Cele mai citite
 


GlaxoSmithKline se alătură coaliţiei globale pentru eradicarea până în 2020 a zece boli tropicale neglijate
joi, 9 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
GlaxoSmithKline (GSK) anunţă încheierea unui parteneriat cu o serie de companii farmaceutice internaţionale şi organizaţii globale într-un nou efort comun de susţinere a ţărilor în curs de dezvoltare în lupta cu bolile tropicale neglijate.
Bolile tropicale neglijate afectează peste un miliard de oameni şi ameninţă sănătatea mai multor milioane, provocând suferinţă îndelungată şi decese, se arată într-un comunicat de presă remis miercuri de companie.
În acelaşi timp, aceste boli cresc presiunea asupra sistemelor de sănătate din statele în curs de dezvoltare, oricum suprasolicitate. Mai mult decât atât, sub 10% dintre pacienţii cu boli rare sunt trataţi în prezent în întreaga lume.
În cadrul acestui parteneriat, GSK colaborează cu ONG-uri precum Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), Fundaţia Bill & Melinda Gates, Departamentul pentru Dezvoltare Internaţională a Marii Britanii şi Agenţia pentru Dezvoltare Internaţională a Statelor Unite (USAID).
Coaliţia nou formată susţine obiectivele stabilite de către OMS pentru a controla sau eradica zece dintre cele 17 boli tropicale neglijate, până în 2020.
Obiectivele OMS includ eradicarea a cinci boli - filarioza limfatică (elefantiazis), viermele de guinee, trahoma, boala somnului şi lepra, alături de controlul a încă cinci boli - viermi intestinali transmisibili prin sol, schistosomiasis, cecitatea de râu (oncocercoza), boala lui Chagas şi leishmanioza.
'Sunt încântat să anunţ că GSK este parte a acestui efort comun prin care dorim să ajutăm viitoarele generaţii să scape de povara bolilor tropicale neglijate. Susţinem în totalitate viziunea plină de curaj a OMS şi suntem dedicaţi rolului nostru de a sprijini extinderea globală a programelor de intervenţie pentru boli care pot fi controlate şi chiar eliminate prin tratamente existente şi pentru a impulsiona cercetarea şi dezvoltarea unor noi medicamente pentru boli care nu au încă tratament. Prin acest nou parteneriat avem atât mijloacele cât şi energia de a da o lovitură decisivă bolilor care afectează cele mai sărace ţări ale lumii', a declarat Andrew Witty, CEO GSK, potrivit comunicatului.
În linie cu obiectivele stabilite, compania şi-a extins programul de donaţii către OMS pentru un medicament care tratează două boli neglijate şi şi-a consolidat angajamentul privind intensificarea eforturilor de cercetare şi dezvoltare a noi tratamente.
De asemenea, GSK îşi reafirmă angajamentul de a furniza medicamentele necesare pentru a eradica filarioza limfatică la nivel global, până în 2020.
Compania donează în prezent 600 de milioane de tablete anual către OMS, pentru a preveni transmiterea filariozei limfatice, donaţia realizată până acum fiind de peste două milioane de doze. Între 2000 şi 2010, GSK a oferit peste 2,6 miliarde de doze ale aceluiaşi produs către 58 de ţări. Beneficiul economic al programului pentru filarioză limfatică este estimat la peste 24 de miliarde de dolari, numai între anii 2000-2007.
În plus, compania investeşte permanent în propriul program de cercetare şi dezvoltare dedicat bolilor care afectează în special ţările în curs de dezvoltare, inclusiv bolile tropicale neglijate. Portofoliul din cercetare şi dezvoltare include proiecte pentru noi produse destinate bolii Chagas, febrei dengue, tripanosomiazei africană şi leishmaniozei.
Filarioza limfatică sau elefantiazisul este o boală desfigurantă, cu incidenţă în special în ţările tropicale. Este cauzată de un parazit şi răspândită de ţânţari, fiind una dintre cele mai frecvente cauze ale dizabilităţii permanente la nivel global. Se estimează că această boală afectează peste 120 de milioane de oameni. Deşi nu ucide, este o afecţiune care provoacă multă suferinţă şi excluderea socială.
În decembrie 1997, GSK a demarat colaborarea cu OMS, pentru eradicarea filariozei limfatice.
