Cele mai citite
 


Bihor: Screening naţional pentru cancerul de col uterin, program al Ministerului Sănătăţii
duminică, 12 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau a anunţat, sâmbătă, la Oradea, că în domeniul asistenţei medicale preventive, pentru prima dată în sistemul sanitar s-a făcut primul pas pentru un screening naţional pentru depistarea cancerului de col uterin.
"Nu există astăzi un screening naţional de col uterin, există doar posibilitatea acestei investigaţii. Dar ca să avem eficienţă şi să reducem mortalitatea imensă la cancerul de col uterin, care este o boală vindecabilă, trebuie să fie un program naţional. În decursul primului an, vor fi examinate 600-800 de femei, urmând ca anul viitor să se atingă grupa-ţintă, de 1.200 de femei, tot la cinci ani examinate. În total, şase milioane de lei. Este o provocare enormă pentru sistemul sanitar, dar merită pentru că nu trebuie să spun ce suferinţă imensă şi ce cheltuieli şi pierderi umane sunt în spatele acestor cifre", a precizat ministrul Ritli, în conferinţă de presă, la sediul UDMR Bihor.
Ministrul Sănătăţii a enunţat, telegrafic, obiectivele Ministerului Sănătăţii pentru anul 2012, care nu sunt foarte diferite de cele declarate la începutul mandatului său, demarat în vara anului precedent.
Ministerul menţine, pe mai departe, în prim plan, sprijinirea medicinii primare, respectiv medicina de familie şi medicina şcolară; va creşte cu 25% numărul asistenţilor comunitari şi mediatorilor sanitari în comunităţile defavorizate mai ales rome; se va stimula înfiinţarea noilor centre de permanenţă, acum sunt 190, la preluarea mandatului erau 110, plus alte 50 pe cale de autorizare, prin care sunt asigurate gărzile în mediul rural, non-stop, precum centrele multifuncţionale. Se continuă implementarea planului naţional de paturi, care înseamnă reducerea numărului de paturi contractate de CAS, pentru anul în curs în jur 125.000, necesare pentru a "împinge" patologia spre asistenţa medicală primară, ambulatoriu, şi nu în spital, unde îngrijirile sunt foarte costisitoare.
În anul 2012 continuă dezvoltarea infrastructurii spitaliceşti, dar nu numai. În acest an se inaugurează Institutul Regional Oncologic din Iaşi, care a costat 360 de milioane de lei, va începe înfiinţarea Institutului regional de oncologie la Timişoara, Spitalul din Roşiorii de Vede, Spitalul Sebeş, din Fălticeni, investiţii noi care vor fi finalizate, probabil, în acest an.
Spitalul Unic de Urgenţă va fi dezvoltat în continuare, existând în jur de 110 de milioane de lei, pentru elicoptere şi ambulanţe care vor reînnoi parcul auto. În acest an vor fi inaugurate încă două centre de operare aeriene SMURD, la Constanţa şi Craiova. Staţii SMURD vor fi înfiinţate în trei judeţe unde nu sunt echipaje SMURD. AGERPRES/(A-Eugenia Paşca)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Fostul ministru al Sănătăţii Cseke Attila, mulţumit de demararea Programului de screening pentru cancerul de col uterin Senatorul UDMR Cseke Attila, fost ministru al Sănătăţii, şi-a manifestat, joi, mulţumirea că judeţul Bihor face parte din cele şase judeţe în care, de săptămâna aceasta, a început screening-ul pentru depistarea cancerului de col uterin, ţinând să transmită mulţumiri fostului ministru Ladislau Ritli pentru...
Eugen Nicolăescu: Unităţile din sistemul sanitar şi farmaciile sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală Unităţile din sistemul public de sănătate şi farmaciile cu circuit deschis sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală populaţiei în perioada 24 decembrie 2013 - 5 ianuarie 2014, a declarat joi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, într-o conferinţă de presă.
Bănicioiu: Testarea gratuită a cancerului de col uterin - în nouă centre; gândim un program şi pentru cancerul la sân Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat, joi, că în România există nouă centre regionale de testare gratuită pentru depistarea cancerului de col uterin, arătând că se gândeşte la un program similar şi pentru cancerul la sân.
Bihor:O treime din medicii de familie, neînscrişi în reţeaua de screening gratuit pentru cancerul de col uterin Aproape 30% din medicii de familie bihoreni nu s-au înscris încă într-un program gratuit de depistare a cancerului de col uterin la femei, program finanţat, de anul trecut, de către Ministerul Sănătăţii, a declarat vineri, pentru AGERPRES, dr. Daniela Rahotă, director executiv al Direcţiei de Sănătate...
Ministerul Sănătăţii asigură în 10 judeţe screening gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin Programul Naţional de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin va fi funcţional în 10 judeţe, începând din 1 septembrie, urmând ca acesta să fie extins la nivel naţional, a informat miercuri Ministerul Sănătăţii, printr-un comunicat remis AGERPRES.
Ladislau Ritli: Elaborarea bugetului sectorului sanitar va ţine cont de orientarea spre asistenţa primară Elaborarea bugetului sectorului sanitar pentru 2012 va ţine cont de orientarea sistemului spre asistenţa primară şi cea acordată în mediul rural, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, ministrul Sănătăţii Ladislau Ritli.