Cele mai citite
 


Sistemul sanitar din România, în dezbaterea specialiştilor
miercuri, 15 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Departamentul de Sănătate al PSD a organizat la Palatul Parlamentului prima reuniune a Grupului parlamentar al PSD cu reprezentanţi ai asociaţiilor pacienţilor din România, informează un comunicat al formaţiunii politice remis marţi AGERPRES.
Reuniunea, care a avut loc luni, la iniţiativa preşedintelui Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a avut drept principal obiectiv iniţierea unui ciclu de întâlniri între parlamentari, specialiştii Departamentului de Sănătate al PSD şi reprezentanţii pacienţilor, ai profesioniştilor din sănătate, ai producătorilor şi distribuitorilor de medicamente şi materiale sanitare, pentru a putea structura un pachet de legi serios în domeniul sănătăţii şi care să întrunească sprijinul actorilor din sistemul sanitar.
Au răspuns invitaţiei reprezentanţii majorităţii asociaţiilor cu activitate în domeniul sanitar, specialişti reputaţi în administraţia sanitară, precum şi parlamentari ai PNL.
Reuniunea a fost moderată de prof. dr. Daniela Bartoş, preşedintele Departamentului de Sănătate al PSD, şi de conf. dr. Alexandru Rafila, vicepreşedinte.
Temele de discuţie abordate au vizat modul de concepere a unei noi legislaţii în domeniul sanitar, care să fie centrată într-adevăr pe nevoile pacienţilor, modul de derulare şi finanţare a programelor de sănătate, accesul la medicamente compensate şi gratuite şi includerea tuturor prevederilor Cartei Europene a Drepturilor Pacienţilor în legislaţia în vigoare.
Concluziile desprinse din intervenţiile participanţilor reflectă susţinerea principiului elaborării unui pachet de legi pentru sănătate, care să fie adoptat prin procedură parlamentară şi care să răspundă următoarelor deziderate: confirmarea rolului social al statului în susţinerea sistemului de sănătate şi în finanţarea programelor de sănătate, menţinerea unui sector public de asistenţă medicală puternic şi a asigurărilor publice de sănătate, încurajarea asigurărilor şi serviciilor de sănătate private, pe baze sănătoase, care să nu greveze fondurile publice şi să nu împiedice accesul la servicii de sănătate a categoriilor sociale defavorizate.
În încheiere, Adrian Năstase a relevat faptul că "este momentul în care putem genera o schimbare în bine, reală, pentru pacienţii şi lucrătorii din sănătate din România, prin adoptarea unui pachet legislativ curajos, bazat pe o viziune şi o strategie pe termen mediu şi lung, în concordanţă cu prevederile Constituţiei şi realităţile sociale ale ţării", a precizat comunicatul citat. AGERPRES/(AS - Cătălina Matei)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Comerţul paralel şi actualizarea listei de medicamente compensate, subiecte abordate la o dezbatere privind sănătatea Comerţul paralel şi actualizarea listei de medicamente compensate au fost două dintre subiectele abordate la dezbaterea privind sănătatea organizate marţi de Camera de Comerţ Americană din România.
Cluj: Dezbatere pe tema proiectului legii sănătăţii şi principiilor organizării sistemului sanitar Responsabili din sistemul sanitar din mai multe judeţe din Transilvania, reprezentanţi ai partidelor politice, autorităţilor locale şi organizaţiilor sindicale din sănătate au participat, sâmbătă, la o dezbatere pe tema proiectului noii legi a sănătăţii şi principiilor care ar trebui sa stea la baza...
PSD: Deciziile de desfiinţare şi comasare a spitalelor - o măsură care aruncă definitiv în haos sistemul sanitar Partidul Social Democrat dezaprobă deciziile 'arbitare şi incorecte' ale Ministerului Sănătăţii privind reorganizarea spitalelor, se arată într-un comunicat transmis joi AGERPRES de Departamentul de Sănătate al PSD.
Suceava: Asistenţă medicală şi consiliere gratuite pentru copiii cu autism şi părinţii acestora Un număr de 17 copii cu autism beneficiază de asistenţă medicală, iar părinţii de consiliere de specialitate, gratuite, graţie proiectului ''Şi ei trebuie să aibă o şansă!'', derulat în ţară de Fundaţia Romanian Angel Appeal, în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor...
Victor Ponta: Asistenţa medicală de urgenţă românească se ridică la standarde pe care multe ţări le-ar dori Asistenţa medicală de urgenţă în România, în acest moment, se ridică la standarde pe care, probabil, alte ţări europene şi-ar dori să le aibă, a declarat, marţi, primul-ministru Victor Ponta, care a participat la ceremonia de dotare a SMURD cu un nou elicopter.
Hotoboc (APSR): 90% din cheltuielile cu medicamente compensate sunt asociate indicaţiilor de boli cronice Bolile cronice înregistrează prevalenţe mari şi incidenţe în creştere susţinută comparativ cu deceniile anterioare, deja două treimi din cheltuielile cu servicii spitaliceşti fiind generate de complicaţiile bolilor cronice, iar 90% din cheltuielile cu medicamente compensate sunt asociate indicaţiilor...