Cele mai citite
 


Românii şi-au ejectat primul ministru, cine urmează? (The Guardian)
joi, 9 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Scalpul lui Emil Boc este doar ultima victorie pentru protestatari, care nu sunt dispuşi să tolereze bufoneriile preşedintelui lor jucător, scrie marţi The Guardian într-un comentariu privind situaţia din România.
Protestele împotriva măsurilor de austeritate impuse de liderii români - şi a comportamentului de ansamblu al clasei politice - au revendicat primul scalp în urmă cu două săptămâni, când ministrul afacerilor externe, Teodor Baconschi, a fost demis. Înlăturarea sa din post, după ce s-a referit la protestatari în termenii 'mahala ineptă şi violentă', ar fi trebuit să-i potolească pe demonstranţi, dar se pare că nu a fost de ajuns.

Luni dimineaţă, premierul român Emil Boc şi-a anunţat demisia. Mai multe nume ale unor potenţiali înlocuitori au fost vehiculate, dar până seara preşedintele Băsescu a anunţat că nominalizarea sa pentru acest post este Mihai Răzvan Ungureanu, un istoric care a fost ministru de externe între decembrie 2004 şi martie 2007, iar apoi a fost numit şef al Serviciului de Informaţii Externe.

Înlăturarea unui prim ministru nepopular ar putea calma spiritele pe termen scurt, dar preşedintele este la fel de nepopular şi la fel sunt şi unii miniştri din fostul cabinet. Aşa că rezolvarea imediată a crizei de guvern nu înseamnă că problemele şi criticile îndreptate împotriva clasei politice din România au dispărut, comentează The Guardian.

Când şi-a început primul său mandat prezidenţial, în 2004, Băsescu s-a prezentat ca un 'preşedinte-jucător'. Fost comandant de navă, el este ataşat de imaginea României ca un vas cu el la timonă. În 2009, pe un fundal similar de criză politică, exista o majoritate parlamentară de facto care îl susţinea pe popularul primar din Sibiu, Klaus Johannis, pentru funcţia de prim-ministru. Totuşi Băsescu şi-a făcut propriul joc, nominalizând în loc alţi doi candidaţi, dintre care niciunul nu a obţinut votul parlamentului. Atunci a câştigat alegerile prezidenţiale cu o diferenţă foarte redusă şi s-a folosit de moment pentru a-l reinstala pe Boc, un politician acuzat că ar fi marioneta lui Băsescu.

Pentru a asigura sprijin parlamentar pentru guvern, Băsescu a făcut presiuni pentru crearea unui nou partid parlamentar - Uniunea Naţională pentru Progresul României - ai cărui membri au fost parlamentari ai opoziţiei - un exemplu grăitor de manipulare a regulilor democraţiei, apreciază cotidianul britanic.

Băsescu este cunoscut pentru faptul că se asigură că lucrurile se fac aşa cum vrea - nu a optat pentru o soluţie care să-i uşureze relaţia cu opoziţia, precum un guvern de uniune naţională sau unul de tehnocraţi, ci a continuat cu un guvern de coaliţie fragil.

Nominalizarea lui Ungureanu este o tentativă de ultim moment a lui Băsescu de a diminua pierderile politice atât ale sale, cât şi ale democrat-liberalilor, principalul partid din coaliţia aflată la guvernare. Noul premier desemnat, care trebuie mai întâi să fie votat de către parlament, se bucură de o bună relaţie cu preşedintele şi este perceput de mulţi drept un profesionist independent.

Cel de al doilea şi ultimul mandat al lui Băsescu ar trebui să se termine în 2014, dacă nu cumva parlamentul va decide să-l suspende, aşa cum a făcut în 2007. Asta ar presupune un referendum, care în prezent ar duce probabil la pierderea funcţiei, în contextul în care cota sa de popularitate este de numai 10%, potrivit ultimelor sondaje. Totuşi, cu compoziţia politică actuală a parlamentului, un astfel de scenariu este improbabil. Ceea ce înseamnă că în joc este nu numai formarea unui nou guvern, ci şi viitorul prezidenţial al lui Băsescu, care depinde de rezultatul alegerilor parlamentare din acest an şi de componenţa politică a legislativului.

Nu ar trebui să se uite că protestele din România au fost declanşate atunci când preşedintele a intervenit în direct la o emisiune de televiziune şi i-a făcut morală lui Raed Arafat, un oficial popular din sistemul sanitar, ceea ce a dus la demisia publică a acestuia (ulterior Arafat a fost reinstalat, o umilinţă şi o înfrângere simbolică pentru preşedinte). Însă unul dintre sloganurile cele mai frecvente ale protestatarilor a fost 'Jos Băsescu', împreună cu 'Jos Boc', bineînţeles, observă The Guardian.

Aruncarea lui Boc în cuşca cu lei ar putea pur şi simplu să nu fie suficientă pentru a risipi nemulţumirea multor români, care au învăţat din reinstalarea lui Arafat, demiterea lui Baconschi şi acum demisia lui Boc că protestele lor politice pot determina schimbarea. Întrebarea este: cine urmează?AGERPRES/(Florin Ştefan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în mod cert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.
Hunor Kelemen: Cei care au insistat cu SMURD-ul nu au evaluat bine situaţia; oamenii au spus 'Stop joc'(interviu) Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, este de părere că românii au înţeles măsurile de austeritate din 2010 şi 2011 şi au "răbdat", iar "picătura care a umplut paharul" şi care i-a determinat să protesteze a fost reforma din sistemul sanitar. În opinia sa, cei care au insistat mai mult decât trebuia pe acest...
Victor Ponta: Am dovedit în aceste şase luni că ştim să guvernăm România Uniunea Social Liberală (USL, alianţă, la guvernare) a dovedit în aceste şase luni că ştie să guverneze România şi să înveţe totodată din greşeli, ceea ce este la fel de important, a afirmat, joi seară, primul-ministru Victor Ponta, preşedinte al Partidului Social Democrat (PSD) şi copreşedinte USL.
COPAC reclamă scăderea accesului pacienţilor la medicamente Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) a adresat o scrisoare deschisă preşedintelui României, Traian Băsescu, primului ministru Emil Boc, ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, în care atrage atenţia asupra faptului că noul mecanism de compensare a medicamentelor obligă...
Colegiul Medicilor din România solicită premierului Emil Boc deblocarea posturilor din sănătate Colegiul Medicilor din România (CMR) solicită premierului Emil Boc, într-o scrisoare deschisă, deblocarea posturilor din sănătate şi atrage atenţia asupra deficitului major al personalului medical, în general şi al medicilor în special.
Protestele din România: Mobilizare puţin omogenă, dar fără afiliere politică (presa internaţională) Presa şi agenţiile internaţionale de ştiri acordă în continuare un spaţiu amplu protestelor din România, notând că guvernul român depune eforturi să ţină în frâu escaladarea mişcării. În timp ce opoziţia încearcă să obţină capital politic din aceste mobilizări, protestatarii s-au ţinut deoparte de orice...