Cele mai citite
 


OBEZITATEA
joi, 9 februarie 2012   ::   1 Comentarii :: :: Stiri, Probleme cu greutatea, Boli de nutritie
 

 

 
 
 
 
 
 
Obezitatea este o efectiune cronica, determinata de excesul de tesut adipos total al organismului si apare atunci cand indicele de masa corporeala(IMC) depaseste 30kg/m2.

 

 

Indicele de masa corporala reprezinta raportul dintre greutatea si inaltimea organismului la patrat si este cea mai utilizata formula in aprecierea starii de nutritie a organismului.
 
O valoare a IMC intre 20-25 kg/m2 este considerata normala, iar excesul ponderal este la o valoare intre 27-30 kg/m2.
Tesutul adipos este distribuit la nivelul organismului in functie de sex, varsta, gradul activitatii fizice, ingestia unor medicamente. Tesutul adipos creste cu varsta atat la barbati, cat si la femei.
 
Obezitatea poate fi determinata genetic, iar factorii de mediu (afectiuni hipotalamice, boli endocrine, ovare polichistice, medicamente) asociati contribuie la patogeneza obezitatii. Exista trei factori care determina castigul ponderal:
 
1)Rata metabolica scazuta(numarul de calorii de care organismul are nevoie in repaus este scazut);
2)Coeficientul respirator mare( arata oxidarea carbohidratilor si necesitatea de a manca pentru a inlocui carbohidratii);
3) Rezistenta la insulina(celulele organismului sunt rezistente la efectele insulinei, pancreasul producand o cantitate mai mare de insulina pentru a indeplini functiile specifice).
 
Factorii care cresc senzatia de foame sunt scaderea glucozei sanguine si cresterea contractiilor gastrice si a disconfortului abdominal. Aceste semnale periferice sunt transmise la nivelul creierului, prin intermediul neurotransmitatorilor,iar creierul regleaza aportul de hrana. Neurotransmitatorii sunt modulatori specifici ai ingestiei de lipide, carbohidrati si proteine, astfel ca o crestere sau o scaderea a aportului de lipide, carbohidrati sau proteine poate apare ca raspuns la actiunea acestor neurotransmitatori.
 
In reglarea aportului de alimente intervin:
-factorii olfactivi si gustativi: acestia pot creste aportul atunci cand alimentele sunt apetisante;
-distensia gastrointestinala;
-eliberarea de hormoni gastrointestinali: colecistokinina si peptidul eliberator de gastrina;
-activarea componentelor termogenezei ale sistemului nervos simpatic.
Acesti patru factori actioneaza simultan dupa ingestia de alimente pentru a induce senzatia de satietate, pana cand scade din nou glicemia si apar contractiile gastrice, determinand din nou cresterea interesului pentru hrana.
 
Obezitatea creste riscul de aparitie a anumitor afectiuni. Astfel, la nivelul sistemului cardiovascular, obezitatea este factor de risc pentru:
-ateroscleroza, ca urmare a dislipidemiei existente(colesterol si trigliceride crescute);
-hipertensiune arteriala, explicata prin faptul ca rezistenta la insulina creste reabsorbtia de sodiu la nivelul tubului renal si creste controlul nervos simpatic care determina vasoconstrictie arteriala.
 
Obezitatea este factor de risc pentru diabetul zaharat de tip 2, aceasta afectiune fiind aproape inexistenta la pacientii cu IMC sub 22kg/m2.
 
Cancerul de san, de endometru uterin, de prostata, de intestin gros si rect au o incidenta mai mare la pacientii obezi si acest lucru se explica prin faptul ca tesutul gras produce hormoni estrogeni, implicati in patogeneza acestor tipuri de cancere.
 
La nivelul cailor biliare(fiere) alterarile nivelului de acizi biliari si fosfolipide (care apar prin cresterea excretiei de colesterol,c are este marit la obezi) determina formarea de calculi.
La nivel pulmonar, obezitatea severa determina aparitia apneei (lipsa respiratiei) in timpul somnului, ceea ce duce la hipoxie si hipercapnie si la afectarea functiei inimii.
La nivel osteoarticular excesul de greutate determina osteoartrite, afectiuni ale coloanei vertebrale.
Obezitatea determina un debut precoce al ciclului menstrual si o menopauza precoce.
 
