Cele mai citite
 


Pentagonul modifică regulamentul privind accesul femeilor la funcţii şi misiuni
vineri, 10 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Pentagonul se pregăteşte să schimbe regulamentul care le interzice femeilor din armată să participe la misiuni de luptă, recunoscând astfel rolul pe care l-au jucat acestea în conflictele din Irak şi Afganistan, transmit joi AFP şi AP, citând surse din ministerul american al apărării.
'Deschidem posturile', a indicat pentru AFP un responsabil care a dorit să i se păstreze anonimatul, noile reguli urmând să fie prezentate oficial joi în Congres.

Deşi pot pilota elicoptere, pot conduce camioane de aprovizionare şi pot acorda îngrijire medicală celor de pe front, în momentul actual femeile din armata americană nu pot servi în unităţile de infanterie angajate în lupte. Totodată, ele nu pot ocupa funcţii într-o unitate formată din câteva zeci de bărbaţi.

Noile reguli vor permite între altele ca femeile să poată ocupa unele funcţii la nivel de batalion. Vor fi deschise în acest scop circa '14.000 de posturi' care până acum le erau interzise.

Primele vizate sunt forţele terestre şi corpul puşcaşilor marini, deoarece majoritatea funcţiilor din forţele aeriene şi din cele navale - a căror structură de conducere este separată de cea a puşcaşilor marini - permit deja accesul femeilor. De asemenea, de la 1 ianuarie anul trecut /2011/, femeile pot servi la bordul submarinelor.

Totuşi, nici noile reguli nu vor permite accesul femeilor în forţele terestre sau cele speciale, au menţionat responsabili militari citaţi de AP.

Participarea a 220.000 de femei în uniformă la misiunile din Irak şi Afganistan, începând din 2001, a contribuit la schimbarea mentalităţilor. În lipsa unor linii de front clar definite, femeile s-au găsit oricum în situaţii de luptă, cum ar fi ambuscade ale rebelilor sau atacuri cu bombe artizanale. Circa 144 de femei au fost ucise şi peste 900 rănite în aceste războaie, potrivit datelor Pentagonului.

O altă reformă a avut loc în armata SUA după războiul din Golf din 1990-1991, atunci femeile primind dreptul de a urca la bordul navelor militare şi de a pilota avioane de luptă.AGERPRES/(Mihaela Toth)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
SUA cer statelor europene să trimită mai mulţi militari în misiunile ONU de menţinere a păcii Ambasadoarea americană la ONU, Samantha Power, a făcut apel luni la statele europene să participe mai mult la misiunile de menţinere a păcii ale ONU, estimând că experienţa dobândită în Afganistan poate reprezenta un enorm avantaj pe teren, relatează AFP.
Militari români morţi în Afganistan - cronologie Un militar român şi-a pierdut viaţa şi alţi cinci au fost răniţi în Afganistan duminică, 30 martie, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat. Militarii executau o misiune de patrulare în comun cu forţele de securitate afgane, pe autostrada A1 (Kabul-Kandahar), la aproximativ 10 kilometri...
Trupul militarului mort în Afganistan va fi repatriat duminică, pe aeroportul Otopeni Trupul neînsufleţit al militarului român mort joi în Afganistan, sublocotenentul post-mortem Constantin-Laurenţiu Lixandru, va fi adus în ţară duminică, pe aeroportul Otopeni, a anunţat, la Slatina, ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea.
Afganistan: Armata SUA a recuperat un medic american răpit de talibani Armata SUA a recuperat un medic american răpit, în cadrul unei operaţiuni desfăşurate duminică împotriva talibanilor în estul Afganistanului, a anunţat ISAF, forţa armată a NATO din această ţară, transmite AFP.
Parada de Ziua Naţională: Peste 2.800 militari şi 280 de maşini de luptă au defilat în Piaţa Constituţiei Peste 2.800 de militari şi 280 de vehicule de tehnică de luptă ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informaţii şi Serviciului de Protecţie şi Pază au defilat luni, în Piaţa Constituţiei, la parada dedicată Zilei Naţionale a României.
MApN: Patru militari români, răniţi în Afganistan; în prezent sunt în afara oricărui pericol Patru militari din cadrul Batalionului 2 Manevră "Yelow Scorpions" au fost răniţi în Afganistan, în urma răsturnării blindatului în care executau o misiune, duminică, în jurul orei 12,00 (ora României), informează Ministerul Apărării Naţionale, într-un comunicat remis AGERPRES.