Cele mai citite
 


Caraş-Severin: Descentralizarea sistemului de sănătate publică - o reformă insuficientă
duminică, 27 septembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
România, ca ţară membră a Uniunii Europene, trebuie să confere serviciilor de sănătate oferite cetăţenilor săi standardele de calitate din ţările UE şi să aducă starea de sănătate a naţiunii la nivel comparabil cu al acestora, consideră senatorul PD-L de Caraş-Severin, Iosif Secăşan.
'Sistemul sanitar din România prezintă disfuncţii severe. Ineficienţa sistemului de sănătate publică face ca afecţiuni care în multe state ale UE sunt aproape eradicate să afecteze un număr mult prea mare de români. Exemplu este incidenţa hepatitei B, aproape dublă faţă de media UE. România are cea mai mare incidenţă a TBC din UE, iar rata decesului prin cancer de col uterin este cea mai mare, adică mortalitatea evitabilă este îngrijorătoare în ţara noastră', a declarat vineri, pentru AGERPRES, parlamentarul democrat-liberal, prim-vicepreşedintele al organizaţiei PD-L Caraş-Severin.

Pornind de la analiza disfuncţionalităţilor, Secăşan susţine că trebuie lansată strategia de reformă.

În opinia parlamentarului PD-L, disfuncţiile principale cunoscute se referă la accesul la serviciile de sănătate de bază, care prezintă discrepanţe între zonele ţării şi între rural şi urban, iar modelul actual pune accentul pe asistenţa curativă în principal şi preponderent pe cea spitalicească, în defavoarea celei ambulatorii şi a asistenţei primare.

Disfuncţionalitatea provine din mari deficienţe în colectarea fondurilor, dar şi în utilizarea lor în mod netransparent şi neechilibrat între furnizorii repartizaţi pe profiluri şi tipuri de asistenţă, sau între rural şi urban.

Strategia de descentralizare îşi propune delimitarea prerogativelor de putere publică între nivelul central şi local, debirocratizarea şi nivelul de competenţe şi atribuţii în scopul declarat al întăririi responsabilităţii autorităţilor locale, a decidenţilor locali faţă de serviciile de sănătate.

'Sper ca toate acestea să aibă loc întocmai, şi cu rezultatele dorite, pentru că, singurele lucruri clare din strategia propusă sunt cele cu referire la numirea managerului de spital de către Consiliul Judeţean sau Consiliul Local la propunerea Consiliului de Administraţie al unităţii spitaliceşti, asigurarea finanţării pentru utilităţi, reparaţii curente, reparaţii capitale, consolidări, modernizări şi achiziţii de echipamente şi aparatură medicală, altele decât cele de înaltă performanţă', afirmă Secăşan.

După cum precizează parlamentarul PD-L, aceste elemente sunt însă insuficiente pentru o reformă adevărată a sistemului de sănătate. În opinia acestuia, descentralizarea nu va reuşi să anihileze disfuncţionalităţile prezentate.

Descentralizarea şi compatibilizarea sistemului românesc de sănătate cu cel din UE impun o abordare complexă. Aceasta, spune senatorul PD-L, ar însemna o reformă structurală de profunzime într-un proces solidar cu reformarea celorlalte sisteme vitale ale statului, cu conştiinţa clară a decidenţilor că starea de sănătate a naţiunii este prima prioritate'.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
(Corespondenţă) Mircea Cosma: Sper ca până la viitorul Forum România-Belgia din Prahova să implementăm măsurile de descentralizare Bruxelles, 27 oct - Corespondentul AGERPRES, Florin Ştefan, transmite: Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, şi-a exprimat speranţa, la Forumul cooperării România-Belgia de la Leuven, că România va implementa cele mai importante măsuri de descentralizare până la viitoarea ediţie a...
Andrei Chiliman: Aproximativ 30% din bugetul Primăriei - alocat pentru proiecte de investiţii majore (interviu) Finalizarea procesului de reabilitare termică a blocurilor, demararea programului de anvelopare a caselor, finalizarea lucrărilor la cartierul de locuinţe sociale din zona Odăi şi începerea cât mai rapidă a lucrărilor la parcările subterane se numără printre principalele preocupări ale primarului sectorului...
Vaslui: Membru al unui grup de traficanţi de droguri, în comă după o intoxicaţie cu etnobotanice Un tânăr în vârstă de 19 ani, cunoscut membru al unui grup de traficanţi de droguri din Vaslui, a ajuns în comă la spital după ce a consumat etnobotanice. Având în vedere manifestările violente ale tânărului, cadrele medicale suspectează că acesta a consumat o combinaţie nou intrată pe piaţa drogurilor...
Mureş: Membru al comisiei de licitaţii de la SCJU, acuzat de conflict de interese, exclus Unul dintre membrii comisiei de licitaţii de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş a fost exclus pentru conflict de interese.
COPAC, membru al Forumului European al Pacienţilor (FEP) Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) a devenit membru deplin al Forumului European al Pacienţilor (FEP), informează într-un comunicat remis AGERPRES.
Timiş: Membru al unei grupări extremiste, audiat de procurori pentru xenofobie la adresa romilor Poliţişti ai Servicul de investigaţii criminale Timiş au descins, luni, la o adresă din Timişoara a unui bărbat, membru al unei organizaţii extremiste - 'Naţionaliştii autonomi' - , care este audiat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara pentru acte de rasism şi xenofobie.