Cele mai citite
 


Parlamentul României a aprobat noul guvern (agenţii de presă)
vineri, 10 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Parlamentul României a aprobat joi noul guvern condus de Mihai-Răzvan Ungureanu, un executiv care oferă puţine schimbări politice, dar care ar putea atenua o parte din măsurile de austeritate pentru a îmbunătăţi cota de popularitate a coaliţiei de la putere înaintea alegerilor parlamentare din toamna acestui an, scriu agenţiile internaţionale de presă.
Associated Press notează că Parlamentul României a aprobat guvernul condus de fostul şef al spionajului Mihai-Răzvan Ungureanu, care, speră coaliţia de guvernământ, îi va îmbunătăţi cota de popularitate înaintea alegerilor parlamentare din acest an.

"A existat o percepţie larg răspândită că precedentul guvern nu a fost preocupat de greutăţile cu care s-a confruntat majoritatea populaţiei din România. Sondajele arată că Partidul Democrat Liberal aflat la guvernare este cotat cu circa 20% din intenţiile de vot, comparativ cu nivelul de 50% pentru alianţa din opoziţie dintre social-democraţi şi liberali", scrie Associated Press.

Agenţia mai observă că Guvernul Ungureanu are şapte miniştri din cabinetul precedent, dar că din el fac parte şi miniştri noi şi tineri, care preiau portofolii cheie precum economia, finanţele, internele şi agricultura. Criticii spun, potrivit Associated Press, că miniştrii nou-numiţi, în mare parte necunoscuţi opiniei publice, 'ar putea acţiona ca marionete ai foştilor miniştri'.

"Numirea lui Ungureanu a fost primită de asemenea cu un nivel ridicat de neîncredere în România, din cauza carierei sale ca şef al spionilor, într-o ţară cu şapte servicii de informaţii şi niciun inamic extern", mai notează Associated Press.

Reuters scrie că 'noul premier al României, Mihai-Răzvan Ungureanu, a obţinut aprobarea parlamentului pentru un guvern care oferă puţine schimbări politice, dar care ar putea uşura o parte din măsurile de austeritate în contextul apropierii alegerilor'.

"La patru zile după demisia lui Emil Boc din funcţia de premier ca urmare a unor săptămâni de proteste de stradă, uneori violente, împotriva unui program aprobat de FMI de reducere a cheltuielilor şi de creştere a taxelor, Ungureanu şi preşedintele Train Băsescu au maximum nouă luni la dispoziţie pentru a spori şansele Partidului Democrat Liberal de centru", scrie Reuters.

Agenţia citată mai notează că varianta ca 'un şef al spionajului să conducă o ţară afectată de sărăcie la peste două decenii după prăbuşirea comunismului şi încă traumatizată de Securitate, poliţia secretă a vechiului regim, i-a neliniştit pe unii şi nu a fost primită cu prea mare entuziasm'.

"Însă Ungureanu a menţionat deja posibilitatea unei creşteri limitate a pensiilor şi a salariilor dacă economia va permite acest lucru, iar unii români speră că noul premier, sprijinit de preşedintele Băsescu, ar putea răspunde cererilor lor de uşurare a nivelului de trai, în timp ce încearcă să salveze poziţia PDL înainte de alegeri", scrie Reuters.

"Pentru preşedintele Traian Băsescu şi PDL, noul premier pare să fie cea mai realistă alegere", a spus analistul politic Cristian Pătrăşconiu, care îl descrie pe Ungureanu ca fiind o alegere solidă de tranziţie pentru partid, cu perspective pe termen mai lung, potrivit Reuters.

"Pare a fi un alergător de cursă lungă, cu potenţialul de a fi în cărţi ca lider în viitoarele lupte politice", a mai spus analistul.

AFP notează că noul guvern 'va menţine direcţiile României în privinţa adoptării monedei euro în 2015, a politicii externe şi a luptei împotriva corupţiei'.

"Chiar dacă anumiţi lideri au fost schimbaţi în cadrul executivului, coaliţia la putere rămâne neschimbată, (fiind formată din) Partidul Democrat Liberal (PDL), partidul minorităţii maghiare (UDMR) şi Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR)", scrie AFP.

Agenţia mai notează că 'au fost păstraţi miniştrii cheie, precum Cristian Diaconescu la afaceri externe sau Leonard Orban la afaceri europene', dar că 'mai mulţi miniştri în jurul a 30 de ani, necunoscuţi marelui public, şi-au făcut intrarea (în executiv), cum este Bogdan Drăgoi, 31 de ani, la finanţe, autorul a două emisiuni de obligaţiuni reuşite pentru trezoreria română'.

"Unii sunt deja contestaţi, cum este ministrul agriculturii Stelian Fuia, căruia 70 de organizaţii de apărare a mediului i-au cerut demisia din cauza lungii sale cariere în cadrul primului producător mondial de organisme modificate genetic, Monsanto", scrie AFP, care adaugă faptul că 'misiunea noului guvern va dura în principiu nouă luni, până la alegerile legislative din noiembrie'.

Agenţia spaniolă EFE notează la rândul său că, beneficiind 'de o echipă tânără şi multe feţe noi, fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe român îl va înlocui pe premierul Emil Boc, care şi-a depus demisia luni în urma protestelor împotriva nepopularei sale politici de austeritate'.

EFE reaminteşte o afirmaţie a noul premier Mihai-Răzvan Ungureanu făcută în intervenţia din parlament, conform căreia preocuparea acestui guvern va fi 'majorarea prudentă' a salariilor funcţionarilor şi a pensiilor, dacă economia o va permite.AGERPRES/(Ionuţ Mareş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
INTERVIU/Nini Săpunaru:România este singura ţară europeană care poate cultiva cu succes soia modificata genetic România este singura ţară din Uniunea Europeană care poate cultiva cu succes soia modificată genetic, iar această cultură ar putea contribui cu 1 - 1,5 miliarde de euro la PIB-ul ţării, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură...
Premierul Boc a acceptat propunerea UDMR pentru funcţia de ministru al Sănătăţii Prim-ministrul Emil Boc a acceptat, miercuri, propunerea Uniunii Democrate Maghiare din România /UDMR/ de nominalizare a medicului Ritli Ladislau în funcţia de ministru al Sănătăţii, a declarat pentru AGERPRES ministrul Mediului, Borbely Laszlo.
Europa de Est trebuie să fie atentă la avertismentul trimis de România Europa de Est trebuie să ia aminte la ''canarul din mină'' din România, afirmă Cornel Ban, director adjunct al departamentului pentru studii de dezvoltare din cadrul Institutului Watson al Universitatii Brown din SUA, într-o scrisoare de răspuns la un articol publicat de Financial Times /FT/.
Traian Băsescu apreciază decizia lui Boc de a respinge modificările de buget cerute de marile companii de stat Preşedintele Traian Băsescu a declarat că apreciază decizia de miercuri a premierului Emil Boc, care a respins toate modificările de buget cerute de marile companii de stat, cerând explicaţii precise asupra motivelor pentru care nu s-au realizat bugetele.
Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în mod cert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.
Boc: Prin decizia CCR, şansele României de a primi tranşa de împrumut extern cresc - Şansele de a primi a treia tranşă din împrumutul extern cresc prin decizia Curţii Constituţionale a României, potrivit căreia legile salarizării unitare şi a reorganizării instituţiilor publice sunt constituţionale, dar ţara noastră este condiţionată şi de adoptarea de către Parlament a Legii pensiilor...