Cele mai citite
 


Dopaj: Comitetul Olimpic Spaniol apără succesele sportului local
vineri, 10 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Preşedintele Comitetului Olimpic Spaniol, Alejandro Blanco, a apărat miercuri succesele sportului din ţara sa, care se confruntă în prezent cu afacerea Contador şi cu acuzaţiile de dopaj venite din Franţa, relatează AFP, citată de Agerpres.
"Succesele sportului spaniol se datorează doar muncii, implicării şi planificării", a declarat Blanco într-o conferinţă de presă, la sediul din Madrid al comitetului.
"Suntem cei mai mari apărători ai curăţeniei sportului şi cred că putem fi destul de mândri de acest lucru", a spus el, citând ca motive de mândrie legea din 2006 votată în materie de luptă antidoping, precum şi numărul de controale efectuate în Spania.
"Legea din 2006 a adus o schimbare importantă în lupta antidoping în Spania: desigur, ea nu sancţionează penal consumul de produse dopante însă, datorită ei, traficul cu produse dopante e pedepsit de acum cu închisoarea, considerându-se că aduce atingere sănătăţii publice. În plus, există numărul de controale: 11.000 în Spania în 2011, ceea ce ne situează în avangarda ţărilor ce luptă împotriva dopajului", a afirmat Blanco.
Declaraţiile sale intervin după ce ciclistul Alberto Contador a primit luni doi ani de suspendare pentru un control pozitiv la clenbuterol, cu ocazia Turului Franţei 2010.
Această decizie a Tribunalului de Arbitraj al Sportului (TAS) a stârnit indignare în Spania, mare parte a opiniei publice şi a presei considerând că sportivul a fost sancţionat pe nedrept.
Oraşul Pinto, unde locuieşte Contador, a anunţat că va organiza duminică, alături de o asociaţie ciclistă, un marş de susţinere a campionului spaniol. Suspendarea sportivului ia sfârşit pe 6 august.
Apărarea succeselor sportului spaniol e însoţită de un puternic resentiment împotriva Franţei, după scheciurile difuzate la începutul săptămânii în cadrul unei emisiuni satirice pe postul Canal Plus.
Două scheciuri, unul despre tenismanul Rafael Nadal, celălalt despre Contador, au insinuat că în general sportivii spanioli se dopează.
Blanco a criticat aceste scheciuri, afirmând că ele "nu corespund câtuşi de puţin realităţii".
La rândul său, federaţia spaniolă de tenis a anunţat miercuri că va depune plângere împotriva Canal Plus. Conform preşedintelui federaţiei, "cu această ocazie, au fost depăşite nişte limite intolerabile", iar "federaţia spaniolă de tenis nu poate tolera dezonoarea şi injuriile aduse sportivilor noştri".
În legătură cu presupusul dopaj din sportul spaniol au apărut recent mai multe articole în cotidianul francez Le Monde. Într-un editorial publicat miercuri, ziarul îndemna Spania să "privească dopajul în faţă".
În acelaşi ziar, fostul tenisman francez Yannick Noah a acuzat în noiembrie sportul spaniol de dopaj. Noah estimase atunci că performanţele sportivilor spanioli se datorează unei "poţiuni magice".
AGERPRES (Mircea Lazaroniu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ministrul spaniol al Sporturilor recunoaşte că Spania ''are o problemă cu dopajul'' Ministrul spaniol al Sporturilor, Jose Ignacio Wert, a recunoscut marţi că Spania ''are o problemă cu dopajul'', afirmând pe de altă parte că legea antidoping spaniolă urmează să fie în curând ''armonizată'' pentru rezolvarea acestei probleme.
(Corespondenţă) În Spania, combaterea cancerului este strâns legată de cercetare, o viaţă sănătoasă şi condiţii materiale de bază Madrid, 4 feb - Corespondentul AGERPRES, Ruxandra Constantinescu, transmite: Vindecarea cancerului este strâns legată de cercetare, iar în Spania se înregistrează mereu tot mai ridicate procente de depăşire a bolii, însă este oricum vorba de o provocare complexă, pentru că există zeci de tumori diferite...
Epilogul afacerii de dopaj sanguin Puerto, marţi, la Madrid Procesul afacerii Puerto, al cărui epilog este prevăzut marţi la Madrid, a pus, fără îndoială, într-o lumină crudă sistemul de dopaj organizat de dr. Eufemiano Fuentes şi de cei 4 co-acuzaţi, dar s-a vădit destul de sărac în revelaţii cu impact sportiv.
Ciclism: Lance Armstrong declară că lucrul cel mai important din viaţa lui este Livestrong Americanul Lance Armstrong, de 7 ori câştigător al Turului ciclist al Franţei, a declarat că lucrul cel mai important făcut de el de când a revenit în ciclismul profesionist în 1998, după lupta cu cancerul, a fost crearea organizaţiei Livestrong.
Ciclism: Dopaj - UCI face apel împotriva deciziei Federaţiei spaniole de reducere a pedepsei lui Sevilla Uniunea ciclistă internaţională a anunţat că a depus apel împotriva deciziei Federaţiei spaniole de a-i reduce de la 2 ani la şase luni pedeapsa cu suspendare a ciclistului spaniol Oscar Sevilla, controlat pozitiv la un produs mascant în timpul Turului ciclist al Columbiei din 2010.
Spania va cere ajutoare de la UE pentru pierderile cauzate de acuzaţiile legate de contaminarea castraveţilor Guvernul spaniol va cere ajutoare de la Uniunea Europeană pentru a compensa pierderile suferite de sectorul agricol în urma temerilor apărute în scandalul castraveţilor infectaţi, a anunţat luni ministrul spaniol al Mediului, Rosa Aguilar. Potrivit Rtve.es, ea a estimat pierderile la 200 de milioane...