Cele mai citite
 


Bihor: Ministrul sănătăţii anunţă deblocarea a o treime din cele 45.000 de posturi vacante din sistem
duminică, 12 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau a anunţat, sâmbătă, că o treime din cele circa 45.000 de posturi vacante din sistemul sanitar vor fi deblocate, prin modificarea legii, în prima parte a anului.
"Din cauza resurselor financiare, nu vom putea debloca decât o treime, deşi dorim să le deblocăm pe toate cele 45.000 de posturi vacante. Noi am înaintat deja informaţiile pe site-ul ministerului", a precizat, în conferinţă de presă, ministrul Ritli.
Vorbind despre obiectivele Ministerului Sănătăţii pentru acest an ministrul a precizat că a fost elaborată legislaţia care să sprijine introducerea medicamentelor generice, deoarece este o politică fermă a guvernului şi a ministerului ca să faciliteze medicamentele generice, ale căror molecule sunt identice cu cele originale şi eficienţa terapeutică la fel, dar sunt mai ieftine.
În ce priveşte coplata, ministrul a menţionat că legea 220/2011 în varianta ieşită din parlament nu este aplicabilă tehnic, motiv pentru care ministerul va aduce modificarea acestei legi, în sensul unei sume fixe, modice, pentru pacienţi, legea urmând să fie aplicabilă la sfârşitul anului 2012 sau anul viitor.
Potrivit ministrului, în anul 2012, în cadrul sistemul asigurărilor de sănătate, se va aplica pachetul de serviciu de bază revizuit. "Nu este niciun fel de listă neagră. E vorba de a revizui modul cum accesăm medicamentele foarte scumpe. În urma unui studiu de patru luni, cu experţi străini şi români, s-a hotărât ca accesul la medicamentele mai ales cele scumpe să fie în conformitate strictă cu indicaţiile prevăzute în autorizarea punerii pe piaţă a medicamentului", a subliniat ministrul.
Dr. Ritli a mai precizat că se va dezvolta un sistem aparte, independent, de evaluare a tehnologiilor medicale inclusiv pentru medicamente, deoarece nu se poate concepe introducerea unor tehnologii noi sau molecule noi, fără o analiză ştiinţifică a acestora, şi nu empirică. "Fără această structură nu vom introduce alte medicamente noi decât dacă avem argumente extrem de solide", a spus ministrul.
De asemena, se va limita durata spitalizărilor, pentru a reduce numărul bolnavilor care stau foarte mult în spital pentru afecţiuni minore sau pentru investigaţii. Pachetul privind cardul de sănătate, fişa electronică a bolnavului şi reţeta electronică va funcţiona la mijlocul anului, sarcina fiind a Casei Naţionale de Asigurări. Acesta va contribui la operativizarea relaţiei cu bolnavii şi mai ales la evitarea unor abuzuri în gestionarea bolnavilor.
De asemenea, se va elabora legislaţia pentru transplantul de organe, transfuzologie, fiind sarcini ale Uniunii Europene, iar împreună cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, va fi promovat turismul medical. AGERPRES/(A-Eugenia Paşca)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bihor: Screening naţional pentru cancerul de col uterin, program al Ministerului Sănătăţii Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau a anunţat, sâmbătă, la Oradea, că în domeniul asistenţei medicale preventive, pentru prima dată în sistemul sanitar s-a făcut primul pas pentru un screening naţional pentru depistarea cancerului de col uterin.
Bihor: Investiţii ale MS la Spitalul Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix, inaugurate de ministrul Ritli Ministrul Sănătăţii, dr. Ritli Ladislau şi fostul ministru Cseke Attila, au participat sâmbătă, la Spitalul Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix, la darea în folosinţă a bazinelor interioare de hidrokinetoterapie adulţi, care au fost reparate capital în urma unei investiţii realizate în anul 2011...
Proiectul noii legi a sănătăţii va fi postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii în câteva zile Ministrul sănătăţii, dr. Ritli Ladislau, a anunţat joi, în conferinţă de presă, că proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului de sănătate din România va fi publicat pentru dezbatere publică pe pagina de web a ministerului în câteva zile.
Ritli Ladislau: Legea sănătăţii este a doua ca importanţă după Constituţia ţării; nu ne permitem să fim superficiali Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau a declarat, sâmbătă, la Oradea, că se lucrează intens la noua lege a sănătăţii, apreciind că este a doua lege ca importanţă după Constituţia ţării.
Ministrul Ritli Ladislau: Mulţumesc personalului medical pentru că în condiţii de resurse limitate îşi face datoria Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau a transmis sâmbătă, de la Oradea, un mesaj de mulţumire către personalul medico-sanitar din ţară, cu ocazia zilei de 11 februarie, Ziua mondială a Bolnavului.
Bihor: Ministrul Sănătăţii susţine măsuri de management special pentru judeţele de graniţă Oradea, 11 sep /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat sâmbătă, la Oradea, că trebuie luate câteva măsuri de management special pentru judeţele de graniţă, în perspectiva unei directive europene de liberalizare a serviciilor medicale.