Cele mai citite
 


Încă patru persoane acuză clinica universitară din Viena de practicarea malarioterapiei
vineri, 10 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Încă patru persoane au acuzat clinica universitară din Viena de practicarea malarioterapiei în anii 60 pentru tratarea unor afecţiuni psihice.
Avocatul Johannes Öhlböck, care a luat legătura cu cei patru foşti pacienţi ai spitalului care aduc aceste acuzaţii, estimează că în total numărul victimelor s-ar putea ridica la 100 de persoane.
O echipă specială urmează să se ocupe de pacienţii afectaţi, la dispoziţia acestora fiind pus un număr de telefon special.
Primarul Vienei, Michael Haeupl, a promis că pacienţii care au fost trataţi prin malarioterapie vor primi compensaţii, subliniind că încă nu este clar dacă cineva a fost într-adevăr supus acestui tratament, dacă este vorba de un caz de malpraxis sau de folosirea unui tratament medical depăşit.
Acest caz a readus în prim plan un episod aproape uitat al istoriei medicale vieneze, respectiv practica de a folosi febra indusă de malarie pentru a trata unele forme de demenţă, un tratament care la un moment dat părea atât de promiţător încât, în 1927, i-a adus neurologului austriac Julius Wagner-Jauregg Premiul Nobel pentru medicină. Cu o sută de ani în urmă, comunitatea ştiinţifică internaţională considera acest tratament acceptabil şi chiar de succes, însă în anii 60 el ieşise deja din uz. Inocularea pacientului cu parazitul malariei se practica în anii 20 pentru tratarea formelor avansate de neurosifilis. Temperaturile ridicate provocate prin inocularea cu malarie omorau bacteriile care provocau sifilisul, iar malaria era ţinută sub control prin administrarea de chinină. Tratamentul a ieşit din uz în momentul introducerii antibioticelor.
Neurologul Julius Wagner-Jauregg de la Universitatea din Viena a primit în 1927 premiul Nobel pentru Medicină pentru descoperirea metodei de terapie a paraliziei progresive prin inocularea malariei.
Scopul anchetei desfăşurate în prezent este să se descopere dacă această terapie controversată corespundea standardelor ştiinţifice de la acea vreme sau nu.AGERPRES/(Smaranda Câmpeanu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Clinica Universitară din Viena acuzată că ar fi practicat malarioterapia în anii 60 Clinica Universitară din Viena se află în căutarea medicilor de mult pensionaţi, care ar putea deţine informaţii cu privire la acuzaţiile unui bărbat care susţine că, în anii în anii 60, când a fost internat în spital pentru tratarea unor afecţiuni psihice, ar fi fost inoculat în mod intenţionat cu parazitul...
Dementa trebuie recunoscuta ca o problema prioritara de sanatate publica in Romania este mesajul ingrijorator pe care il lanseaza Conferinta Nationala Alzheimer 2014, organizata in perioada 26 februarie-01 martie, la Institutul National de Statistica din Bucuresti. In sprijinul acestui semnal de alarma, Societatea Romana Alzheimer apeleaza la factorii de decizie politica, prin propunerea...
Teo Trandafir, în comă indusă la terapie intensivă Viena, 3 mar /Agerpres/ - Teo Trandafir se luptă cu o pancreatită necrozantă severă şi se află în prezent în comă indusă, informează un comunicat dat publicităţii joi de clinica vieneză AKH, unde se află internată fosta vedetă de televiziune.
Dementa: intre criza demografica si cea economica reprezinta tema prin care Societatea Romana Alzheimer isi propune, prin Conferinta Nationala Alzheimer 2013 (27 februarie - 2 martie 2013, Institutul National de Statistica, Bucuresti), sa puna pe primul plan noutatile in domeniu si posibilitatea de a gasi solutii pentru diagnosticarea precoce...
DOCUMENTAR: Alois Alzheimer, 100 de ani de la moarte Boala Alzheimer, afecţiune neurodegenerativă progresivă, care afectează celulele creierului şi pe cele ale coloanei vertebrale, cauzând un proces de deteriorare progresivă a funcţiilor cognitive (atenţia, percepţia, memoria, etc.), a fost pentru prima dată descrisă de către psihiatrul şi neuropatologul...
Galaţi: Acuzaţii de malpraxis la Spitalul Municipal din Tecuci Un medic ginecolog din Tecuci este acuzat de două femei din comuna gălăţeană Umbrăreşti că şi-au pierdut copiii la naştere pentru că doctorul ar fi refuzat să vină la spital, iar medicul de gardă nu a fost lăsat să ia o decizie.