Cele mai citite
 


Criza începe să readucă medicii în ţară
marţi, 29 septembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
După ce ani de zile piaţa forţei de muncă în domeniul serviciilor medicale a fost caracterizată de o amplă migraţie într-un singur sens, anume spre statele dezvoltate, în prezent tot mai mulţi medici români aleg să lucreze în străinătate cu contracte de cel mult un an, notează ziarul Business Standard.
Ritmul de plecare a medicilor pare să se fi diminuat uşor, în condiţiile în care jumătate din plecările din ultimii trei ani, 3.109, s-au făcut în 2007, în 2008 numărul plecărilor s-a apropiat de 2.000, iar în 2009, până acum, numărul de certificate eliberate a fost de 1.237, notează sursa citată.

'Migraţia medicilor a început să semene mai mult cu o maree, aceştia pleacă la stagii scurte şi se reîntoc aici', a declarat pentru Business Standard Sergiu Neguţ, director executiv CMU, unul dintre cei mai importanţi furnizori privaţi de servicii medicale. 'Observăm o scădere a mobilităţii forţei de muncă; au aceleaşi condiţii să plece în afară ca şi acum doi ani, dar e perioadă de criză, iar ecartul dintre veniturile de acolo şi cele de aici s-a diminuat. Există o pătură interesantă de medici româno-francezi care pendulează - merg acolo pe stagii de şase luni, dar se întorc, nu sunt hotărâţi ce să facă', a adăugat Neguţ.

Fenomenul a fost sesizat şi de alţi furnizori privaţi din piaţa locală de servicii medicale.

În opinia lui Robert Şerban, director general Gral Medical,,, începe să fie destul de atrăgător să rămâi în România, care va deveni o piaţă foarte importantă, în condiţiile dezvoltării sectorului privat'. 'Sănătatea e consumatoare de resurse bugetare şi în străinătate, în statele de destinaţie ale medicilor români, şi în condiţii de criză se umblă la eficientizare, iar primii plecaţi sunt cei străini', a mai spus Robert Şerban, precizând că pe zona de studii medii fenomenul de recul este şi mai pregnant decât pe zona medicilor.

Preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, spune că, deocamdată, nu a sesizat un astfel de fenomen, cel puţin nu la nivelul medicilor, şi că oportunităţile pentru medicii români de a găsi de lucru afară se menţin, pentru că mulţi medici din statele dezvoltate ale Uniunii Europene (UE), precum Germania sau Franţa, pleacă în Statele Unite, Canada şi Africa de Sud, unde veniturile sunt mai consistente.

'În ultimii doi ani au plecat 5.000 de medici şi s-au reîntors 110, nu din cauza crizei, ci pentru că nu s-au adaptat sau din motive punctuale', a spus Astărăstoae.

În ultimii trei ani 6.333 de medici români au ales să lucreze în străinătate, potrivit statisticilor Ministerului Sănătăţii. În 2009, Ministerul Sănătăţii a eliberat 1.237 de certificate de conformitate, necesare recunoaşterii calificării de medic în statele UE, document care permite medicilor să lucreze în străinătate.

În România lucrează circa 40.000 de medici, iar deficitul de medici specialişti este de peste 20%, respectiv 2.117 persoane. La acest moment, numărul medicilor specialişti se apropie de 10.200.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Constanţa: Spitalul Judeţean riscă să rămână fără medici şi asistente Medicii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa trag un semnal de alarmă referitor la exodul de personal medical care pleacă în străinătate şi avertizează că sistemul sanitar va ajunge în situaţia de a se moderniza, dar nu va mai avea cine să lucreze în acest domeniu.
Raed Arafat: Criza de medici de urgenţă, rezolvată în următorii ani Criza medicilor de urgenţă se va rezolva, în următorii ani, deoarece, în prezent, sunt în pregătire aproape 400 de rezidenţi, a declarat, pentru AGERPRES, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat cu ocazia unei vizite efectuate, miercuri noaptea, la Centrul SMURD Buzău. (Sursa: Agerpres)
O lege de salarizare în sănătate ar trebui să includă asistentele medicale; aproape 100.000 au plecat din ţară (sindicate) O nouă lege de salarizare în sistemul sanitar ar trebui să includă asistentele medicale, creşterea salariilor acestei categorii prin intermediul salarizării în funcţie de performanţă fiind una dintre măsurile necesare pentru stoparea migraţiei angajatelor cu experienţă din sectorul public de sănătate...
Sălaj: Personal medical din întreaga ţară şi din străinătate, la Conferinţa Naţională de Sterilizare de la Zalău Peste 180 de participanţi, personal medical din întreaga ţară şi din Marea Britanie şi SUA participă, joi şi vineri, la Zalău, la cea de-a IV a ediţie a Conferinţei Naţionale de Sterilizare, tema din acest an fiind "Cum protejam pacientul de infecţiile intraspitaliceşti".
Marioara Nistor (UNPR): Majorarea salariilor cadrelor medicale era necesară de multă vreme Deputatul UNPR Marioara Nistor susţine că majorarea cu 25% a salariilor cadrelor medicale, aplicabilă de la 1 octombrie, era necesară de multă vreme, având în vedere criza de cadre medicale prin care trece sistemul sanitar, după ce mii de medici şi asistente plecat în străinătate, în căutarea unui trai...
Criză de personal fără precedent la Spitalul de Urgenţă Vaslui Spitalul Judeţean de Urgenţe (SJU) Vaslui se confruntă cu o criză acută de personal, în condiţiile în care numai în prima jumătate a anului trecut, 9 medici au părăsit sistemul, preferând să lucreze în străinătate.