Cele mai citite
 


Program de guvernare: Crearea de locuri de muncă, stimularea investiţiilor şi creşterea economică - principii pentru 2012
joi, 9 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Prudenţa, responsabilitatea, echilibrul, crearea de locuri de muncă, stimularea investiţiilor şi creşterea economică rămân principiile de guvernare în anul 2012, după cum se precizează în programul de guvernare propus al Cabinetului Ungureanu.
Documentul este structurat pe 26 de capitole şi conţine prevederi pentru anul 2012 în toate domeniile de activitate. 'Programul de guvernare este elaborat într-un context internaţional încă turbulent, caracterizat de incertitudini economice ridicate la nivel european", se arată în document.
"După cei mai dificili trei ani după multe decenii încoace, noul Guvern preia o economie cu creştere economică estimată la 2,5% pentru anul 2011, mult peste media europeană, datorită exporturilor, a anului agricol bun şi a consumului intern. Prudenţa, responsabilitatea, echilibrul, crearea de locuri de muncă, stimularea investiţiilor şi creşterea economică rămân principiile de guvernare în anul 2012. (...) Conduita economică prudentă şi nepopulistă va evita derapajele, va îmbunătăţi calitatea vieţii în concordanţă cu resursele disponibile şi va permite respectarea angajamentelor asumate în relaţia cu instituţiile internaţionale. România rămâne direct conectată la pulsul slab al economiilor europene, de care comerţul exterior este dependent în proporţie de peste două treimi, iar investiţiile străine directe de peste 85%", se arată în document.
Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, preciza, miercuri, pentru AGERPRES, că viitorul Guvern urmează să analizeze majorarea salariilor bugetarilor şi a pensiilor, în urma rezultatelor economice raportate în martie 2012, potrivit programului de guvernare.
El a subliniat că Guvernul va da prioritate majorării pensiilor şi salariilor în faţa scăderii contribuţiilor la asigurările sociale.
"Am găsit o formulă pe care putem să o avem în momentul actual - preocuparea pentru majorarea salariilor şi pensiilor în funcţie de rezultatele economice. Vom vedea la sfârşitul lunii martie rezultatele economice. Scăderea CAS este în protocolul încheiat anul trecut în coaliţia de guvernare, nu e o noutate. Trebuie analizat, pentru că noi am insistat că nu putem să punem pe acelaşi palier scăderea CAS sau mărirea de salarii. Noi am insistat foarte mult că salariile şi pensiile trebuie mărite urgent când facem analiza", a declarat ministrul interimar al Mediului, care este propus şi în viitorul Cabinet Ungureanu pentru acelaşi portofoliu.
Potrivit ministrului, programul de guvernare are o componentă socială puternică, cu facilităţi la angajarea mamelor cu copii de vârste sub şase ani, în condiţiile în care recensământul din anul 2011 a relevat o scădere demografică. "E o componentă socială puternică şi acolo sunt mai multe prevederi care ţin de sprijinul angajatorului care angajează mame cu copii sub şase ani. Aici trebuie să fim foarte atenţi, pentru că cifrele demografice sunt îngrijorătoare. Aici am propus unele măsuri foarte clare în ceea ce priveşte componenta socială, conturarea unei politici publice pentru stimularea natalităţii, îmbunătăţirea legislaţiei prin pensia de urmaş pentru copii", a mai detaliat Borbely.
În privinţa votului prin corespondenţă, liderul UDMR a precizat că acesta nu apare în programul de guvernare.
În domeniul Educaţiei, Guvernul îşi propune, între altele, aplicarea etapizată a prevederilor noii Legi a Educaţiei Naţionale, introducerea şi aplicarea programelor şcolare specifice privind predarea limbii materne, limbii române, istoria şi tradiţiile istorice, educaţia muzicală, înfiinţarea unei instituţii de formare continuă pentru perfecţionarea actului de predare în limba maghiară şi constituirea structurilor cu predare în limba minorităţilor (maghiară, germană, după caz) la universităţile multiculturale şi multilingve. De asemenea, printre direcţiile de acţiune în domeniul Educaţiei se menţionează finanţarea diferenţiată a studiilor de masterat în limbi de circulaţie internaţională şi a celor în limba minorităţilor naţionale, cât şi a doctoratelor în cotutelă cu universităţi de prestigiu din străinătate, dar şi continuarea proiectelor de investiţii în unităţile de învăţământ în vederea modernizării şi dotării acestora.
