Cele mai citite
 


Dezbaterile pe viitoarea lege a sănătăţii au continuat la Ministerul Sănătăţii
vineri, 10 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Echipa Ministerului Sănătăţii (MS) s-a întâlnit, joi, cu reprezentanţii mai multor organizaţii pentru discuţii pe marginea viitoarei legi a sănătăţii.
În cadrul discuţiilor, s-a evidenţiat necesitatea reglementării prin lege a acelor aspecte de disfuncţionalitate din sistem, generate de un comportament incorect, a spus prof. dr. Vasile Cepoi, secretar de stat în MS.
El a accentuat asupra faptului că au fost ridicate probleme legate de comportamentul incorect al unor furnizori de servicii medicale care apelează la mecanisme care să-i favorizeze, în detrimentul altora. Cepoi a amintit de oferirea unor cadouri de către lanţurile de farmacii pentru a încuraja să se cumpere cât mai multe medicamente sau trimiterea unor pacienţi de la un cabinet la altul.
Secretarul de stat a subliniat că trebuie să fie identificate cauzele şi elemente care cauzează un astfel de comportament pentru a se putea lua măsuri.
El a adăugat că un alt aspect luat în discuţie de participanţi a fost cel al controlului resurselor şi alocarea acestora în viitoarea lege a sănătăţii, astfel încât să se stipuleze transparent modul de colectare a fondurilor pentru sănătate.
Prof. dr. Vasile Cepoi a spus că aşteaptă acum propunerile în scris privitoare la subiectele discutate.
Acesta a menţionat că s-a abordat şi chestiunea numărului de farmacii pe criterii teritoriale şi a incompatibilităţii furnizorilor de a efectua mai multe categorii de servicii medicale.
Secretarul de stat a evidenţiat că participanţii au cerut fundamentarea viitoarei legi pe baza unui studiu de impact.
Dr. Doina Mihăilă, preşedintele Federaţiei Patronatelor Medicilor de Familie, a detaliat că problemele ridicate privind incorectitudinea vizează furnizorii de servicii farmaceutice, respectiv acele lanţuri de farmacii şi laboratoare care desfăşoară o activitate de tip "suveică".
"Este vorba de reţele care la început deschid un laborator, au o clinică, după care se extind cu mai multe specialităţi şi fac contracte cu Casa pentru servicii medicale. La unii dintre aceşti furnizori, colegi de-ai noştri, medici de familie, care au lucrat acolo, aveau plan de bilete de trimitere, lucru care nu este nici etic şi nici moral, pentru că duce la creşterea de servicii medicale şi de fonduri", a spus dr. Mihăilă.
Ea a adăugat că s-a cerut ca asigurările private şi asiguratorii privaţi să nu intre pe pachetul social de servicii medicale, ci să existe separat asigurări voluntare.
La rândul ei, Rodica Tănăsescu, preşedinte al Societăţii Naţionale de Medicină de Familie, a spus că pachetul de bază pentru servicii medicale trebuie să fie sub controlul statului, să existe o independenţă a fondului, banii pentru sănătate să fie strânşi separat şi transparent şi totodată, să existe o acoperire de către stat a programelor de prevenţie şi a programelor pentru boli cronice.
De asemenea, s-a mai cerut o zi dedicată special dezbaterilor pentru asistenţa primară, având în vedere că o treime din medici lucrează în asistenţă primară.
Dezbaterile vor continua şi în zilele următoare. AGERPRES/(A- Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Vasile Cepoi: Soluţia de a trece colectarea la CNAS, cel puţin pentru moment, nu este o prioritate (interviu) Dr. Vasile Cepoi, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a evidenţiat într-un interviu acordat AGERPRES că o parte dintre modificările pe care şi le propune noua lege a Sănătăţii vor fi introduse deja dinainte de a fi gata noul act normativ. Este vorba despre reorganizarea spitalelor, înfiinţarea...
Ministerul Sănătăţii a prezentat Guvernului nota referitoare la finanţarea FNUASS a furnizorilor de servicii medicale din privat Ministerul Sănătăţii a prezentat miercuri în Guvern o notă privind finanţarea Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate a furnizorilor de servicii medicale din sistemul privat.
Vasile Cepoi: Reorganizarea sistemului de asigurări de sănătate este soluţia pentru creşterea eficienţei lui (interviu) Ministrul Sănătăţii, conf. dr. Vasile Cepoi, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că desfiinţarea sistemului de asigurări nu este o soluţie, ci reorganizarea acestuia, care ar putea creşte eficienţa lui.
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii s-au întâlnit cu cei ai Sanitas pentru discuţii privind Legea sănătăţii Reprezentanţii Ministerul Sănătăţii (MS) care se ocupă de dezbaterile privind proiectul legislativ de organizare şi funcţionare a sistemului sanitar s-au întâlnit luni cu reprezentanţii Federaţiei Sanitas.
Raed Arafat: Asistenţa medicală de urgenţă este bine reglementată Bucureşti, 24 mai /Agerpres/ - Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Raed Arafat afirmă că, în prezent, legislaţia permite existenţa unui sistem privat în asistenţa medicală de urgenţă sub o formă bine reglementată.