Cele mai citite
 


Grecia: Statul se luptă să reducă factura la medicamente pe fondul opoziţiei industriei şi personalului medical (FT)
marţi, 14 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Continuarea nivelului înalt al cheltuielilor pentru medicamente în Grecia este un exemplu izbitor privind problemele mai largi cu care se confruntă ţara, în contextul în care se luptă sub presiunea internaţională să reducă cheltuielile publice şi să ţină în frâu datoria, scrie Financial Times în ediţia de duminică.
''Nu au existat controle privind cheltuielile în trecut, întregul sistem a favorizat consumul", spune Antonis Karokis directorul pentru Grecia al grupului farmaceutic american Merck. "A fost nu doar condus de distribuitori ci şi de cererea din partea medicilor şi pacienţilor", a precizat Karokis, a cărui afacere cu medicamente a fost afectată de reducerile de preţuri şi datoriile neplătite de spitale. Dar el s-a bucurat totuşi de anii de exces când Grecia a fost o piaţă neobişnuit de mare a medicamentelor.

Anul trecut, statul grec şi sectorul privat de sănătate au cheltuit 4 miliarde de euro doar pe medicamente, în valoare de 2,4% din PIB - cea mai mare proporţie din orice ţară industrializată şi mai mult decât dublul din Marea Britanie. Grecia cheltuieşte mai mult pe cap de locuitor pe medicamente decât orice ţară, cu excepţia SUA şi Canada.

''Marea petrecere a continuat", spune profesorul Nikos Maniadakis de la Şcoala de Sănătate Publică din Atena, care descrie astfel sistemul profitabil, cărora puţini ar vrea să i se pună capăt.

O infrastructură medicală mare, dar haotică, a apărut încă din 1970. "Există încă o supraofertă imensă de asistenţă de sănătate de calitate proastă", spune un medic care lucrează în unul dintre cele şapte spitale care oferă servicii complete din insula Creta, dintre care două se află în oraşe cu mai puţin de 10.000 de locuitori.

Drept rezultat, numărul de distribuitori, medici şi farmacişti pe cap de locuitor este dintre cele mai ridicate din clubul OCDE al naţiunilor bogate, fiecare cu stimulente pentru a încuraja consumul de medicamente. Nu au existat linii directoare privind modul de folosire a medicamentelor, nici sisteme de evaluare a eficienţei costului lor.

Salariile mici au generat o ispită pentru medici, care au atras pacienţi plătitori de taxe înregistrându-i în mod fals ca femei gravide, care sunt scutite de obligaţia normală de a plăti pentru medicamentele lor.

Corupţia ramâne larg răspândită, potrivit medicilor, farmaciştilor şi furnizorilor medicali, cu mituirea directă de către furnizori.

"Sistemul fakellaki /plicul cu bani/ încă funcţionează în spitale mari din Atena, conduse de şefi de achiziţii publice", spune un director grec care lucrează ca furnizor medical străin.

Un alt director afirmă că farmaciştii solicită rambursarea uneori în mod fals pentru medicamente prescrise unor pacienţi fictivi sau decedaţi. Fondurile de asigurări de sănătate nu necesită o verificare privind faptul dacă medicamente scumpe sunt esenţiale, ceea ce duce la o fraudă estimată la 1 miliard de euro pe an.

Medicamente protejate prin licenţă au fost vândute sistemului de sănătate din Grecia în cantităţi mari, la preţuri care sunt relativ reduse comparativ cu standardele UE. O consecinţă a fost reprezentată de "exporturile paralele'' de medicamente, în valoare de 850 de milioane de euro anul trecut, cumpărate ieftin de farmacişti greci şi revândute în străinătate. Guvernul a luat măsuri în ultimele luni interzicând vânzările în străinătate ale unor medicamente, după ce livrările pe piaţa internă s-au epuizat.

Odată expirate licenţele, lipsa oricărei cerinţe ca medicii greci să prescrie versiuni generice, mai ieftine, face ca medicamentele patentate să reprezinte încă aproape 80% din totalul prescrierilor în Grecia, comparativ cu mai puţin de 30% în Germania. Cu toate acestea, medicamentele generice au fost vândute la preţuri relativ mari, cu reduceri foarte mici la medicamentele patentate. Chiar şi după recentele reforme, ele sunt de obicei cu doar o treime mai ieftine, comparativ cu rate mai mici de aproape 90% în Marea Britanie.

Vassili Kontozamanis, fost oficial al autorităţii de reglementare în domeniul medicamentelor, a cerut eforturi mai mari pentru a stimula prescrierea de medicamente generice la preţuri mai mici, dar a avertizat că un astfel de demers întâmpină rezistenţă din partea industriei puternice a medicamentelor generice din ţară, care are peste 15.000 de angajaţi.

Recentele reforme guvernamentale au inclus indicaţii de prescripţie medicală fără caracter obligatoriu, precum şi reduceri ale preţurilor la medicamente în valoare de 1 miliard de euro, cu scopul de a reduce factura statului la medicamente la 1% din PIB până la sfârşitul acestui an. Dar reforma spitalelor de stat înregistrează doar progrese modeste pe fondul opoziţiei puternice din partea personalului medical.

Antonis Karokis a avertizat că schimbarea va veni doar treptat. "E nevoie de timp, capacităţi şi asistenţă tehnică - nu te poţi aştepta la un sistem complet reformat în 18 luni pornind de la zero", a concluzionat el.AGERPRES/ (Adriana Doicaru)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Bombă cu ceas: Imigranţii români ar putea aduce tuberculoza rezistentă la medicamente în Marea Britanie (The Sun) O bacterie TBC rezistentă la medicamente ar putea ajunge în Marea Britanie atunci când Regatul Unit îşi va deschide porţile pentru români, au avertizat marţi experţi britanici în TBC. Sărăcia şi asistenţa medicală precară au făcut din România capitala turberculozei din Europa, unde maladia pulmonară...
Marile companii farmaceutice fac testări clinice în ţări cu lacune în legislaţie, printre care şi România Marile companii farmaceutice conduc numeroase experimente clinice în străinătate, în ţări în care reglementările în domeniu sunt practic inexistente şi unde agenţia guvernamentală a SUA de protecţie a consumatorului, Food and Drug Administration /FDA/, nu ajunge, iar 'greşelile' sunt închise în mormintele...
Peste o treime dintre românii care cumpără vacanţe în străinătate nu fac asigurare storno; 80% au asigurări de sănătate(studiu) Peste o treime dintre românii care cumpără vacanţe în străinătate (35%) nu îşi fac asigurare storno, riscând astfel să nu îşi recupereze banii dacă nu mai pot merge în concediu din cauza unor probleme personale, se arată într-un studiu realizat de o agenţie de turism online, remis miercuri AGERPRES.
Românii care obţin venituri în străinătate nu plătesc asigurări de sănătate dacă fac dovada că plătesc acolo Românii care au domiciliul în ţară, dar obţin venituri în străinătate, nu trebuie să plătească, în 2016, contribuţii la sănătate dacă deţin o asigurare pentru boală şi maternitate în alt stat membru al Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene sau în statele cu care România...
Infecţiile cu bacterii foarte rezistente la antibiotice: Primul caz semnalat în SUA declanşează semnalul de alarmă la G7 Primul caz cunoscut în Statele Unite de infecţie cu o super-bacterie care nu poate fi ucisă de antibiotice de ultimă instanţă a fost detaliat într-un raport publicat joi de Ministerul american al Apărării. Această bacterie foarte rezistentă a fost identificată în urina unei femei în vârstă de 49 de ani...