Cele mai citite
 


Alba: Seminar privind prevenirea şi combaterea corupţiei
miercuri, 15 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Prevenirea şi combaterea corupţiei au reprezentat principalul subiect al unei dezbateri găzduite marţi de Instituţia Prefectului din judeţul Alba, eveniment organizat în cadrul proiectului 'Dezvoltarea şi Consolidarea Centrului Naţional pentru Integritate', co-finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional 'Dezvoltarea Capacităţii Administrative'.
Reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi judeţene, ai unor instituţii din domeniile educaţie, sănătate şi financiar, magistraţi şi reprezentanţi ai unor structuri din Ministerul Administraţiei şi Internelor au discutat despre metode şi soluţii pentru prevenirea şi combaterea corupţiei.
Prezent la dezbatere, directorul executiv al Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei (AID), Alexandru Cumpănaşu, a apreciat că discuţiile, care au fost 'chiar şi aprinse la un moment dat', 'au adus un plus de soluţii pe ce probleme avem pe zona de corupţie'.
Alexandru Cumpănaşu a declarat, la finalul întâlnirii, că au fost discutate atât probleme legate de oferirea de meditaţii elevilor de la clase, de examenele de bacalaureat şi de titularizare, 'unde există această vulnerabilitate a corupţiei', cât şi despre achiziţiile publice, 'locul unde sunt banii cei mai mulţi, şi atunci şi corupţia e cea mai mare'.
Astfel, pe zona de achiziţii publice s-a insistat pe subiectul reglementării abuzului de drept. 'Există suficiente proceduri de achiziţie publică contestate abuziv şi nu există o penalizare sau o modalitate de penalizare pentru cei care fac acest abuz de drept', a spus Cumpănaşu. În acelaşi timp, a adăugat acesta, 'trebuie evitate şi situaţiile de dedicaţie a achiziţiilor publice, caietele de sarcini fiind făcute nu de puţine ori cu dedicaţie'.
Un alt subiect abordat a fost cel al identificării soluţiilor pentru a reduce corupţia din sănătate. 'În momentul în care vorbim de corupţia din sănătate, vorbim şi de posibilitatea racolării de către medic a pacientului din sectorul public către sectorul privat, vorbim şi de decontări ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate faţă de persoane decedate sau faţă de persoane care nu au dreptul la a obţine acest tip de asistenţă medicală, (...), vorbim şi de achiziţiile publice cu medicamente şi consumabile şi de şpaga pe care o ia medicul', a opinat directorul executiv al AID.
De menţionat că în cadrul Strategiei Naţionale Anticorupţie privind Sectoarele Vulnerabile şi Administraţia Publică Locală au fost identificate la nivelul societăţii româneşti cinci sectoare vulnerabile din punctul de vedere al integrităţii - sectorul siguranţă şi ordine publică, administraţia publică, sectorul financiar-fiscal, sistemul sanitar şi sectorul educaţional. AGERPRES/(A,AS-Marinela Brumar)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cepoi: În locul Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate vor fi organizate societăţi mutuale Noul proiect de lege a Sănătăţii prevede câteva noutăţi extrem de importante, printre care şi aceea că în locul Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate vor fi organizate societăţi mutuale, aşa cum există în Belgia, a spus ministrul Vasile Cepoi luni, la o dezbatere privind actul normativ.
Medical Forum Alba Iulia În perioada 19-20 septembrie, mf – Ziarul Medicului de Familie împreună cu Societatea Naţională de Medicina Familiei organizează la Hotel Cetate-Imparatul Romanilor, str. Unirii nr.5 cea de-a V-a ediție a conferinței Medical Forum, un eveniment cu tradiţie dedicat medicilor de familie.
Eugen Nicolăescu: Unităţile din sistemul sanitar şi farmaciile sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală Unităţile din sistemul public de sănătate şi farmaciile cu circuit deschis sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală populaţiei în perioada 24 decembrie 2013 - 5 ianuarie 2014, a declarat joi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, într-o conferinţă de presă.
Un centru de asistenţă medicală va fi deschis în Ferentari şi face parte dintr-un proiect mai amplu de dezvoltare a cartierului Un centru care va sigura asistenţă medicală persoanelor care locuiesc în cartierul bucureştean Ferentari va fi inaugurat în curând, demersul fiind parte a programului Proiectul Ferentari, a anunţat joi secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat.
Cluj: Dezbatere pe tema proiectului legii sănătăţii şi principiilor organizării sistemului sanitar Responsabili din sistemul sanitar din mai multe judeţe din Transilvania, reprezentanţi ai partidelor politice, autorităţilor locale şi organizaţiilor sindicale din sănătate au participat, sâmbătă, la o dezbatere pe tema proiectului noii legi a sănătăţii şi principiilor care ar trebui sa stea la baza...
Teleorman: Peste 23,4 milioane de lei s-au alocat anul trecut pentru asistenţa medicală primară Peste 23,4 milioane de lei s-au alocat anul trecut prin Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Teleorman pentru asistenţa medicală primară în judeţul din sudul ţării, se arată într-un raport dat publicităţii marţi de această instituţie.