Cele mai citite
 


Ajutoare pentru sinistraţi, strânse în centre de colectare; acţiuni de distribuire în judeţe (grupaj 2)
marţi, 14 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Mai multe centre de colectare au fost înfiinţate în Bucureşti, la iniţiativa autorităţilor, pentru cei care vor să doneze produse pentru sinistraţii din zonele afectate de ninsori şi viscol.
Autorităţile din mai multe judeţe au organizat acţiuni de strângere, transportare şi distribuire de ajutoare pentru persoanele sinistrate din judeţele în care există localităţi izolate din cauza ninsorilor abundente din ultima perioadă.
Aproape 26 de tone de alimente au fost donate de locuitorii judeţului Neamţ în cadrul campaniei ''Dezgheaţă-ţi inima!'', începută la sfârşitul săptămânii trecute de organizaţia PDL. Au fost donate conserve, orez, ulei, orez, zahăr, mălai, făină de grâu, paste făinoase, peste 5.000 de pâini şi 3,5 tone de apă minerală, precum şi 30 de tone de lemne de foc gata tăiate.
Un prim transport a ajuns, cu peste opt tone alimente şi apă minerală, de duminică în comuna Vintileasa din judeţul Vrancea.
Transportul pregătit pentru marţi dimineaţă ar putea fi amânat cu câteva zile din cauză că luni la prânz a fost închis drumul european 85 Bacău - Bucureşti.
"Ţinem permanent legătura cu prefecţii şi autorităţile din cele Buzău şi din Focşani. Echipa care coordonează acest transport, acest adevărat pod de suflet între Neamţ şi zonele calamitate a lucrat la toate detaliile referitoare la încărcarea şi transportul produselor. Am fost informaţi de închiderea liniei de comunicaţie rutieră, situaţie care ne obligă să stăm pe loc în ceea ce priveşte transportul. Acţiunea de colectare continuă'', a precizat prim-vicepreşedintele PDL Neamţ, Vasile Pruteanu, într-un comunicat de presă.
Liderii PDL Neamţ au donat peste 25.000 de lei, bani cu care vor fi achiziţionate alimente pentru sinistraţi.
Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Prahova, Mihai Condrescu, a declarat luni pentru AGERPRES că se ajunge greu la Sălciile, Boldeşti Grădiştea şi Fântânele, însă deocamdată cei aproximativ 4.000 de oameni de aici nu sunt izolaţi.
Zeci de tone de alimente au fost distribuite în zonele afectate de zăpadă şi viscol, prefectul de Prahova, Adrian Dobre, precizând că un transport de 15 tone a ajuns, duminică seară, la Boldeşti Grădiştea, un altul constând în alimente, dar şi lemne de foc pentru instituţiile publice fiind pregătit pentru Sălciile.
Alte aproximativ 20 de tone de apă şi alimente neperisabile au fost trimise către judeţele Ialomiţa şi Buzău.
"Există o mobilizare generală pentru strângerea de ajutoare, inclusiv din partea primăriilor. Ajutoarele sunt centralizate la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova şi distribuite spre zonele cu probleme, în strânsă colaborare cu autorităţile din judeţele învecinate", a precizat Adrian Dobre.
De asemenea, trei maşini de teren încărcate cu aproximativ 300 de kilograme de alimente neperisabile donate de locuitorii de pe Valea Teleajenului au plecat spre sinistraţii din judeţul Buzău.
Conducerea Prefecturii judeţului Ialomiţa şi echipaje ale Inspectoratului Judeţean de Jandarmi şi Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-au deplasat, luni, la cele mai afectate localităţi ale judeţului pentru distribuirea de ajutoare persoanelor aflate în dificultate.
Alimentele neperisabile (pâine, zahăr, făină, paste făinoase, orez etc.) au plecat către persoanele greu încercate din localităţile Crunţi, Piersica, Fundata, Griviţa, Traian, Valea Măcrişului, Axintele, Răduleşti şi Răsimnicea.
Autorităţile susţin că ajutoarele sosite de la Prefecturile municipiilor Bucureşti şi Constanţa, dar şi de la societăţi comerciale de pe raza judeţului Ialomiţa, Ilfov şi Constanţa vor asigura nevoile oamenilor năpăstuiţi din comunele afectate de căderile masive de zăpadă şi viscol.
