Cele mai citite
 


Nutriţioniştii din Olanda plătesc preţul reducerii cheltuielilor în domeniul sănătăţii
miercuri, 15 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Alergologie si Imunologie
 

Persoanele cu tulburări grave de alimentaţie din Olanda nu mai consultă un nutriţionist, după ce, în urma modificărilor la pachetul de bază de servicii medicale, sunt nevoiţi să plătească singuri aceste controale medicale, scrie marţi Volkskrant, relatează AFP.

Numărul programărilor la cei 4.000 de nutriţionişti din Olanda a scăzut cu 60% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011, potrivit organizaţiei NVD.

Săptămâna trecută, una dintre cele mai mari organizaţii în domeniul nutriţiei, LIV, a dat faliment, cu pierderea a 125 de locuri de muncă. Reţeaua Diëtheek, formată din 65 de nutriţionişti, afirmă că se descurcă în primul trimestru, însă şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la restul anului.

Pacienţii cu probleme de respiraţie sau de înghiţire, alergii, diabet sau probleme cardiace au dreptul acum la patru ore de consiliere la un nutriţionist, scrie Volkskrant. Acest lucru se aplică şi persoanelor care nu se alimentează corespunzător, cum ar fi pacienţii cu cancer. Alimentaţia precară conduce deseori la o utilizare mai mare de medicamente şi la un risc mai mare de a avea nevoie de spitalizare, notează sursa citată.

'Copiii sunt încurajaţi să facă mişcare, însă dacă nu mănâncă corespunzător, pot deveni obezi', a declarat preşedintele NVD, Anja Evers, pentru ziar. 'Şi, mulţi pacienţi vor fi trimişi apoi la un specialist şi apoi la un nutriţionist, ceea ce va costa mai mult pe termen lung', a mai spus ea.

Ministrul olandez al sănătăţii, dna Schippers Edith, spera ca asiguraţii să-şi includă consulaţiile la nutriţionist în pachetele lor de sănătate suplimentare, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Purtătorul ei cuvânt a declarat pentru Volkskrant că ministrul este de părere că alimentaţia este o chestiune foarte importantă, însă în scopul continuării plăţilor pentru tratamente scumpe, cum ar fi cele pentru cancer, a fost necesar să se ia în considerare dacă asiguraţii şi-ar putea plăti singuri consilierea la un nutriţionist.AGERPRES/(Mihaela Moise)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prof. univ. Nicolae Hâncu: Pentru prima dată în istoria omenirii sunt 1,3 miliarde de supraponderali Preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care evidenţiază că la nivel mondial există o "epidemie de obezitate", o boală cronică, deşi nu este recunoscută, în prezent, ca atare, chiar...
Vrem copii sănătoși? Atunci trebuie să menţinem un echilibru şi să ne implicăm toți, cu responsabilitate Aceasta este una dintre concluziile dezbaterii „Echilibrul, secretul creşterii sănătoase a copiilor” organizate miercuri, 7 noiembrie a.c. de către CeRe, UN FAO şi Tetra Pak, cu participarea unor reprezentanţi ai factorilor implicaţi în formularea politicilor publice și creşterea şi educarea...
Alimentatia omului sanatos Specialistii ne recomanda sa avem cel putin 3 mese zilnice; dupa unii nutritionisti chiar 4-5 mese zilnice, in care caz alimentele se consuma in cantitati mai reduse la fiecare masa. O alimentatie corecta este una echilibrata, din care nu trebuie sa lipseasca niciuna dintre grupele de alimente.
Nutriţioniştii recomandă iaurtul pentru o alimentaţie sănătoasă Specialiştii în nutriţie recomandă ca după perioada sărbătorilor de iarnă, cu mese foarte bogate, să se revină la o alimentaţie sănătoasă, iar în cadrul acesteia un loc important să îl ocupe iaurtul.
INTERVIU CU GUST Florian Chirilă: Bucătăria vegetariană e o alternativă la cea tradiţională; ea aduce sănătate, dacă o respectăm Florian Chirilă, proprietarul singurului restaurant vegetarian din Bihor şi printre puţinele din ţară, dezvăluie, într-un interviu acordat AGERPRES, secretul unei alimentaţii sănătoase.
Alimentatia si bolile metabolice Alimentatia reprezinta unul dintre principalii factori de sanogeneza. Deoarece modificarile in alimentatie pot determina modificari in schimburile metabolice care concura la mentinerea echilibrului nutritional, masurile dietetice reprezinta mijlocul prin care pot fi contracarate unele...