OMS recomandă ca infecţia cu filarioza limfatică să fie prevenită prin tratarea întregii comunităţi endemice o dată pe an, cu două medicamente antiparazitice coadministrate, pe o perioadă minimă de cinci ani.
Viermii intestinali transmisibili prin sol reprezintă principala boală prezentă la copiii de vârstă şcolară (5-14 ani) din ţările în curs de dezvoltare, rezultând adesea în oprirea creşterii în înălţime, anemie, subnutriţie şi performanţe slabe la şcoală. Aproximativ 800 de milioane de copii din toată lumea sunt afectaţi de această boală.
OMS recomandă tratamentul anual al copiilor din zone endemice cu medicamente de deparazitare în doză unică. Deparazitarea rezultă în îmbunătăţiri substanţiale în sănătatea şi dezvoltarea copiilor, ceea ce îmbunătăţeşte, de asemenea, prezenţa la scoală, rezultatele şcolare şi productivitatea.
Compania deţine un grup de cercetare şi dezvoltare dedicat în special bolilor din ţările în curs de dezvoltare, inclusiv bolile tropicale neglijate.
Portofoliul de cercetare şi dezvoltare al companiei include numeroase proiecte privind boli relevante în special pentru ţările în curs de dezvoltare, printre care meningita, boala lui Chagas, chlamydia, febra dengue, HIV/SIDA, tripanosomiaza africană, leishmanioza, malaria, gripa, infecţia cu pneumococ şi tuberculoza.
De asemenea, compania continuă să investească în cercetarea vaccinurilor împotriva bolilor din ţările în curs de dezvoltare. Compania lucrează la un vaccin împotriva malariei de peste două decenii, iar la finalul anului trecut au fost anunţate primele rezultate pozitive ale studiului de fază III pentru vaccinul candidat RTS,S, dezvoltat în parteneriat cu PATH Malaria Vaccine Initiative.
GSK a înfiinţat un centru de cercetare şi dezvoltare dedicat cercetării bolilor tropicale neglijate, malariei şi tuberculozei în Tres Cantos, Spania. Aici, cercetătorii din organizaţiile externe şi centrele academice lucrează alături de oameni de ştiinţă din companie pentru a descoperi compuşi împotriva acestor maladii neglijate. AGERPRES(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Raportul 'Accesul la Medicamente" a desemnat câştigătorii Raportul 'Accesul la Medicamente', care măsoară performanţele a 20 de companii farmaceutice de la nivel internaţional în ceea ce priveşte eforturile lor de îmbunătăţire a accesului la medicamente şi sănătate în ţările în curs de dezvoltare, a desemnat câştigătorii, se arată într-un comunicat de presă...
Marile companii farmaceutice fac testări clinice în ţări cu lacune în legislaţie, printre care şi România Marile companii farmaceutice conduc numeroase experimente clinice în străinătate, în ţări în care reglementările în domeniu sunt practic inexistente şi unde agenţia guvernamentală a SUA de protecţie a consumatorului, Food and Drug Administration /FDA/, nu ajunge, iar 'greşelile' sunt închise în mormintele...
OMS îşi propune să aducă sub control maladiile 'neglijate' de companiile farmaceutice până în 2015 Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat joi că vrea să aducă sub control până în 2015 maladiile neglijate de marile companii farmaceutice care afectează un miliard de persoane şi provoacă moartea a 534.000 de oameni anual, relatează AFP şi Reuters.
OMS: 100 de ţări sărace vor primi donaţii de vaccinuri împotriva gripei H1N1 Aproape o sută de state în curs de dezvoltare vor primi doze de vaccin împotriva gripei H1N1, cu începere probabil din luna noiembrie, a anunţat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii, transmite AFP.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lansat o reţea destinată luptei împotriva hepatitei Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat vineri o reţea destinată luptei împotriva hepatitei, în contextul infectării cronice a sute de milioane de oameni cu virusul hepatic, relatează Kyodo.
Program Interpol-industrie farmaceutică împotriva medicamentelor contrafăcute Circa 30 de companii farmaceutice vor investi 4,5 milioane de euro, pe o perioadă de trei ani, într-un program de luptă împotriva medicamentelor contrafăcute lansat de Interpol, a anunţat marţi organizaţia de cooperare poliţienească, relatează AFP şi AP.