Cele mai citite
 


Colesterolul marit - Tratament
luni, 28 septembrie 2009   ::   2 Comentarii :: :: Nutritie, Probleme cu greutatea, Articole medicale, Colesterolul, Corp sanatos
 

Respectarea unui regim alimentar strict. Acesta este recomandat de medic si consta in principal in reducerea alimentelor care contin colesterol . Este vorba in primul rand de produsele animale.

 

Doua plante folosite mult drept condimente au proprietatea de a scadea semnificativ colesterolul: usturoiul si cimbrul. Dintre fructe , cel mai mult merele au acesta proprietate (un proverb englez spune: "An apple a day keeps the doctor away".) In cazul in care regimul singur, respectat timp de trei luni, nu este suficient pentru mentinerea sub control a valorilor colesterolului este necesara prezentarea la medic pentru un consult. Dintre metodele naturiste, cel mai mare succes il are fitoterapia in aceasta privinta.

O problema neasteptat de complicata o constituie notiunea de " colesterol normal". Potrivit conceptiei clasice, limita maxima admisa a colesterolului in sange este de 280 mg /100 ml, cu mentiunea ca intre valorile de 260 si 280 este "intervalul de atentie": chiar daca inca nu putem vorbi de hipercolesterolemie , persoana respectiva ar face bine sa tina o dieta sanatoasa si sa repete dozarea o data la 6 luni. In ultimii ani, ca urmare a presiunii unor firme de medicamente (care vand medicamente care scad colesterolul, de regula scumpe si cu numeroase reactii adverse) s-a ajuns sa se coboare valoarea colesterolului considerata normala, astfel incat un mai mare numar de persoane sa fie invitate sa cumpere aceste pastile.

Poate cel mai important aliment care scade riscul aparitiei placilor de aterom, mai important chiar decat regimul vegetarian , este pestele. In Romania se mananca mult prea putin peste fata de cat ar trebui si fata de alte tari cu care facem mereu comparatie. Nimic nu este mai important decat consumul regulat de peste (minimum 2 kg pe saptamana) pentru mentinerea unor valori adecvate ale colesterolului . Aceasta deoarece pestele contine " colesterol bun", care se opune asimilarii " colesterolului rau". De aceea in materie de colesterol avem paradoxul pestelui: cu cat este mai gras (somn, somon etc) cu atat este mai sanatos. Rar am intalnit persoane carora cu adevarat sa nu le placa pestele. De obicei, principala obiectie este legata de cantitatea mare de manopera necesara prepararii. Eu imi sfatuiesc pacientii ca, de cate ori ies la un restaurant, sa deschida meniul la capitolul "preparate din peste".

Alimente recomandate:
- Alimente cu continut scazut in grasimi saturate: uleiuri vegetale, fructe , legume , cereale , produse lactate cu continut scazut in grasimi .
- Alimente cu grasimi nesaturate: ulei de masline , ulei de soia si de floarea soarelui.
- Alimente cu cantitate scazuta de colesterol : orice alimente de origine vegetala.

Alimente nerecomandate:
- carne rosie, organe, mezeluri, oua, maioneze, creme, dulciuri rafinate.
- alimente cu continut crescut de grasimi saturate: unt, grasime, frisca, smantana, slanina


Sustinerea unei activitati fizice regulate, dar nu una care sa duca la epuizare fizica. S-ar putea face in fiecare zi o plimbare de jumatate de ora.

Reducerea greutatii corporale atunci cand colesterolul crescut este insotit si de o greutate mai mare decat cea normala. Se poate obtine prin exercitii fizice si printr-o alimentatie saraca in calorii.

Controlarea altor factori care cresc riscul cardiovascular, cum ar fi fumatul.

In concluzie, un regim bazat pe cat mai multe vegetale este binevenit, incat sfatuim pe oricine are colesterol crescut sa tina cat mai multe zile de post . Cu dezlegare la peste.

dr. Mihnea Dragomir - www.ele.ro

Sursa: www.musetel.ro

 

Notare
Comentarii
de Mateescu
Stimate D-le Dr.Dragomir,
Aveti infinitul meu respect pentru acest articol despre valorile "normale" ale colesterolului .In ultimii 5--6 ani ,toti medicii,de aproape orice specialitate, nu prididesc sa recomande bietilor pacienti "statine" chiar si la un nivel al colesterolului <200 mg/dl.Nu tin seama de varsta, de obiceiul de a fuma al pacientilor, de alimentatia acestora(confor ofertei zilelor noastre)...Daca le-ar recomanda o dieta sanatoasa n-ar fi mai benefic pentru pacienti?! Ba da,dar unde ar mai fi comisioanele din promovarea "statinelor"?!

de elena buzila
felicitari, super articol multumec ca existati

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Colesterolul marit Inima efectueaza in medie 100 000 de batai pe zi. La fiecare bataie ea pompeaza intre 60 si 90 ml de sange, care trece ca o sageata prin sistemul vascular ce masoara aproximativ 100 000 km daca am pune cap la cap arterele, venele si capilarele.
Indicele BMI Teoretic vorbind, BMI reprezinta rezultatul unui calcul matematic care tine cont de greutatea si inaltimea unei persoane. Practic, acest indice se refera la cantitatea de grasime existenta in organismul uman si este folosit pentru a se stabili daca o persoana are greutatea normala, este sub- sau sup...
Sindromul metabolic Obiceiuri alimentare greşite şi un stil de viaţă sedentar reprezintă cauze pentru cele mai multe dintre cazurile de sindrom metabolic.
Provocări în domeniul sănătăţii descoperite în urma campaniei de informare şi de screening cardiovascular derulată în Sebiş, jud. Arad Consiliul Judeţean Arad şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, împreună cu membrii Comisiei Consultative (din care fac parte Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Patronatul Medicilor de Familie Arad...
SINDROMUL METABOLIC Sindromul metabolic constă într-o alterare metabolică profundă care creează premizele apariţiei bolii cardiovasculare şi a diabetului zaharat. Acest sindrom poate fi diagnosticat la 1 din 4 adulţi, interesând în mod egal atât sexul masculin cât şi sexul feminin. Prevalenţa sindromului metabolic...
Tensiunea arterială în timpul anotimpului cald Există persoane care suferã în mod constant de dereglări ale tensiunii arteriale şi persoane care sunt afectate ocazional (tensiune arterialã oscilatorie). Indiferent de situaţie, vara este un anotimp în care această afecţiune este mai des întâlnită decât în restul anului. Aceasta şi pentru că temperaturile...