Cei care doresc să facă în continuare donaţii au la dispoziţie mai multe puncte de colectare, la Primăria Slobozia, sediul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Ialomiţa, Comandamentul Operativ de Iarnă, Sediul Instituţiei Prefectului Ialomiţa, sediul Primăriei Urziceni, sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Urziceni, sediul Primăriei Fierbinţi - Târg şi sediul Primăriei Căzăneşti, dar şi în Feteşti Gară, la vechiul sediu al Primăriei.
Luni, în judeţul Ialomiţa toate localităţile erau alimentate la energie electrică, însă sunt din nou izolate comunele Armăşeşti (inclusiv satele Malu Roşu, Nenişori), Sineşti (satele Hagieşti, Livedea, Boteni), Drăgoieşti (satele Valea Bisericii, Chiroiu), Axintele (satul Horia - drumurile dinspre Axintele şi Sălcioara), Valea Măcrişului, Reviga (satul Crunţi), Colelia, Cocora şi Grindu.
Începând cu ora 12,00, toate drumurile naţionale au fost închise, iar 10 segmente de drumuri judeţene sunt închise temporar.
SC Drumuri şi Poduri SA Ialomiţa, societatea care are contract de întreţinere şi intervenţii pentru anul 2012 pe drumurile judeţene, precizează că are utilaje operaţionale, pregătite să intervină în cazul producerii unor situaţii de urgenţă şi pentru a însoţi ambulanţele.
Şi traficul feroviar a fost perturbat, fiind blocate trei linii de cale ferată (Slobozia - Urziceni - Ploieşti, Slobozia - Ciulniţa şi Bucureşti - Urziceni - Făurei).
În judeţul Braşov, Instituţia Prefectului a trimis luni către persoanele aflate în zonele înzăpezite din judeţul Buzău alte două camioane cu lemne de foc pe lângă cele trei camioane trimise sâmbătă.
"Au mare nevoie de lemne de foc, poate mai mult ca de alimente. Ţin permanent legătura cu prefectul judeţului Buzău, şi s-a bucurat foarte mult luni când i-am spus că am trimis încă două camioane cu lemne, iar marţi alte patru camioane cu lemne de foc vor pleca spre Buzău", a anunţat luni subprefectul Braşovului Carol Ambruş, într-o conferinţă de presă.
El a adăugat că au mai plecat spre judeţul Buzău două camioane încărcate cu produse alimentare, pâine, apă minerală, conserve şi biscuiţi de la societăţi comerciale care produc astfel de bunuri alimentare din judeţ.
Subprefectul Carol Ambruş a spus că a făcut apel la producătorii de medicamente din judeţul Braşov prin intermediul Direcţiei de Sănătate Publică pentru a dona antigripale, vitamine şi alte medicamente necesare bătrânilor şi copiiilor afectaţi de căderile mari de zăpadă din judeţele Buzău şi Vrancea, medicamente ce ar urma să fie trimise în cursul zilei de marţi.
Carol Ambruş a precizat că Instituţia Prefectului a făcut apel şi la trei mari producători de combustibil pentru a pune la dispoziţia celor care transportă ajutoarele, în special motorină, dar nu a primit niciun răspuns până luni.
"Până acum am beneficiat de ajutorul a două mari firme de transport din Braşov care începând de sâmbătă au transportat ajutoare în judeţele Vrancea şi Buzău, dar mai au nevoie de combustibil pentru a putea face transporturi şi în următoarele zile. De aceea am apelat la producătorii de combustibil", a spus subprefectul Carol Ambruş.
Liderul judeţean al PSD Suceava, deputatul Ioan Cătălin Nechifor, a anunţat luni că social-democraţii vor trimite în Vrancea un transport de lemne de foc şi alimente pentru sinistraţi. Potrivit acestuia, PSD Suceava a organizat un centru de colectare la sediul partidului, pentru alimente neperisabile şi face apel la sucevenii care au posibilitatea de a face donaţii şi vor să fie solidari cu oamenii din Vrancea să se implice în această campanie umanitară. Nechifor a spus că, până joi, va organiza un convoi de maşini ce va pleca spre localităţile afectate din Vrancea.
"Ne propunem ca până joi să facem un convoi umanitar pentru judeţul Vrancea cu lemne de foc. Sper să facem un convoi consistent cu câteva camioane de lemne. Suntem solidari cu cei afectaţi de ninsori", a spus Ioan Cătălin Nechifor, subliniind că acţiunea PSD se vrea umanitară, nu politică, pentru a se putea salva vieţi şi gospodării.
