Cele mai citite
 


Mama unor tripleţi din Aiud cere premierului Boc o ordonanţă de guvern
luni, 12 ianuarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Mama unor tripleţi din Aiud, Ionela Danciu, îi solicită premierului Emil Boc să adopte în regim de urgenţă o ordonanţă de guvern prin care banii pentru creşterea copiilor să fie alocaţi individual, pentru fiecare nou-născut în parte. (Sursa: Agerpres)

Într-o scrisoare trimisă premierului Emil Boc, Ionela Danciu, nemulţumită că primeşte o indemnizaţie lunară pentru îngrijirea unui singur copil, îşi motivează cererea prin faptul că şi Constituţia României prevede că cetăţenii au drepturi individuale, nu drepturi colective. Mama a trei fetiţe, care au împlinit doi ani luna trecută, Ionela Danciu a acţionat în judecată, anul trecut, Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială (DMPS) Alba, solicitând să primească pentru fiecare copil în parte o indemnizaţie lunară de 600 de lei pe lună, adică 1.800 de lei.

Pe 27 ianuarie, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) va avea loc un nou termen în acest proces, pentru revizuirea dosarului, când femeia vrea să organizeze şi un miting de protest la Bucureşti, alături de alţi părinţi aflaţi într-o situaţie similară.
Anul trecut, atât ICCJ, cât şi Curtea de Apel Alba Iulia au admis o excepţie de nelegalitate invocată de mama celor trei fetiţe. Practic, atât magistraţii din Alba Iulia, cât şi cei ai ÎCCJ au constatat nelegalitatea dispoziţiilor articolului 3 alineatul 1 din HG nr. 1025/ 2006, prin care naşterea este definită ca aducerea pe lume a unuia sau mai multor copii.
Instanţa a considerat că normele metodologice prevăzute de acest articol sunt însă în contradicţie cu dispoziţiile legale pentru aplicarea cărora au fost emise, deoarece definiţia stabilită pentru naştere ca element de suferinţă şi acordarea indemnizaţiei lunare creează o discriminare între persoanele aflate în situaţii identice, fără să existe o justificare de ordin obiectiv. Potrivit magistraţilor din Alba Iulia, reclamanta a apreciat că acordarea indemnizaţiei lunare a fost raportată prin articolul 6 din OUG nr. 148/ 2005 la numărul copiilor născuţi, iar nu la numărul naşterilor, situaţie în care dispoziţiile art. 3 alin.1 din HG nr.1025 sunt nelegale. Definind naşterea ca reprezentând aducerea pe lume a unuia sau a mai multor copii, în art. 3 alin. 1 din HG nr. 1025/ 2006, completează în mod nelegal actul normativ de faţă cu forţă superioară, în aplicarea căruia a fost adoptat şi încalcă principiul egalităţii de tratament între copii proveniţi dintr-o sarcină simplă şi multilplă.
Trebuie menţionat faptul că ÎCCJ s-a mai pronunţat identic într-o speţă similară în care s-a invocat, de către o mamă din Baia Mare, excepţia de nelegalitate a art. 2 din HG 1025/ 2006, care definea naşterea în aceeaşi modalitate.
Ionela Danciu a solicitat, în martie 2008, printr-o acţiune în contencios administrativ înregistrată la Tribunalul Alba, anularea deciziei emise de DMPS Alba şi obligarea acesteia la plata indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului în sumă de 1.800 de lei (600 de lei înmulţit cu trei). Indemnizaţia este de 600 de lei, iar alocaţia este în valoare de 200 de lei.
Potrivit OUG nr. 148/ 2005, pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani se primea o indemnizaţie lunară în cuantum de 800 de lei, respectiv 'concediul şi indemnizaţia lunară se cuvin pentru fiecare din primele trei naşteri sau, după caz, pentru primii trei copii'.
HG 1025/ 2006 a fost adoptată pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a OUG nr. 148/ 2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului.
Dacă, în final, magistraţii îi vor da câştig de cauză mamei celor trei fetiţe şi aceasta ar primi indemnizaţie pentru fiecare dintre copii, cazul ar putea crea un precedent în favoarea mamelor cu sarcină multiplă.
Cele trei fetiţe, Luana, Andrada şi Alesia, sunt născute pe 4 decembrie 2006.

În judeţul Alba, în prezent primesc indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului aproximativ 20 de femei care au sarcini multiple, în general gemeni. AGERPRES/(Marinela Brumar)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Conducerea SJU Alba Iulia ia în calcul acţionarea în judecată a Hexi Pharma dacă firma va fi găsită vinovată Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Alba Iulia, Nicoleta Coşarcă, a susţinut, marţi, într-o conferinţă de presă, că va acţiona în judecată compania Hexi Pharma dacă aceasta va fi găsită vinovată în scandalul dezinfectanţilor şi că îi va consilia şi pe pacienţi să facă acelaşi lucru.
Indemnizaţie suplimentară pentru mamele cu gemeni şi tripleţi Bucureşti, 18 mai /Agerpres/ - O indemnizaţie suplimentară de 600 de lei va fi acordată mamelor pentru fiecare copil, începând cu cel de-al doilea născut, în cazul unei sarcini multiple, conform unei propuneri legislative adoptate, luni, de Senat.
Premierul cere finalizarea urgentă a actulului normativ privind interzicerea plantelor halucinogene Bucureşti, 5 feb /Agerpres/ - Premierul Emil Boc i-a solicitat, vineri, ministrului Sănătăţii, să finalizeze în regim de urgenţă, până la şedinţa de Guvern de săptămână viitoare, actul normativ privind interzicerea consumului de plante halucinogene, având în vedere consecinţele consumării acestora.
Daniel Constantin: CNCD consideră că OUG de modificare a indemnizaţiei şi concediului maternal încalcă principiul egalităţii de tratament Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării consideră că Ordonanţa de Urgenţă 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, cu aplicabilitate din 1 ianuarie 2011, încalcă principiul egalităţii de tratament, a declarat, joi, preşedintele PC, Daniel Constantin.
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
SJU Alba Iulia, parte civilă în dosarul Hexi Pharma. 300.000 de lei, cuantumul sumei solicitate Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Alba Iulia s-a constituit parte civilă în dosarul Hexi Pharma, solicitând contravaloarea livrărilor din ultimii cinci ani, în cuantum de 300.000 de lei, conducerea unităţii renunţând să mai acţioneze individual în judecată compania, a anunţat, marţi, managerul Nicoleta...