Cele mai citite
 


Strategie de combatere a bolilor cardiovasculare
duminică, 12 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Afectiunile inimii
 

Este necesară o strategie coerentă privind combaterea bolilor cardiovasculare şi reducerea factorilor de risc, au subliniat vineri seara participanţii la dezbaterea organizată de Forumul Naţional de Prevenţie a Bolilor Cardiovasculare şi Fundaţia Română a Inimii privind prevenţia cardiovasculară în România.

Forumul Naţional de Prevenţie a Bolilor Cardiovasculare este "o frăţie a inimii" care reuneşte medici cardiologi, neurologi, medici de familie, diabetologi, nefrologi pentru prevenirea bolilor cardiovasculare din România, a subliniat preşedintele Fundaţiei Române a Inimii, prof.dr. Dan Gaiţă.


Dr. Cristian Buşoi, europarlamentar, preşedinte al Heart Group, a evidenţiat necesitatea concentrării pe prevenţie.
"În condiţiile în care 97% din fonduri sunt destinate tratamentului şi numai 3% pentru prevenţie la nivel european, nu se poate vorbi de o reducere a acestor boli. În Parlamentul European ne concentrăm foarte mult pe o abordare integrativă" a spus europarlamentarul.

Prof. dr. Miron Bogdan a făcut referire la fumat ca factor de risc atât pentru bolile cardiovasculare, cât şi pentru cele pulmonare. El a adăugat că până la 1 iulie 2012 trebuie aplicată legea împotriva fumatului în toate locurile publice. Prof. dr. Miron Bogdan a abordat şi problema fumatului pasiv făcând referire la un studiu realizat de curând care a relevat că interzicerea fumatului în locuri publice ar reduce crizele astmatice la copii cu 25%.

Prof. dr. Cristian Vlădescu, directorul general al Şcolii Naţionale de Sănătate Publică şi Management Sanitar a menţionat că nu este suficient să faci o campanie de interdicţie ci trebuie să existe şi alternative pozitive, iar politicile publice trebuie să fie concertate şi sustenabile.
Prof. dr. Ioan Coman a atras atenţia asupra faptului că din politicile publice lipseşte pacientul.


Preşedintele Societăţii Române de Cardiologie a arătat că asociaţiile de pacienţi sunt structuri incomode adeseori, dar sunt mult mai importante în politicile publice.


Se impune şi o legislaţie împotriva fumatului mai bună, a subliniat prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie. El s-a referit şi la deficienţele din asistenţa de consiliere a fumătorilor şi la problemele pe care le pun aceştia angajatorilor.


Fundaţia Română a Inimii recomandă optimizarea stilului de viaţă, în principal o alimentaţie echilibrată, activitate fizică zilnică, fără fumat şi odihnă adecvată pentru a preveni nu doar peste 80% din bolile cardiovasculare determinate de ateroscleroză, dar şi peste 90% din cazurile de diabet zaharat şi peste 70% din cazurile de cancer./AGERPRES(AS - Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bolile cardiovasculare pot fi prevenite Schimbarea stilului de viaţă, în principal alimentaţia echilibrată, activitatea fizică zilnică, fără fumat şi odihnă adecvată poate preveni 80% dintre bolile cardiovasculare determinate de ateroscleroză, dar şi peste 90% dintre cazurile de diabet zaharat şi 70% dintre cazurile de cancer, a subliniat...
Campanie de informare şi responsabilizare a românilor privind factorii de risc cardiovascular Aproximativ 6.000 de români din toată ţara vor putea beneficia de testări medicale gratuite în cadrul Campaniei care se va derula în perioada 28 mai - 2 iunie 2012, în 18 oraşe, având drept scop conştientizarea în rândul populaţiei a factorilor de risc cardiovascular şi a consecinţelor acestora asupra...
Alianţa Română de Combatere a Hipertensiunii Arteriale, înfiinţată de Societatea Română de Cardiologie Bolile cardiovasculare reprezintă o problemă majoră în România, astfel că, în timp ce mortalitatea prin aceste boli a înregistrat în ultimii 20 de ani o tendinţă de scădere în ţările Europei de Vest şi Centrale, în România tendinţa a fost diametral opusă, a subliniat fostul preşedinte al Societăţii Române...
AL DOILEA CONGRES NAŢIONAL BOLILE CRONICE NETRANSMISIBILE 8-9 FEBRUARIE 2013, BUCUREŞTI - Bolile cardiovasculare şi cerebrovasculare, diabetul şi obezitatea, bolile pulmonare cronice, cancerul Al doilea Congres Naţional Bolile Cronice Netransmisibile, eveniment care va reuni unii dintre cei mai importanţi lideri ai societăţii medicale româneşti, se va desfăşura în perioada 8-9 februarie 2013, sub egida Academiei Române. Manifestarea este una dintre cele mai importante evenimente pluridisciplinare...
AL DOILEA CONGRES NAŢIONAL BOLILE CRONICE NETRANSMISIBILE 8-9 FE BRUARIE 2013, BUCUREŞTI - Bolile cardiovasculare şi cerebrovasculare, diabetul şi obezitatea, bolile pulmonare cronice, cancerul Al doilea Congres Naţional Bolile Cronice Netransmisibile, eveniment care va reuni unii dintre cei mai importanţi lideri ai societăţii medicale româneşti, se va desfăşura în perioada 8-9 februarie 2013, sub egida Academiei Române. Manifestarea este una dintre cele mai importante evenimente pluridisciplinare...