Cele mai citite
 


Bihor: Consilierii locali au aprobat bugetul municipiului Oradea
vineri, 10 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Consiliul Local Oradea a aprobat, joi, în şedinţă extraordinară, bugetul pentru anul 2012, care, potrivit primarului Ilie Bolojan, prezintă câteva particularităţi faţă de anii precedenţi.
În primul rând, bugetul va avea un vârf de sarcină constrâns din cauza rambursărilor la creditul contractat pentru achiziţia tramvaielor Siemens, aşa cum se va simţi influenţa unor decizii luate de Guvernul României, privind reducerea impozitului pe venituri, o scădere de circa patru milioane de euro.
"Trebuie să avem în vedere asigurarea cofinanţării proiectelor europene, pentru a căror implementare va fi nevoie de contractarea unui credit de 20 milioane de euro pentru următorii trei ani, ca să putem asigura contribuţia municipalităţii la cele 200 de milioane de euro atrase din fonduri europene'', a declarat, într-o conferinţă de presă, primarul Ilie Bolojan.
Bugetul local va înregistra şi creşteri, datorate în principal: contractului de reabilitare şi extindere a grădinii zoologice, contractelor de extindere a reţelei de canalizare, a proiectelor de finanţare a spitalelor.
Priorităţile bugetului local pentru anul 2012 vor viza mai multe domenii. În primul rând, primăria Oradea şi-a propus reabilitarea străzilor din cartierele vechi (lucrări de modernizare a peste 50 de străzi din municipiu), racordarea la utilităţi a zonelor incluse în intravilan şi reabilitarea reţelelor de canalizare de azbest, pe 20 de străzi.
Proiectele pentru anul 2012 vor însemna şi lucrări la poduri sau străzi noi, parcuri noi şi zone de agrement modernizate în toate cartierele. În ce priveşte amenajarea de parcări de reşedinţă, cheltuielile pentru acest tip de investiţie au fost reduse, în schimb se va avea în vedere asfaltarea zonelor nemodernizate, respectiv a zonelor de pământ din cartierele de blocuri.
La capitolul fonduri europene, cele mai importante proiecte câştigate şi derulate de Primăria Oradea sunt cele pe termie, APAREGIO, Parcul Industrial, dar şi cele care privesc modernizarea şi dotarea spitalelor din municipiu.
Reabilitarea faţadelor clădirilor din Centrul Istoric rămâne în continuare o prioritate pentru Primăria Oradea.
''Momentan, suntem nevoiţi să aşteptăm schimbarea actului normativ, care îngrădeşte luarea unor măsuri în acest sens'', a precizat Bolojan.
În domeniul educaţiei, prioritară este preluarea managementului şi a reţelei şcolare, rezolvarea problemelor legate de plata salariilor profesorilor în conformitate cu costul standard, dar şi stabilirea reţelei şcolare, având în vedere că în Bihor sunt cu 1.000 de copii mai puţin decât anul precedent.
În sănătate, construcţia Centrului Oncologic este un proiect derulat împreună cu Ministerul Sănătăţii, iar lucrările urmează să fie gata în toamna acestui an. Tot pentru îmbunătăţirea serviciilor sanitare, o serie de etaje de la maternitate vor fi reabilitate printr-un credit de la Banca Mondială.
Pentru anul 2012, este propus un proiect de buget consolidat al municipiului Oradea în valoare de 1.014.026.800 lei, la venituri, din care resursele alocate pentru susţinerea cheltuielilor operaţionale cu funcţionarea instituţiilor şi serviciilor publice sunt în sumă de 475.311.985 lei şi pentru cheltuielile cu investiţiile în sumă de 538.714.815 lei.
Un procent important din veniturile bugetului consolidat o constituie atragerea fondurilor europene, în proporţie de 16% din veniturile totale, adică 165.793.830 de lei. Faţă de anul 2011, când sumele atrase au fost de 10,5 milioane de lei, adică 1,6% din veniturile totale, procentul actual, 16%, reprezintă o creştere enormă. AGERPRES/(A -Eugenia Paşca)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bihor: Ambulatoriu reabilitat din fonduri europene, inaugurat de ministrul Sănătăţii Oradea, 11 sep /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a inaugurat sâmbătă noua policlinică de la Spitalul Clinic Municipal Oradea, reabilitată şi modernizată printr-o investiţie de peste 4,4 milioane de lei, proiect derulat de Primăria Oradea, prin Programul Operaţional Regional.
Bihor: Primarul Bolojan a vizitat trei obiective de investiţii din municipiul Oradea Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan a prezentat marţi pe teren, în ultima conferinţă de presă a anului 2011, stadiul lucrărilor la patru proiecte mari de investiţii ale municipalităţii, realizate prin fonduri europene.
Candidaţii la Primăria Ploieşti, despre soluţiile pentru spitale, proiectele europene şi măsurile anticorupţie Cei 13 candidaţi pentru funcţia de primar al municipiului Ploieşti au răspuns întrebărilor AGERPRES referitoare la proiectele avute în vedere pentru Spitalul de Pediatrie şi cel Municipal, aflate în subordinea primăriei, şi soluţiile financiare pentru implementarea lor; cele mai importante trei proiecte...
Bihor: Reabilitarea clădirilor de patrimoniu din Oradea, prioritară pentru Administraţia Imobiliară Administraţia Imobiliară Oradea (AIO) va urmări cu prioritate în 2015 reabilitarea faţadelor clădirilor de patrimoniu din municipiu, patru palate importante pentru arhitectura oraşului fiind cuprinse în planul de activitate pe anul acesta.
Bihor: Lucrări de reabilitare în spitalele orădene, anunţate de autorităţi Oradea, 27 oct /Agerpres/ - Reprezentanţii Primăriei Oradea şi ai Consiliului Judeţean Bihor au anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă comună, o serie de măsuri pentru reabilitarea şi modernizarea spitalelor orădene, inclusiv a celui mai mare spital judeţean, preluat recent de primărie de la CJ...
Bihor: Clădire reabilitată de Primăria Oradea în scop social cu fonduri europene Municipalitatea orădeană a recepţionat de Mărţişor clădirea reabilitată în care va funcţiona Centrul de zi 'Iedera' pentru copiii cu sindrom Down, un centru de zi nou, modern, adaptat persoanelor cu dizabilităţi, adecvat cerinţelor europene şi realizat printr-un proiect al Primăriei Oradea cu finanţare...