Cele mai citite
 


Stimularea unei anumite zone a creierului ar putea îmbunătăţi memoria /studiu/
vineri, 10 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
O echipă de neurologi americani a demonstrat că memoria poate fi îmbunătăţită prin stimularea unei anumite zone a creierului, potrivit unui mic studiu ale cărui rezultate au fost publicate joi în New England Journal of Medicine, informează AFP.
Cercetătorii de la Universitatea California din Los Angeles (vestul SUA) s-au axat asupra cortexului entorhinal, o regiune cheie a creierului în ceea ce priveşte memoria şi coridor principal către hipocamp, zonă responsabilă cu procesarea semnalelor şi cu memoria de lungă durată.

'Cortexul entorhinal este poarta de acces la unitatea centrală a memoriei', a explicat dr Itzhak Fried, profesor de neurochirurgie la facultatea de medicină David Geffen din cadrul Universităţii California şi principal autor al studiului.

'Orice experienţă senzorială sau vizuală pe care o păstrăm în memorie trece prin această 'poartă' pentru a ajunge la hipocamp', a precizat cercetătorul în studiu. 'Celulele noastre cerebrale trebuie să trimită mesaje prin acest coridor pentru ca amintirea să se formeze şi să poată fi accesată în mod conştient', a adăugat acesta.

La studiu au participat şapte pacienţi epileptici care aveau deja electrozi implantaţi în creier, prin intermediul cărora neurologii au înregistrat activitatea neuronilor în cursul procesului de formare a amintirii.

Folosind un joc video în care participanţii la studiu jucau rolul unui şofer de taxi, luând pasageri şi deplasându-se printr-un oraş virtual, cercetătorii au testat dacă o stimulare a cortexului entorhinal sau a hipocampului alterează capacitatea de memorare.

'Când stimulam electric fibrele nervoase ale cortexului entorhinal în momentul în care subiecţii învăţau să recunoască diferitele rute şi locuri, aceştia reuşeau să se orienteze mai uşor în oraş', a precizat dr Fried, adăugând că pacienţii 'au învăţat chiar să folosească scurtături, ceea ce arată o îmbunătăţire a memoriei spaţiale'.

'Eficientă pentru îmbunătăţirea memorării este stimularea coridorului de acces către hipocamp, nu a însuşi hipocampului', a mai subliniat neurologul în studiu.AGERPRES/(Letiţia Pană)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Memoria mamelor care îngrijesc copii cu dizabilităţi poate avea de suferit (studiu) Mamele copiilor cu handicap ar putea deveni mai uituce odată cu înaintarea în vârstă decât alte mame, potrivit unui nou studiu care sugerează că stresul de a fi părintele unui copil cu dizabilităţi afectează memoria mamelor de-a lungul timpului, relatează Reuters.
Cercetători americani au reuşit să inducă amintiri false unor şoareci Cercetători americani au reuşit pentru prima oară să manipuleze memoria unor şoareci. Pornind de la două evenimente independente trăite de animale, ei au creat o amintire falsă cu ajutorul optogeneticii, relatează lefigaro.fr.
Cercetătorii au reactivat cu ajutorul luminii memoria pierdută a şoarecilor de laborator Cercetătorii au reînviat memoria pierdută a şoarecilor cu ajutorul luminii, fapt ce oferă o perspectivă nouă asupra mecanismului biologic al amneziei şi deschide potenţial viziunea asupra tratamentului, potrivit unui studiu publicat joi în revista Science, citat de AFP.
Mulţi americani sunt predispuşi genetic la un nivel ridicat de colesterol rău (studiu) Proporţia de americani predispuşi genetic la un nivel ridicat de colesterol rău ar putea fi de două ori mai mare decât cea estimată, fiind afectat un adult din 250, potrivit unui studiu realizat de 'American Heart Association', publicat luni în revista 'Circulation', informează agenţia France Presse...
Prof. Ioan Florian: Cel mai important instrument al unui neurochirurg este propriul creier (interviu) Profesorul universitar dr. Ioan Ştefan Florian, şeful Clinicii de Neurochirurgie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, preşedinte al Asociaţiei Neurochirurgilor din România, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care vorbeşte despre progresele din acest domeniu. Prestigiosul...
SUA: Unu din şase americani preferă să moară înainte de vârsta de 80 de ani (studiu) Teama privind îmbătrânirea ar putea fi mai puternică decât teama privind moartea pentru mulţi dintre americani, potrivit unei cercetări recente, citate de UPI.com.