Cele mai citite
 


Mureş:Laszlo Borbely susţine că şi Lega minorităţilor naţionale va face obiectul unui protocol ce urmează să fie finalizat
joi, 9 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat, miercuri, într-o teleconferinţă cu jurnaliştii din Târgu Mureş, că în câteva săptămâni, speră să fie semnat în cadrul coaliţiei un protocol pentru acest an, cu prevederi care ''ţin de identitatea naţională'', în care să figureze şi Legea minorităţilor naţionale.
''Am discutat programul de guvernare unde un punct important a fost mărirea salariilor şi pensiilor şi am insistat să apară acest lucru. În al doilea rând, un capitol separat pentru relaţii interetnice pe care l-am propus noi. (...) Sper ca în câteva săptămâni să finalizăm şi un fel de protocol pentru anul acesta, unde avem şi alte solicitări, care ţin de identitatea naţională, de exemplu Legea pentru minorităţi naţionale, care apare şi în programul de guvernare, de fapt Guvernul sprijină adoptarea acestei legi. Sper să putem să finalizăm acest protocol cât de curând'', a arătat Borbely.
Acesta a spus că alături de această lege se va regăsi şi problema liniei maghiare de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, dar şi probleme care nu ţin neapărat de etnie, cum ar fi Autostrada Transilvania.
''UMF Târgu Mureş, care este în momentul de faţă în ilegalitate, pentru că nu au prevăzut în Carta Universitară ceea ce prevede în mod expres Legea Învăţământului, obligativitatea de a porni linii, departamente cu predare în limba maghiară. Deci aici ţine de negocierea cu colegii, dânşii au fost de acord cu această solicitare, trebuie să găsim forma legală de a o rezolva. Printr-o Hotărâre de Guvern se poate rezolva (...) Sunt şi alte lucruri şi priorităţi în investiţii care dorim să fie prezente în acest acord'', a susţinut Laszlo Borbely.
Borbely a precizat că, în ciuda unei opoziţii interne, exprimate prin vocea senatorului Gyorgy Frunda, Uniunea a decis să rămână în coaliţia guvernamentală, însă nu cu orice preţ.
''Avem fiecare dilemele noastre, evident şi eu, şi colegii mei, luăm o decizie - şi să nu credeţi că a fost o decizie uşoară că am acceptat în continuare să fim membri ai noului guvern, nu noi am demisionat, domnul prim ministru a demisionat, de fapt - a fost o decizie grea şi dl. Frunda îşi exprimă în mod direct şi mai vocal dilemele lui. În momentul de faţă eu cred că am luat o decizie justă şi nu a fost niciun vot împotrivă sau vreo abţinere în Comisia Permanentă (a UDMR - n.r.), deşi s-au exprimat multe păreri. Vom vedea, mai sunt câteva luni şi până la alegerile locale. Vă repet, noi nu ţinem să fim membri ai unei coaliţii, ai unui guvern care nu-şi face treaba şi atunci va depinde de acest guvern, de această coaliţie să îşi dovedească eficienţa, dacă nu, atunci evident vom analiza prezenţa noastră la guvernare sau în coaliţie'', a afirmat Laszlo Borbely.
În privinţa rămânerii în Guvern a miniştrilor UDMR care au făcut parte din cabinetul Boc, Borbely a precizat că argumentul colegilor săi din Uniune a fost acela al continuităţii, considerându-se că aceştia şi-au făcut treaba.
''Argumentul colegilor a fost că ne-am făcut treaba şi nu modifici miniştri numai că un partener de coaliţie şi-a schimbat toţi miniştri care, după părerea mea, a fost o decizie pur politică şi nu a stat la baza acestei decizii analiza activităţii miniştrilor. Ei (PDL -n.r.) au decis politic - e treaba lor - noi am decis că merge această echipă în continuare, dar nu în aceste condiţii. Şi am impus acele condiţii pe care le vedeţi în programul de guvernare, în continuare le dăm, ne dăm o şansă ca să continuăm, să asigurăm o stabilitate României pentru că, totuşi, dacă ne uităm în jur ce se întâmplă în Europa, dacă ne uităm că România, chiar zilele acestea, a reuşit să vândă titluri de stat pe piaţa americană în condiţii avantajoase faţă de alte ţări, noi nu dorim instabilitate, dar nici nu dorim să participăm la o guvernare cu orice preţ'', a afirmat reprezentantul UDMR.
Acesta a precizat că în lunile următoare acest nou Guvern şi această coaliţie vor demonstra dacă pot să meargă mai departe.
''Evident e o problemă deschisă în momentul de faţă, dar în momentul actual am decis - şi Comisia Permanentă şi colegii parlamentari - că sprijinim acest guvern', a conchis Laszlo Borbely.AGERPRES/(A - Dorina Matiş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Problema UMF Târgu Mureş, generată de ambiguitatea Legii Educaţiei, consideră prof. Andrei Ţăranu Problemele apărute la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş unde Senatul UMF acuză presiuni politice, iar UDMR invocă nerespectarea legii, sunt generate de ambiguitatea Legii Educaţiei, a declarat marţi, profesorul Andrei Ţăranu, Şcoala Naţională de Sudii Politice şi Administrative (SNSPA)...
Rectorul UMF Târgu Mureş, C. Copotoiu: Democraţia este forma cea mai severă de a convieţui (interviu) Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că politicul nu trebuie să se amestece în problemele universităţii, încălcând autonomia universitară prevăzută în Legea Educaţiei şi principiul libertăţii...
Acord între Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş şi Universitatea de Ştiinţe Medicale din Havana Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş şi Universitatea de Ştiinţe Medicale din Havana au semnat, la Havana, un acord cadru de cooperare, informează un comunicat al Ambasadei României în Cuba.
Ioan Oltean despre solicitarea UDMR privind secţia maghiară a UMF: N-am acceptat niciodată ultimatumuri Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat vineri, la Bistriţa, răspunzând unei întrebări legate de posibilitatea înfiinţării unei secţii în limba maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, că partidul său nu a acceptat niciodată ultimatumuri din partea UDMR sau altor...
Liderul UDMR crede că s-ar putea ajunge la "tensiuni şi conflicte" în chestiunea UMF Târgu Mureş Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Bistriţa, că blocarea înfiinţării unei facultăţi în limba maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş ar putea genera unele "tensiuni şi conflicte" şi a acuzat justiţia că ia decizii...
Solicitarea anulării Cartei UMF Târgu Mureş, respinsă de instanţă printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă Universitatea de medicină şi farmacie (UMF) din Târgu Mureş a anunţat, luni, că prin Decizia Curţii de Apel Târgu Mureş nr. 2350/23.04.2014, solicitarea anulării Cartei Universitare formulată de o serie de asociaţii civile precum şi de UDMR, PPMT şi PCM a fost respinsă, decizia având caracter definitiv...