Cele mai citite
 


Decizia SCJ Mureş de a lucra cu un laborator privat afectează învăţământul postuniversitar medical
sâmbătă, 11 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, prof.univ.dr. Constantin Copotoiu, a declarat presei, vineri, că decizia unor secţii ale Spitalului Clinic Judeţean (SCJ) Mureş de a lucra cu un laborator de analize privat afectează grav învăţământul postuniversitar medical.
''Am rămas puţin uimiţi pentru că există o lege a spitalelor care stipulează că în centrele universitare, anumite modificări care se fac în activitatea secţiilor clinice nu pot fi luate decât prin consultarea Senatului universitar. Nu am fost consultaţi (...) Consider că este o problemă foarte importantă şi a fost o greşeală managerială pentru că afectează grav învăţământul postuniversitar, fiindcă sunt rezidenţi în dermatologie, urologie, în chirurgie cărora li s-a luat posibilitatea de a învăţa în această perioadă, de a studia piesele şi ca atare având un gol în pregătirea lor profesională', a arătat Constantin Copotoiu.
Acesta a spus că examinările anatomo-clinice trebuie făcute la Laboratorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, întrucât există situaţii în care este nevoie de rezultate urgente, dar şi pentru pregătirea medicilor rezidenţi.
'Afectează foarte mult procesul instructiv-educativ pentru că rezidenţii nu au mai posibilitatea să mai vadă aceste piese. Sunt rezidenţi din urologie sau dermatologie care au în mod obligatoriu un stagiu de anatomie patologică, ei trebuie să meargă să vadă şi să examineze aceste piese. Dacă piesele nu mai există rezidenţii se uită la microscop de la distanţă şi nu prin lupa microscopului', a subliniat dr. Copotoiu.
Rectorul UMF Târgu Mureş a precizat că după vacanţa universitară se va organiza o întâlnire între Universitate, SCJ Mureş şi SCJU Târgu Mureş - proprietarul laboratorului - pentru a se discuta situaţia în care au fost puşi rezidenţii.
Secţiile de Urologie, Chirurgie şi Gastroenterologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean (SCJ) Mureş au decis, din această lună, să nu mai lucreze cu Laboratorul din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş (SCJU), unde există 800 de medici rezidenţi.
Cele trei secţii clinice au preferat să trimită probele la un laborator privat din Cluj Napoca, iar în acest fel rezidenţii de la SCJU Târgu Mureş nu mai pot lucra direct cu probe prelevate, în special pe specializarea urologie, care există doar la SCJ Mureş.
Surse din cadrul SCJU Târgu Mureş invocă motive politice în decizia luată de conducerea SCJ Mureş - în care se regăsesc şi apropiaţi ai liderilor UDMR - pe fondul disputelor cu privire la separarea etnică a Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.
Conducerea Spitalului Clinic Judeţean Mureş, aflat în subordinea Consiliului Judeţean Mureş, a refuzat vineri să facă orice comentariu pe această temă, directoarea unităţii sanitare, Judith Konrad precizând că ar putea să exprime un punct de vedere abia luni.
AGERPRES/(A - Dorina Matiş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Mureş: Cele mai noi terapii în tratamentul afecţiunilor osteocondrale, la Cursul Internaţional de Chirurgie Artroscopică Pe parcursul a patru zile, peste 60 de medici rezidenţi, medici specialişti şi medici primari ortopezi din România, precum şi 14 speakeri din ţară şi din străinătate, vor discuta pe marginea celor mai bune strategii terapeutice în tratamentul afecţiunilor osteocondrale, despre patologia ligamentului...
IUBCvT şi UMF Târgu Mureş, proiect pentru un centru de cercetări şi diagnostic al tuturor patologiilor cardiovasculare Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) şi Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş colaborează la elaborarea unui proiect pentru accesarea de fonduri europene, care vizează construirea unui centru de cercetări şi de diagnostic al tuturor patologiilor...
UMF Târgu Mureş a inaugurat un Centru Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice, unic în România Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, a inaugurat, joi, Centrul Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice, unic în România, ce se va axa pe domeniul cercetării fundamentale şi al cardio-neurologiei şi care a fost construit şi dotat în cadrul unui proiect european în valoare...
UMF Târgu Mureş a lansat campania 'Adoptă o inimă de copil', în cadrul 'Zilelor inimii' Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, lansarea campaniei 'Adoptă o inimă de copil', în cadrul evenimentelor 'Zilelor inimii', organizate în colaborare cu Institutul de Urgenţă pentru Boli Ca...
Mureş: Prima ediţie a Conferinţei Naţionale 'ConCORDIS' de Cardiologie Intervenţională şi Chirurgie Cardiovasculară Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş şi Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, găzduiesc, începând de miercuri până duminică, prima ediţie a Conferinţei Naţionale ,,ConCORDIS' de Cardiologie Intervenţională şi Chirurgie Cardiovasculară...
Medicii întâmpină dificultăţi în stabilirea diagnosticelor, după decizia SCJ Mureş de a lucra cu un laborator privat Trimiterea probelor anatomo-patologice de la unele secţii ale Spitalului Clinic Judeţean (SCJ) Mureş la un laborator privat din Cluj Napoca, în detrimentul celui al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, ridică semne de întrebare cu privire la diagnostic, a declarat miercuri, şeful...