru el şi colegii care-i împărtăşesc ideile, singura cale este reprezentată de alegerile anticipate, relevă publicaţia.

Vremurile sunt grele pentru "Noua Europă", scrie într-o analiză de miercuri 'Scotsman, care titrează: ''O moştenire a vechilor zile rele reapare în Est''. Energia şi optimismul pe care le-au adus statele post-comuniste odată Europei de Vest letargice s-au evaporat în mare măsură, în contextul în care economiile se zbat iar guvernele se clatină.

Mai degrabă decât dinamice şi cu o noutate spumoasă, acum ele par a fi confuze privind tipul de motor în doi timpi, care a alimentat odată atât de multe maşini în regiune, se arată în analiză.

Săptămâna aceasta premierul român şi cabinetul său au demisionat în urma nemulţumirii publice şi protestelor faţă de măsurile de austeritate introduse pentru ca ţara să se conformeze condiţiilor pentru acordarea unui împrumut multi-miliardar de la UE şi FMI. Economia, deşi s-a prezis că o să crească în acest an cu circa 1,1%, are aproximativ 16% din sectorul bancar în mâini greceşti. Băncile austriece, un alt acţionar mare din România, se află sub presiunea de a ţine în frâu cheltuielile, crescând perspectiva ca ţara să fie lipsită de cash şi investiţii, notează Scotsman.

Starea serviciilor de sănătate cronic subfinanţate - un măr al discordiei pentru milioane de români - s-a deteriorat, în timp ce oamenii trebuie să facă faţă unui TVA de 24% şi unor salarii stagnante - sau dacă eşti un angajat din sectorul bugetar, reducerii salariului cu 25%, aminteşte ziarul.

Şi Ungaria vecină este afectată. O economie care odată se mândrea că este cea care imprimă ritmul pentru fostul bloc comunist are motive de stagnare, iar bugetele de austeritate devorează atât veniturile oamenilor cât şi răbdarea lor.

Probleme similare au apărut şi în alte ţări ale "Noii Europe", la fel ca în ''Vechea Europă''. Totuşi, cel care contribuie la exacerbarea problemelor în state central-europene este trecutul lor. Deşi revoluţiile care au măturat regimurile comuniste au avut loc cu peste 22 de ani în urmă, există încă un sentiment de lucru neterminat, sentimentul că o clasă de politicieni şi birocraţi, care odată au beneficiat de corupţia ce a torturat statele comuniste, şi-au schimbat pur şi simplu ''blana'' şi au devenit "democraţi", în scopul de a exploata noi oportunităţi pentru a-şi însuşi bani care nu li se cuvin. În opinia multor oameni, nu a existat niciodată o epurare cu succes a sistemelor. Chiar şi atunci când generaţia comunistă s-a remaniat, a lăsat pur şi simplu unei generaţii mai tinere un mediu corupt, în care câştigul ce ţine de infracţionalitate a fost acceptat ca parte a culturii.

Cehii au regretat decesul lui Vaclav Havel în decembrie nu numai pentru ca l-au considerat fondatorul statului lor modern, ci, de asemenea, pentru că era un om al principiilor incoruptibil. Dacă îi întrebi pe cehi ce cred despre succesorii lui Havel, constaţi în general că blasfemia întrece complimentele.

Ocazional, unii au fost pedepsiţi. Luna trecută, fostul premier român Adrian Nastase a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru corupţie şi în acest fel a devenit de departe politicianul cu funcţia cea mai importantă găsit vinovat de mită. Dar el a fost premier în 2004, iar românii care au ieşit în stradă la începutul acestui an sunt de părere că fenomenul corupţiei este acum la fel de răspândit pe cât era în zilele lui Năstase.

Cultura corupţiei a fost o sursă de resentiment care a supurat la central-europeni, dar atunci când vremurile erau bune iar ţările odată în dificultate economică au ajuns prospere în contextul în care firme şi instituţii occidentale au revărsat aici bani, oamenii au putut să o lase la o parte.

Cu toate acestea, odată cu plecarea vremurilor bune şi intrarea economiilor în criză, acest resentiment a ieşit la suprafaţă, pe bună dreptate, potrivit analizei. Corupţia a fost perseverentă în multe, deşi nu în toate statele din regiune, din 1989 încoace, făcând ca ele să regreseze, pătând memoria revoluţiei şi deteriorând acreditarea sistemelor democratice.

Fără o acţiune fermă şi fără măsuri decisive pentru a elimina corupţia, resentimentele publice vor fi şi mai puternice, avertizează Scotsman.AGERPRES/ (Adriana Doicaru)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Raed Arafat, sacrificiul altruist al unui medic care lucrează pentru România (New York Times) Atunci când dr.Raed Arafat a demisionat luna trecută din funcţia de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii din România, mii de oameni au ieşit în stradă în întreaga ţară pentru a cere întoarcerea lui. Aceasta nu a fost o reacţie obişnuită, aici sau oriunde altundeva, la plecarea unui oficial guvernamental...
Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în mod cert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.
Ambasadorul M. Gitenstein: Companiile americane sunt preocupate mai ales de corupţie în privinţa deciziilor şi licitaţiilor ministeriale Cele mai mari preocupări ale companiilor americane referitoare la corupţia din România sunt legate în special de decizii şi licitaţii ministeriale, existând sentimentul că acestea sunt câştigate de competitori care au făcut lucruri nepotrivite, a declarat, luni, ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein...
Protestele din România au adus la suprafaţă nemulţumirea acumulată /World Politics Review/ În condiţiile în care protestele din România intră deja în cea de-a doua săptămână, manifestanţii dau dovadă de o persistenţă neobişnuită în această parte a lumii, ceea ce subliniază importanţa simbolică pe care o are pentru ei să atragă atenţia asupra numeroaselor dificultăţi cu care se confruntă, se...
Marko Bela: Opoziţia face o greşeală enormă crezând că pentru UDMR contează numai puterea (interviu) Vicepremierul Marko Bela a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că opoziţia face o greşeală "enormă" crezând că pentru UDMR importante sunt numai puterea şi guvernarea, catalogând drept "infantile" afirmaţiile liderilor Uniunii Social Liberale (USL), care spun că, dacă UDMR nu va trăda acum puterea...
Protestele din România: Mobilizare puţin omogenă, dar fără afiliere politică (presa internaţională) Presa şi agenţiile internaţionale de ştiri acordă în continuare un spaţiu amplu protestelor din România, notând că guvernul român depune eforturi să ţină în frâu escaladarea mişcării. În timp ce opoziţia încearcă să obţină capital politic din aceste mobilizări, protestatarii s-au ţinut deoparte de orice...