Tratamentul obezitatii trebuie realizat sub indrumarea unui medic specialist in boli de nutritie si are ca obiective modificarea comportamentului, dieta, exercitiu fizic si tratament medicamentos la pacientii cu comorbiditati.
Modificarea comportamentului consta in monitorizarea alimentatiei (cadrul in care se ia masa, alimentatia in sine, recompense menite sa schimbe comportamentul gresit), adaptarea unei diete sarace in grasimi si cresterea activitatii fizice.
 
Dieta presupune un consum scazut de lipide, scaderea cantitatii alimentelor ingerate, eliminarea bauturilor alcoolice si a dulciurilor rafinate, un numar de mese frecvente si reduse cantitativ, bogate in fibre.
Exercitiul fizic este important atat pentru scaderea in greutate cat si in mentinerea scaderii ponderale.
 
Tratamentul medicamentos se indica la un IMC peste 30kg/m2 si atunci cand exista si afectiuni cronice grave. Medicamentele au rolul de a inhiba apetitul.
Interventia chirurgicala la nivel gastric se recomanda la un IMC peste 35-40kg/m2 si atunci cand exista istoric familial de diabet si infarct miocardic.
 
Trebuie sa ne mentinem greutatea in limite normale pentru a fi sanatosi atat din punct de vedere fizic, cat si psihic.
 
  
DR. ZARVA MARIA
MEDIC SPECIALIST MEDICINA DE FAMILIE
MEDCENTER CONSTANTA
0241.620.280

www.medcenter.ro

 

Notare
Comentarii
de Adelina
Eu am 120 de kg si am tinut destule diete pana acu. mam decis sa incep o cura cu african mango 900 ca am vazut pe net ca e laudat.

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
REDUCEREA EXCESULUI DE GREUTATE SI A OBEZITATII Excesul ponderal si obezitatea reprezinta acumularea in exces de grasimi la nivelul organismului uman. Si excesul de greutate, si obezitatea prezinta un risc pentru sanatate, acestia fiind factori majori de risc pentru o serie de boli cronice: diabetul zaharat tip 2, bolile cardiovasculare, cancerul...
Alimentatia in diabetul zaharat de tip 1 (insulino-dependent) Diabetul zaharat este boala care se manifesta prin hiperglicemie, adica prin cresterea concentratiei de zahar din sange peste limita normala. Diabetul zaharat de tip 1 (insulinodependent) se caracterizeaza prin incapacitatea bolnavului de a supravietui fara injectarea unei doze zilnice de insulina...
Alimentatia si bolile metabolice Alimentatia reprezinta unul dintre principalii factori de sanogeneza. Deoarece modificarile in alimentatie pot determina modificari in schimburile metabolice care concura la mentinerea echilibrului nutritional, masurile dietetice reprezinta mijlocul prin care pot fi contracarate unele...
Alimentaţia sănătoasă – Împărţirea raţiei calorice pe principii alimentare Pe lângă stabilirea necesarului caloric, se impune asigurarea acestuia din anumite principii alimentare, într-o anumită proporţie. Dacă se respectă raportul optim dintre diferitele grupe alimentare, necesarul caloric al organismului va fi asigurat de proteine (12-15%), lipide (28-30%) şi glucide (55-60%)...
Echilibrul glucozei – cheia unei diete de succes Primele semne care indica un dezechilibru la nivelul celulelor sunt fluctuatiile glicemiei si apetitul crescut pentru dulciuri. Glicemia nu este o boala, ci un semnal de boala care indica nivelul glucozei in sange, iar glucoza este responsabila pentru energia organismului. Nivelul normal...
MB: O alimentaţie bogată în grăsimi nu sporeşte greutatea corporală (raport organizaţii non-profit) Încurajarea unei diete sărace în grăsimi înrăutăţeşte problema greutăţii corporale în Marea Britanie şi are un impact dezastruos asupra sănătăţii, potrivit unor organizaţii care luptă împotriva obezităţii, scrie agenţia Reuters.