Cele mai citite
 


Colesterolul marit
vineri, 28 septembrie 2012   ::   1 Comentarii :: :: Nutritie, Probleme cu greutatea, Articole medicale, Colesterolul, Afectiunile inimii
 
Inima efectueaza in medie 100 000 de batai pe zi. La fiecare bataie ea pompeaza intre 60 si 90 ml de sange, care trece ca o sageata prin sistemul vascular ce masoara aproximativ 100 000 km daca am pune cap la cap arterele, venele si capilarele.

 

 

Inima este un organ impresionant prin activitatea sa, dar eforturile ei sunt si mai mari daca pe parcursul vascular intalneste obstacole. Depunerile de colesterol si de alte substante grase prezente in artere impiedica trecerea sangelui si favorizeaza formarea cheagurilor de sange. Cu timpul, acestea pot duce la infarct , la accident vascular cerebral si la alte boli vasculare .

Colesterolul in sine nu este daunator. De fapt, organismul produce zilnic aceasta substanta necesara pentru fabricarea membranelor celulare, acizilor biliari, vitaminei D si a unei intregi varietati de hormoni sexuali. Probleme apar doar cand nivelurile de colestrol din sange cresc peste valorile lipsite de riscuri ( hipercolesterolemie ). Desi o mare parte din decesele prin boli de inima sunt atribuite colesterolului crescut si cu toate ca statisticile medicale ne avertizeaza ca majoritatea dintre noi avem colesterolul crescut, nu facem eforturi pentru a ne cunoaste nivelul colesterolului , dar nici macar nu stim ca acesta n-ar trebui sa fie mai mare de 5,2 mmoli/1.

Adesea vorbim despre colesterol ca si cum ar fi o singura substanta, pe cand , de fapt, este vorba de 2 tipuri principale:
• Lipoproteina de densitate mica (low density lipoprotein — LDL) constituie forma periculoasa. Nivelurile mari de LDL favorizeaza dezvoltarea pe peretii arterelor a unui strat gros de grasime, numit placa de aterom. Pe masura ce anii trec, aceasta placa devine din ce in ce mai groasa si sangelui ii este din ce in ce mai greu sa se strecoare prin artere. Placa de aterom mai favorizeaza si formarea cheagurilor de sange care pot stanjeni sau bloca curgerea sangelui.
• Lipoproteina de densitate mare (high density lipoprotein — HDL) este forma benefica. Rolul acesteia este de a indeparta excesul de LDL din sange si a o transporta catre ficat , care sa o elimine.
Existenta celor doua tipuri de colesterol mentionate complica lucrurile cand trebuie sa stabiliti cifre si sa stiti care ar trebui sa fie nivelul de colesterol , constata medicul de familie Stephen Amiel. Cifra maxima pentru colesterolul total este 5,2 mmol/1 si chiar sub 5 mmol/1 daca aveti deja o boala de inima sau diabet .

Dar colesterolul total puteti sa il aveti si mai mare decat aceste valori si situatia inca sa fie in regula, cu conditia ca HDL sa fie mare . Asa ca medicii stau si fac calcule. Ei calculeaza contributia relativa a HDL si a LDL la colesterolul total si stabilesc riscul pe baza acestui calcul. in mod normal, riscul este exprimat ca raportul colestrol total/HDL. Cu cat este mai mare HDL, cu atat va fi mai mic si mai bun acest raport. Un raport mai mic de 3,5 este ideal.

Medicatia este destinata uneori mentinerii colesterolului intr-un domeniu fara riscuri, dar multe persoane pot sa il tina sub control facand modificari simple in dieta si stilul lor de viata.

 

Notare
Comentarii
de MARINELA VASILE
Exista si alte cauze in afara alimentatiei pentru cresterea colesterolului rau?

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Colesterolul marit - Tratament Respectarea unui regim alimentar strict. Acesta este recomandat de medic si consta in principal in reducerea alimentelor care contin colesterol . Este vorba in primul rand de produsele animale.
Indicele BMI Teoretic vorbind, BMI reprezinta rezultatul unui calcul matematic care tine cont de greutatea si inaltimea unei persoane. Practic, acest indice se refera la cantitatea de grasime existenta in organismul uman si este folosit pentru a se stabili daca o persoana are greutatea normala, este sub- sau sup...
Sindromul metabolic Obiceiuri alimentare greşite şi un stil de viaţă sedentar reprezintă cauze pentru cele mai multe dintre cazurile de sindrom metabolic.
Esti ingrijorat de nivelul colesterolului? Te-a anuntat doctorul ca ai nivelul colesterolului ridicat (hipercolesterolemie)? Atunci stii ca este necesar sa iti modifici regimul de masa si stilul de viata, pentru a reduce nivelul colesterolului si al riscului aparitiei bolilor de inima. Chiar daca medicul ti-a prescris medicamente pentru scaderea...
Dieta anticolesterol Lipidele sau grasimile sunt o sursa majora de energie pentru organismul uman, insa nu e singura si, in plus, o cantitate prea mare de grasimi in dieta este daunatoare.Sistemul circulator este cel mai afectat, deoarece nivelul crescut al colesterolului contribuie la cresterea incidentei accidentelor vasculare...
Provocări în domeniul sănătăţii descoperite în urma campaniei de informare şi de screening cardiovascular derulată în Sebiş, jud. Arad Consiliul Judeţean Arad şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, împreună cu membrii Comisiei Consultative (din care fac parte Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Patronatul Medicilor de Familie Arad...