Cele mai citite
 


Sistemul de sănătate din România pierde din nou teren în clasamentul european al consumatorului
marţi, 29 septembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
România a pierdut cinci poziţii într-un clasament al sistemelor europene de sănătate, potrivit Indexului European de Sănătate (EHCI 2009) publicat luni la Bruxelles, informează un comunicat de presă.
Cercetarea comparativă anuală a sistemelor de sănătate din Europa a clasat România penultima din 33 de ţări europene, cu 489 puncte din 1000 posibile. Olanda câştigă din nou clasamentul cu 875 de puncte, urmată de Danemarca (care îşi păstrează şi ea locul de anul trecut), şi Islanda. Singura ţară mai prost clasată decât România este Bulgaria, cele două noi state membre UE fiind întrecute până şi de Albania, Croaţia sau FYROM.

'România are, din păcate, scoruri proaste în majoritatea domeniilor sănătăţii', spune dr. Arne Bj?rnberg, directorul de cercetare al Euro Health Consumer Index. 'Se pare că plăţile informale aşteptate de la pacienţi sunt încă o problemă serioasă şi o piedică în ajungerea la un sistem de sănătate bazat pe echitate', mai arată ea.

Clasamentul din acest an subliniază faptul că statele câştigătoare încep să folosească informaţii despre sănătate şi alegere pentru a implica pacienţii în luarea deciziilor, construind un proces de jos în sus pentru îmbunătăţirea performanţelor. La sfârşitul clasamentului se afla un grup de ţări blocate în vechiul sistem de sănătate, ierarhizat şi lipsit de transparenţă. Această diferenţă constituie o provocare pentru principiile de echitate şi solidaritate ale Uniunii Europene.

Euro Health Consumer Index a devenit o măsuratoare standard a sistemelor de sănătate din Europa, ajungând să includă 33 de state şi 38 de indicatori împărţiţi în şase sub-domenii esenţiale: Drepturile şi informarea consumatorului, E-health, Timpul de aşteptare pentru tratamente obişnuite, Rezultate, Varietatea şi incidenţa serviciilor oferite şi Acces la medicaţie.

Publicat pentru prima dată în 2005, Indexul este o compilaţie între statistici publice, sondaje de opinie şi cercetare independentă condusă de fondatori, compania de analiză şi informare Health Consumer Powerhouse din Bruxelles. EHCI 2009 este centrat pe poziţia consumatorului, ca toate indexurile produse de HCP, sprijinit de Comisia Europeana - DG Information Society and Media - şi asistat de Preşedinţia suedeză a Uniunii Europene.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ministrul Voiculescu: 12 ţări europene vor pune bazele unui acord pentru a negocia cu sectorul farmaceutic Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a afirmat, vineri, că 12 ţări din Europa Centrală şi de Est vor să pună bazele unui acord prin care să aibă o poziţie de negociere mai fermă cu sectorul farmaceutic pentru acces la medicamente.
(Corespondenţă) Marile ţări europene încep să se opună recomandărilor venite de la Bruxelles /revista presei spaniole/ Madrid, 3 iun - Corespondentul Agerpres, Ruxandra Constantinescu, transmite: Marile ţări europene se opun numeroaselor recomandări venite de la Bruxelles în privinţa chestiunilor economice, Mariano Rajoy a numit-o pe vicepremierul Soraya Saenz de Santamaria coordonatoarea politicii economice, iar ma...
VIRUSUL ZIKA Mai multe ţări europene au semnalat prezenţa virusului Virusul Zika, transmis de ţânţari şi care afectează din 2015 continentul american, a fost semnalat în câteva ţări europene, la persoane revenite din America Latină, au anunţat autorităţile sanitare din ţările respective. În prezent, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în 21 dintre cele...
Tineri din 15 ţări europene participă sâmbătă la Youth Cancer Europe "Open Space Summit" Tineri din 15 ţări europene participă sâmbătă la Youth Cancer Europe "Open Space Summit", un eveniment creat pentru a reuni supravieţuitorii diferitelor tipuri de cancer şi de a prezenta nevoile pe care aceştia le au, informează Asociaţia Little People România, într-un comunicat transmis vineri AGERPRES...
Tineri din 15 ţări europene participă la Youth Cancer Europe "Open Space Summit" Tineri din 15 ţări europene participă sâmbătă la Youth Cancer Europe "Open Space Summit", un eveniment creat pentru a reuni supravieţuitorii diferitelor tipuri de cancer şi a prezenta nevoile pe care aceştia le au.
Buşoi (CNAS): Sunt câteva ţări europene restrictive în a accepta tratamentul pacienţilor români Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Cristian Buşoi, a declarat joi că sunt câteva ţări europene foarte restrictive în a accepta formularele E112 şi S2 pentru tratamentele în străinătate ale românilor, cauza fiind neplata serviciilor medicale către aceste ţări de-a lungul anilor...