La capitolul Sănătate, guvernul îşi propune deblocarea până în luna aprilie 2012 a posturilor din sistemul de sănătate, pentru toate grupele profesionale în vedere acoperirii necesităţilor urgente de personal. Totodată, programul prevede creşterea sumelor alocate pentru asistenţa medicală primară, prin stimularea calităţii, continuarea elaborării de ghiduri clinice şi revizuirea grupelor diagnostice, pe baza colectării şi sintetizării de date privind costurile reale ale procedurilor medicale din România, dar şi extinderea reţelei centrelor de permanenţă, cu prioritate în mediul rural.
Alte direcţii de acţiune vizează aprobarea unui proiect pilot cu privire la salarizarea diferenţiată, în funcţie de performanţă, a personalului din sistemul sanitar sau implementarea, cu sprijinul autorităţilor administraţiei publice locale, a unui proiect pilot referitor la funcţionarea spitalelor ca fundaţii sau asociaţii.
Priorităţile anului 2012, conform proiectului de program, sunt absorbţia fondurilor structurale şi de coeziune, educaţia, sănătatea, piaţa muncii, asigurările sociale, familia, protecţia copilului şi egalitatea de şanse, competitivitatea, mediul de afaceri şi IMM-urile, cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea şi inovarea, infrastructura de transport, energie, societatea informaţională, agricultură şi dezvoltare rurală, turism şi dezvoltare regională, protecţia mediului înconjurător, politica fiscal-bugetară, administraţie publică eficientă şi mai puţin costisitoare, Justiţia şi politici anticorupţie, ordine publică şi siguranţa cetăţeanului, diplomaţie şi afaceri externe, cultura, tineret şi sport, apărare şi securitate naţională, politici în domeniul relaţiilor interetnice. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
UPDATE Program de guvernare: Crearea de locuri de muncă, stimularea investiţiilor şi creşterea economică - principii pentru 2012 Prudenţa, responsabilitatea, echilibrul, crearea de locuri de muncă, stimularea investiţiilor şi creşterea economică rămân principiile de guvernare în anul 2012, după cum se precizează în programul de guvernare propus al Cabinetului Ungureanu.
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Deblocarea până în aprilie a posturilor din sănătate şi salarizarea diferenţiată în sistem - intenţii ale Guvernului desemnat Deblocarea, până în luna aprilie, a posturilor din sistemul de sănătate, aprobarea unui proiect pilot cu privire la salarizarea diferenţiată, în funcţie de performanţă, a personalului din domeniu, precum şi continuarea de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a informatizării sistemului de sănătate...
Candidaţii la Primăria Ploieşti, despre soluţiile pentru spitale, proiectele europene şi măsurile anticorupţie Cei 13 candidaţi pentru funcţia de primar al municipiului Ploieşti au răspuns întrebărilor AGERPRES referitoare la proiectele avute în vedere pentru Spitalul de Pediatrie şi cel Municipal, aflate în subordinea primăriei, şi soluţiile financiare pentru implementarea lor; cele mai importante trei proiecte...
Concluziile unui raport DSP Vaslui - asistenţă medicală primară precară, criză de medici de familie Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a prezentat, miercuri, în cadrul Şedinţei Grupului de Dialog Civic, un raport privind situaţia cabinetelor de medicină de familie din judeţul Vaslui, concluzionând că asigurarea asistenţei medicale primare este una precară.
Politicienii dau prioritate problemelor economice şi în 2011 Bucureşti, 24 dec /Agerpres/ - Reprezentanţi ai Puterii şi Opoziţiei au indicat aproape aceleaşi priorităţi pentru 2011, dar se gândesc la formule diferite de guvernare care să le pună în aplicare.