Cele mai citite
 


Cercetători din Marea Britanie au creat celule cerebrale din piele
luni, 13 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Dermatologie, Neurologie
 

Mai mulţi cercetători din Marea Britanie au anunţat că au reuşit să creeze ţesut cerebral din piele umană, potrivit ediţiei de duminică a cotidianului britanic The Telegraph.

Cercetătorii au creat în laborator pentru prima oară tipuri cruciale de celule ale creierului uman prin reprogramarea celulelor pielii, realizare care ar putea accelera, potrivit lor, procesul de căutare al unor noi tratamente pentru boli precum Alzheimer, epilepsie şi atacuri cerebrale.

Până în prezent, crearea ţesutului din cortexul cerebral, o regiune a creierului unde se produc majoritatea bolilor neurologice, a fost posibilă doar prin utilizarea controversatelor celule stem embrionice, obţinute prin distrugerea unui embrion.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Cambridge susţin că au depăşit această problemă, arătând pentru prima dată că este posibilă o reprogramare a celulelor pielii umane adulte, astfel încât acestea să se transforme în neuroni care se găsesc în cortexul cerebral.

Iniţial, celulele cerebrale create în acest fel ar putea fi utilizate pentru a ajuta cercetătorii să înţeleagă mai bine cum se dezvoltă creierul şi ce merge prost când acesta este afectat de boli, dar şi pentru testarea unor noi tratamente. În cele din urmă, aceştia speră că celulele vor putea fi utilizate drept ţesut sănătos care poate fi implantat în pacienţi pentru a trata boli neurodegenerative.

Cortexul cerebral este o parte a creierului care este responsabilă pentru majoritatea proceselor de gândire de nivel înalt, precum memoria, limba şi conştienţa. 'Cortexul cerebral reprezintă 755 din creierul uman şi este locul în care se petrec toate procesele importante care ne fac umani. Este, însă, şi principalul loc unde se manifestă bolile', a afirmat Dr Rick Livesey, care a condus cercetarea.

Dr Livesey, ale cărui rezultate sunt publicate în jurnalul Nature Neuroscience, a mai afirmat că descoperirea ar putea conduce la noi tratamente pentru pacienţi, al căror ţesut deteriorat ar putea fi înlocuit cu celule cerebrale dezvoltate în laborator dintr-o mostră din pielea lor.AGERPRES/(Letiţia Pană)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
SUA: Au fost create primele celule stem embrionare umane prin clonare Cercetători americani au creat celule stem embrionare umane plecând de la celule de piele, recurgând la tehnica clonării, o premieră după mai multe tentative nereuşite efectuate în lume în ultimii ani, relatează AFP.
O echipă de cercetători încearcă să dezvolte un pancreas uman pe porc pentru a acoperi lipsa de organe de transplant O echipă de cercetători americani a injectat celule stem umane în embrioni de porc pentru a dezvolta un pancreas uman viabil, relatează metronews.fr. Acţiunea oamenilor de ştiinţă are ca scop remedierea lipsei de organe de transplant, genomul porcului fiind foarte asemănător cu cel al omului.
Peste 150 de hibrizi om-animal, creaţi în ultimii trei ani în laboratoare din Marea Britanie Cercetători britanici au creat în secret pe parcursul ultimilor trei ani peste 150 de hibrizi între oameni şi animale, cu scopul de a găsi tratamente la diferite boli, relatează luni cotidianul Daily Mail.
Piele umană reconstituită din celule stem embrionare O echipă de cercetători francezi, condusă de prof. Marc Peschanski (Institutul I-Stem), a reuşit să reconstituie epidermă, stratul superficial superior al pielii, pornind de la celule stem embrionare umane, o premieră medicală ce poate avea aplicaţii imediate în tratarea arsurilor grave.
Cercetătorii au transformat celule ale pielii direct în celule ale creierului O echipă de cercetători din California a transformat, într-un experiment pe şoareci, celule ale pielii direct în celule care se dezvoltă în principalele componente ale creierului, relatează BBC News.
Cercetători japonezi au creat un ficat plecând de la celule stem pluripotente Cercetători japonezi au creat un ficat plecând de la celule stem pluripotente umane (iPS), a anunţat vineri un cotidian nipon, experienţă care ar putea duce la realizarea de organe artificiale pentru cei care aşteaptă transplanturi.