Cele mai citite
 


Obama în război cu dreapta religioasă
sâmbătă, 11 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Republicanii au lansat un război moral împotriva lui Barack Obama care susţine o lege prevăzută în reforma sistemului medical, potrivit căreia şcolile, spitalele şi organizaţiile caritabile vor primi fonduri pentru cumpărarea de anticoncepţionale. Ei au aprins fitilul unui limbaj incendiar, calificând-iniţiativa drept 'un atac la libertatea religioasă', 'încălcare a Primului Amendament' - care garantează dreptul la religie - şi 'atingere adusă intereselor naţiunii'. Aceste acuzaţii au fost lansate în Congres de deputaţii republicani, acuzându-l de la tribună pe Obama de persecuţie religioasă, notează vineri ziarul Las Provincias.
Preşedintele Camerei reprezentanţilor, John Boehner, a promis că dacă preşedintele nu îşi schimbă poziţia va fi corpul legislativ cel care îl va face să bată în retragere cu privire la o lege, a cărei aprobare ştie foarte bine că nu o va putea obţine, dar a cărei dezbatere va impulsiona oamenii să vină la urne, cum au dovedit-o deja republicanii în alegerile primare dsefăşurate marţi într-un stat profund religios. În acest an electoral, 'unii politicieni au decis să se folosească de o problemă de sănătate a femeilor pentru a juca o partidă de fotbal american', a deplâns congresmanul democrat Lois Capps.

Ministerul sănătăţii a anunţat săptămâna trecută că aproape toţi angajatorii, inclusiv cei catolici, vor fi forţaţi sa le ofere angajatelor poliţe de asigurare medicală care includ proceduri de sterilizare, medicamente care induc avortul şi anticoncepţionale. Aproape toţi furnizorii de asigurări medicale vor fi obligaţi sa includă aceste servicii în poliţele pe care le oferă. Si aproape toţi indivizii vor fi forţaţi sa cumpere aceste servicii ca parte a poliţelor de asigurare de care beneficiază.

Biserica a acuzat guvernul că o forţează să finanţeze proceduri care contravin principiilor religioase, deşi legea prevede o clauză de obiecţie de conştiinţă care permite bisericilor să nu o respecte. Acest lucru nu exclude însă spitalele, şcolile şi fundaţiile altruiste afiliate bisericilor care au un număr mare de angajaţi care nu împărtăşesc obligatoriu aceste principii. Primul, care a sesizat capitalul electoral pe care îl va avea această dispută a fost Newt Gingrich, care în apropierea alegerilor primare din Missouri, un stat profund religios, a anunţat că Obama a declarat război religiei şi că numai el poate să-l frâneze. Prietenul său Rick Perry, guvernator de Texas, a încercat deja acest truc acuzând guvernul că a declarat război de Crăciun, însă pe atunci era lipsit de argumente în privinţa acestei legi.

Biserica Catolică a introdus mai mulţi actori în scenă. O scrisoare a arhiepiscopilor a fost citită în toate bisericile, o misivă citită de o călugăriţă a facut apel la vicepreşedintele Joe Biden să intermedieze pentru a putea continua 'menirea sănătoasă a Domnului' , alături de o primă citare în judecată a acestei legi depusă de televiziunea religioasă Eternal Word Television Network, la un tribunal din Birmingham /Alabama/. În realitate mai mult de 20 de state au adoptat măsuri similare, considerate acum 'imorale', dar Biserica ştie că în an electoral va găsi mulţi adepţi care să o susţină.

Unul dintre ei este Marco Antonio Rubio, care a lansat o virulentă critică în Congres în spaniolă şi în engleză. Numele său circulă deja ca potenţial candidat la postul de vicepreşedinte în tandem cu oricare din aspiranţii republicani la nominalizarea partidului. Până şi Casa Albă a fost cutremurată de această reacţie violentă a clasei politice. După o reuniune cu uşile închise, în care Biden a cerut o reconsiderare a deciziei în timp ce titulara sănătăţii, Kathleeen Sebelius, s-a menţinut fermă pe poziţie, purtătorul de cuvânt Jay Carney a spus că există semnale privind o negociere. Una din aceste 'soluţii de compromis' ar putea lăsa în afară organizaţiile afiliate Bisericii în privinţa acoperirii medicale cu anticoncepţionale şi sterilizări lăsând angajatele să-şi aleagă propria poliţă de asigurare.AGERPRES/(Mihaela Nicolaescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Barack Obama propune includerea a patru idei republicane în proiectul său de reformă a sănătăţii Preşedintele american, Barack Obama, a propus marţi includerea în proiectul de lege al reformei sanitare a patru iniţiative ale aleşilor republicani, pentru a obţine susţinerea acestora în adoptarea legii, relatează AFP.
Obama îi avertizează pe republicani asupra confruntărilor legate de sănătate Preşedintele Statelor Unite Barack Obama i-a avertizat vineri pe adversarii săi republicani asupra tentativelor de a încearca să meargă până la criza bugetară pentru a-i contracara aplicarea reformei legate de asistenţa medicală.
SUA: Preşedintele Obama salută decizia Curţii Supreme de validare a reformei sistemului de sănătate Preşedintele american Barack Obama a salutat decizia Curţii Supreme care i-a validat reforma sistemului de sănătate, aşa-numita 'Obamacare', din 2010, hotărârea celei mai înalte instanţe garantând că 6,4 milioane de persoane vor continua să primească ajutoare federale pentru asigurări de sănătate, relatează...
SUA: o reformă istorică a asigurărilor medicale adoptată în Congres Camera Reprezentanţilor Statelor Unite a adoptat duminică un proiect de lege a reformei sistemului de asigurări medicale, oferind o victorie legislativă majoră preşedintelui Barack Obama care urmează să promulge textul rapid.
'Obamacare': Deşi beneficiază de servicii medicale garantate, Obama şi-a cumpărat o asigurare din banii proprii Preşedintele american Barack Obama şi-a cumpărat o asigurare medicală, conformându-se cerinţelor reformei în domeniul sănătăţii pe care chiar el a iniţiat-o, într-un gest pur simbolic, întrucât Obama, ca orice preşedinte american, beneficiază de servicii medicale garantate, după cum anunţă Casa Albă...
Reforma asigurărilor de sănătate: Obama avertizează că respingerea la Curtea Supremă ar fi un gest 'nemaiauzit' Preşedintele american, Barack Obama, a afirmat luni că respingerea reformei asigurărilor de sănătate ar constitui un gest 'nemaiauzit' din partea Curţii Supreme şi s-a arătat încrezător că, în final, judecătorii vor aproba legea, transmite AFP.