În judeţul Sibiu, organizaţiile judeţene ale PSD şi PDL au anunţat luni că se alătură campaniei de strângere de ajutoare pentru sinistraţii din judeţele afectate de zăpezi, Buzău şi Vrancea, deja fiind transportate duminică, de două avioane ale armatei, 10 tone de alimente donate de sibieni în week-end, la Academia Trupelor Terestre.
Tot duminică, social-democraţii sibieni au reuşit să transporte cu microbuzele la Braşov, iar de acolo la sinistraţi, 1.000 de bucăţi de pâine, 450 de pachete de biscuiţi, aproape 600 de conserve de carne şi câte 300 de kilograme de zahăr, orez, făină şi 300 de litri de ulei.
Liderul PDL Sibiu, senatorul Ion Ariton, a făcut luni un apel la membri de partid şi nu numai să vină cu ajutoare la sediul organizaţiei judeţene, de unde vor fi transportate spre judeţele Buzău şi Vrancea.
La Prefectura Sibiu se strâng lemne de foc, pentru sinistraţii înzăpeziţi, dintr-un ordin al prefectului Horaţiu Răcuciu.
Sibienii mai pot dona alimente neperisabile pentru sinistraţi la Academia Trupelor Terestre din municipiu, dar şi la Crucea Roşie.
Şi organizaţia PDL Brăila a trimis luni ajutoare alimentare pentru 500 de familii izolate din cauza zăpezii în localităţi Vişani şi Jirlău din judeţul Brăila şi în comune cu probleme din Vrancea, a declarat deputatul Viorel Balcan.
"Am luat decizia, împreună cu domnul deputat Bădălan şi colegii de partid, să adunăm alimente pentru cetăţenii sinistraţi din judeţele Brăila, Vrancea şi Buzău. Toţi colegii de partid au venit, au dat bani şi am cumpărat aceste produse. Am avut şi sponsori, care ni s-au alăturat cu apă şi conserve. Am găsit sponsori care ne-au dat trei tone de grâu şi am făcut pâine, pe care o trimitem către oamenii izolaţi. Ne gândim ca spre sfârşitul săptămânii să ajutăm şi satele care aparţin comunei Galbenu, care au mari probleme'', a declarat Viorel Balcan.
Alimentele, constând în 2.000 kg pâine, 500 sticle ulei, 500 kg zahăr, 500 kg orez, 2.560 conserve pate de ficat, 2.500 conserve de peşte, 628 conserve de carne, 504 conserve de legume, 108 bidoane apă plată la 6 litri, 800 sticle de apă minerală, 90 sticle sucuri la 2 litri şi 90 sticle sucuri de 1,5 litri, au plecat în judeţul Brăila la 50 familii din localitatea Vişani şi 200 din Jirlău şi spre 250 familii din judeţul Vrancea.
Şase camioane militare încărcate cu ajutoare, donate de firme şi locuitori din Harghita, vor pleca, luni după amiază, către familiile greu încercate din judeţul Vrancea.
Potrivit informaţiilor furnizate de Prefectura Harghita, în urma demersurilor făcute în ultimele zile, au fost donate 16 tone de cartofi de Staţiunea de cercetarea a cartofului Miercurea Ciuc şi de doi producători din Cozmeni şi Tuşnad, precum şi 12.000 litri de apă minerală de către fabrica din Sâncrăieni. De asemenea, o firmă specializată a pus la dispoziţie un transport de brichete de rumeguş pentru foc.
În afara produselor colectate prin grija Prefecturii, în Vrancea vor mai pleca aproximativ cinci tone de alimente greu perisabile, donate de locuitorii judeţului la punctele de colectare ale unităţii militare de vănători de munte.
Şi jandarmii harghiteni au cumpărat o tonă de alimente, în valoare de 3.000 lei, care vor pleca cu acelaşi transport. Acţiunea jandarmilor se derulează prin intermediul Asociaţiei umanitare Pro-Humanitas Miercurea Ciuc, a cadrelor Inspectoratului Judeţean de Jandarmi.
Prefectul Ladanyi Laszlo-Zsolt a spus că se ţine permanent legătura cu prefectul din Vrancea şi cu Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, o parte dintre ajutoare urmând să ajungă în localitatea Paltin, unde sunt foarte multe persoane cu probleme.
Acţiunea de colectare a ajutoarelor va continua şi în zilele următoare.
Circa 1.100 de conserve de carne şi pateuri, în valoare de circa 3.500 de lei, au fost donate luni de angajaţii Instituţiei Prefectului Sălaj şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) "Porolissum", pentru sinistraţii din judeţele afectate de fenomenele meteorologice din ultima perioadă.
