Cele mai citite
 


Ministrul spaniol al Sporturilor recunoaşte că Spania ''are o problemă cu dopajul''
miercuri, 15 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministrul spaniol al Sporturilor, Jose Ignacio Wert, a recunoscut marţi că Spania ''are o problemă cu dopajul'', afirmând pe de altă parte că legea antidoping spaniolă urmează să fie în curând ''armonizată'' pentru rezolvarea acestei probleme.
''Avem o problemă cu dopajul şi tocmai de aceea trebuie să încercăm să armonizăm legea antidoping (spaniolă) pentru a satisface exigenţele Codului Mondial antidoping al AMA (Agenţia mondială antidoping), deoarece acesta este un aspect capital pentru Madrid 2020'', a afirmat ministrul la ''forumul Noii Societăţi'', care se ţine la Madrid.
Aceste declaraţii survin în contextul unei puternice polemici între Spania şi Franţa, după difuzarea, săptămâna trecută, a mai multor scheciuri ale marionetelor din emisiunea Guignols de l'info a postului francez Canal Plus, care acuzau de dopaj principalii sportivi spanioli.
Pe fondul recentei suspendări dictate împotriva ciclistului spaniol Alberto Contador pentru un control pozitiv la clenbuterol în Turul Franţei 2010, aceste scheciuri au provocat o reacţie din partea a numeroase personalităţi politice şi sportive, urmate marţi de declaraţiile şefului guvernului spaniol, Mariano Rajoy.
Mariano Rajoy, care primea o parte din selecţionata spaniolă de Cupa Davis, câştigătoare a ediţiei 2011, între care Rafael Nadal, a protestat împotriva atacurilor lansate de Guignols.
''Cea mai mare desconsiderare este să nu recunoşti valoarea cuiva (...) Noi suntem ţara care a câştigat de cele mai multe ori Roland Garros-ul la masculin, chiar dacă unii nu par conştienţi de asta'', a afirmat Mariano Rajoy.
În schimb, ministrul Sporturilor s-a arătat mult mai circumspect. Poziţia sa ar putea fi în principal motivată de riscul de a vedea spulberată candidatura Madridului pentru organizarea Jocurilor Olimpice de vară din 2020, de o polemică între Spania şi Franţa.
Actuala lege antidoping spaniolă datează din 2006 şi reprezenta în acea vreme un mare pas înainte, condamnând penal traficul de produse dopante.
Însă afacerea Puerto, care a izbucnit puţin înainte şi în cadrul căreia s-a descoperit o vastă reţea de dopaj sanguin organizat în Spania, nu a avut urmarea aşteptată. Foarte puţin sportivi spanioli implicaţi în reţea au fost în final condamnaţi de justiţia sportivă. AGERPRES (Teodora Oprea)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dopaj: Comitetul Olimpic Spaniol apără succesele sportului local Preşedintele Comitetului Olimpic Spaniol, Alejandro Blanco, a apărat miercuri succesele sportului din ţara sa, care se confruntă în prezent cu afacerea Contador şi cu acuzaţiile de dopaj venite din Franţa, relatează AFP, citată de Agerpres.
Agenţia mondială antidoping cere guvernelor incriminarea legală a dopajului Preşedintele Agenţiei mondiale antidoping, Craig Reedie, a subliniat că ar trebui ca tot mai multe guverne să incrimineze legal, tratând acest fenomen ca infracţiune, dopajul, schimbând, în acelaşi timp, informaţii despre substanţele interzise, inclusiv de la industria farmaceutică, întrucât negativul...
Afacerea Puerto - Agenţia mondială antidoping deplânge decizia de distrugere a pungilor de sânge Agenţia mondială antidoping (AMA) a deplâns decizia justiţiei spaniole de a-i refuza accesul la cele peste 200 de pungi cu sânge care i-au fost confiscate în 2006 doctorului Eufemiano Fuentes, condamnat la un an de închisoare, marţi, în cadrul afacerii de dopaj Puerto.
Epilogul afacerii de dopaj sanguin Puerto, marţi, la Madrid Procesul afacerii Puerto, al cărui epilog este prevăzut marţi la Madrid, a pus, fără îndoială, într-o lumină crudă sistemul de dopaj organizat de dr. Eufemiano Fuentes şi de cei 4 co-acuzaţi, dar s-a vădit destul de sărac în revelaţii cu impact sportiv.
Autotransfuziile, periculoase pentru organism, conform unui expert audiat în procesul Puerto Expertul german Yorck Olaf Schumacher, expert independent contactat de Agenţia Mondială antidoping (AMA) a dezvăluit că autotransfuziile sanguine nu numai că nu ajută sistemul imunitar, aşa cum se credea, ci din contră, sunt periculoase pentru organism, putând chiar provoca moartea.
(Corespondenţă) În Spania, combaterea cancerului este strâns legată de cercetare, o viaţă sănătoasă şi condiţii materiale de bază Madrid, 4 feb - Corespondentul AGERPRES, Ruxandra Constantinescu, transmite: Vindecarea cancerului este strâns legată de cercetare, iar în Spania se înregistrează mereu tot mai ridicate procente de depăşire a bolii, însă este oricum vorba de o provocare complexă, pentru că există zeci de tumori diferite...