Conservele şi pateurile au fost depozitate, împreună cu alte bunuri şi alimente donate de cetăţenii din Zalău, la centrul de colectare a ajutoarelor din municipiu.
"Astăzi, angajaţii Instituţiei Prefectului şi cei ai ISU Sălaj au adunat anumite sume de bani cu care am cumpărat produse alimentare. Pe această cale vreau să fac un apel public, ca persoanele fizice, societăţile comerciale, autorităţile locale, dar şi instituţiile publice să contribuie la întrajutorarea celor nevoiaşi. Eu sunt convins că în această săptămână, cât mai repede, vom putea trimite un prim transport în judeţele cu cele mai mari probleme, şi aici mă refer la judeţele Buzău şi Vrancea", a precizat luni prefectul Vegh Alexandru.
El a adăugat că această campanie de colectare de bunuri şi alimente va continua şi în zilele următoare, cei interesaţi putând face donaţii atât centrul de colectare din Zalău, cât şi în judeţ, la subunităţile ISU Sălaj din oraşe şi din localităţile Hida, Ileanda şi Nuşfalău.
Primarul municipiului Zalău, Radu Căpîlnaşiu, îndeamnă şi el locuitorii să sprijine prin donarea de alimente neperisabile, combustibil - benzină, motorină, oamenii din zonele afectate de căderile masive de zăpadă.
"Vedem în fiecare zi situaţiile extreme în care se găsesc semeni de-ai noştri, şi, inevitabil, ne gândim că putea fi şi la noi, la fel, dar din fericire am fost ocoliţi. Atunci să ne îndreptăm fiecare cu ce ne stă la îndemână către cei care au nevoie şi să le oferim sprijinul nostru, transmiţându-le astfel mesajul că nu sînt abandonaţi şi ne pasă de greutăţile lor", a spus Radu Căpîlnaşiu. AGERPRES/(AS - Gabriel Apetrii, Anamaria Toma, Mihaela Leţa, Jana Pintili, Silvia Marcu, Isabela Paulescu, Ecaterina Ignat, Gina Ştefan, Sebastian Olaru)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ajutoare pentru sinistraţi, strânse în centre de colectare; acţiuni de distribuire în judeţe (grupaj) Mai multe centre de colectare au fost înfiinţate în Bucureşti, la iniţiativa autorităţilor, pentru cei care vor să doneze produse pentru sinistraţii din zonele afectate de ninsori şi viscol.
Securitatea alimentară - cea mai importantă provocare umanitară globală Preşedintele Crucii Roşii Române, Mihaela Geoană, a declarat joi, în conferinţă de presă cu prilejul reuniunii celei de-a XVII-a Conferinţe Balcanice a Crucii Roşii Române şi Semilunii Roşii, că lansarea la Bucureşti a publicaţiei anuale a Federaţiei Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie -...
Crucea Roşie Română a trimis în zonele afectate de ninsoare peste 12 tone alimente Crucea Roşie Română a trimis în zonele afectate de căderile masive de zăpadă peste 12 tone de alimente greu perisabile, apă şi pâine, se arată într-un comunicat de presă al organizaţiei.
Crucea Roşie lansează "Apel pentru persoanele izolate în zăpadă" Crucea Roşie Română a venit în sprijinul persoanelor blocate de nămeţi, izolate şi fără posibilităţi de aprovizionare în judeţele Vrancea, Buzău, Ialomiţa, Galaţi, Giurgiu, Dâmboviţa, Botoşani, Bacău, Iaşi, Arad, Brăila, Neamţ şi Ilfov, cu apă, alimente de bază şi paturi, se arată într-un comunicat de...
Crucea Roşie a lansat un apel umanitar de urgenţă pentru susţinerea persoanelor sinistrate Crucea Roşie a lansat un apel umanitar de urgenţă pentru susţinerea persoanelor sinistrate, care nu îşi pot procura singure hrana, anunţă organizaţia într-un comunicat de presă remis joi AGERPRES.
Ajutoare pentru sinistraţi, strânse în centre de colectare; acţiuni de distribuire în judeţe (grupaj 3) Autorităţile din mai multe judeţe au organizat, luni, acţiuni de strângere, transportare şi distribuire de ajutoare pentru persoanele sinistrate din judeţele în care există localităţi izolate din cauza ninsorilor abundente din ultima perioadă.