Cele mai citite
 


Comunicat de presă - Vier Pfoten România
joi, 16 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
VIER PFOTEN dezvaluie ilegalitatile dintr-o ferma de gaini din Braila
Numarul total al gainilor ouatoare tinute in custi neimbunatatite este necunoscut

15 februarie 2012, judetul Braila - VIER PFOTEN scoate la lumina modul in care sute de mii de gaini ouatoare traiesc in conditii de tortura in custi conventionale interzise in spatiul UE, dar care au fost achizitionate prin fonduri europene de catre o ferma din Romania.
Agrimon, compania detinatoare a fermei, este cel mai mare producator de oua din Romania. Peste 300 de milioane de oua sunt produse anual in fermele pe care aceasta companie le detine in judetul Braila. O parte sunt vandute ca oua proaspete, in vreme ce restul sunt transformate in ingrediente pentru produsele procesate, precum pastele fainoase, prajiturile, biscuitii, produsele de patiserie etc. Ouale proaspete sunt vadute in retele mari de supermarketuri din Romania, precum Kaufland, Billa, Penny, Metro si Selgros. Cele destinate procesarii sunt exportate in Germania, Franta, Italia, Japonia si Rusia.
Reamintim ca, de la 1 ianuarie 2012, legislatia UE interzice fermelor sa mai vanda oua provenite de la gaini tinute in custi neimbunatatite, iar Comisia Europeana (CE) a declansat recent procedura de infringement impotriva a 14 state, inclusiv Romania, pentru neconformare.
'Dintr-o scrisoare primita de la Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara (ANSVSA), responsabila de implementarea interdictiei UE, am aflat ca unele ferme care au cheltuit fonduri europene pentru a se dota cu custi conventionale nu-si vor imbunatati conditiile pana in 2014. Comisia Europeana a anuntat interzicerea custilor conventionale inca din 1999, iar societatea Agrimon a avut la dispozitie 12 ani ca sa se pregateasca. In schimb a folosit fonduri UE in 2006 ca sa-si doteze fermele cu custi neimbunatatite. Stim ca in prezent nu exista nicio baza legala pentru amanarea interdictiei. Astazi, aceasta ferma functioneaza ilegal si trebuie inchisa', a declarat Veronica Tulpan, coordonator de programe nationale VIER PFOTEN Romania.
In prezent, VIER PFOTEN investigheaza cazuri similare de non-conformare in mai multe state membre UE. Potrivit celui mai recent raport al UE, 47 de milioane de gaini ouatoare sufera in continuare din cauza conditiilor de tortura in mari ferme din 14 state (Belgia, Bulgaria, Cipru, Franta, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia, Portugalia, Olanda, Slovacia, Spania, Marea Britanie si Romania). Potrivit celor mai recente date oficiale ale Comisiei Europene, fermele din Romania inca mai tineau, la sfarsitul anului 2011, peste 600.000 de gaini ouatoare in custi neimbunatatite. Agrimon foloseste custi neimbunatatite in ferme care, potrivit Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania, ar fi fost dotate cu custi imbunatatite de mai multi ani [1]. In realitate, ferma Traian detinuta de Agrimon in judetul Braila are o capacitate totala de 484.000 de gaini tinute in custi neimbunatatite [2].
'Daca este atat de usor sa fie ascunsa realitatea, ne intrebam care este de fapt numarul real al gainilor care traiesc in custi neimbunatatite, atat in Romania, cat si in Europa. Situatia pare sa fie iesit de sub control. Vom continua sa sprijinim autoritatile cu informatii privitoare la fermele cu probleme. Daca autoritatile nu vor sa actionez rapid impotriva acestora, atunci vom transmite dovezile la Comisia Europeana pentru a sustine procedura de infringement. Asteptam de la CE sa inceapa propriile controale mai rapid, pentru a grabi procesul de implementare a Directivei [3]', a declarat Helmut Dungler, presedinte VIER PFOTEN International.
Custile conventionale sau neimbunatatite au fost scoase in afara legii de la 1 ianuarie 2012 deoarece nu asigura gainilor ouatoare conditii minime de bunastare. Spatiul foarte mic (doar 550 cm², cat o coala A4), lipsa luminii naturale sau a oricaror imbunatatiri conduce in foarte multe cazuri la imbolnavirea, ranirea si chiar la moartea pasarilor.
De-acum inainte vor fi permise doar custile imbunatatite, care ofera un spatiu de cel putin 750 cm² pentru fiecare gaina. VIER PFOTEN considera insa ca nici aceste sisteme nu pot oferi conditii de bunastare gainilor ouatoare. Consumatorii care doresc sa contribuie la reducerea numarului de animale chinuite o pot face alegand din raft doar ouale a caror ştampila incepe cu cifrele '0' sau '1' (crescute in aer liber) . Indicativul '3' este doar pentru custi inghesuite in hale uriase.
NOTE:
[1] Potrivit site-ului Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania, ferma Traian apartinand Agrimon foloseste numai custi imbunatatite (ultima actualizare a website-ul dateaza din 2006)
http://www.desprepui.ro/membriDetails.php?id=2
[2] Inregistrare VIDEO realizata in februarie 2012 care demonstreaza ca ferma Traian foloseste custi conventionale (link de incarcare valabil 13 zile)
http://wtrns.fr/7HmiGpaS67k3dc
[3] Directiva 1999/74/CE prevede ca toate gainile ouatoare trebuie sa fie tinute in custi imbunatatite, de cel putin 750 cm², prevazute cu cuibar, asternuturi de paie, stinghii si dispozitive de scurtare a ghearelor, care sa permita gainilor sa-si satisfaca nevoile biologice si comportamentale. In custile neimbunatatite, gainile sunt tinute in spatii nu mai mari decat o hartie A4.
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=DD:03:29:31999L0074:RO:PDF
[4] ORDIN nr. 136 din 16 iunie 2006 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind standardele minime pentru protectia gainilor ouatoare
http://www.ansvsa.ro/documente/6%20Ordin_136_2006_privind_standardele_minime_pentru_protectia_gainilor_ouatoare_201ro.pdf
Contact:
Veronica Tulpan
Coordonator programe nationale VIER PFOTEN
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
(Corespondenţă)Directiva privind tutunul: Miniştrii sănătăţii din 16 state UE cer PE să voteze pentru începerea negocierilor cu Consiliul Bruxelles, 4 oct - Corespondentul AGERPRES, Florin Ştefan, transmite: Miniştrii sănătăţii din 16 state membre ale UE fac apel la eurodeputaţi, printr-o scrisoare comună consultată de AGERPERS, să dea undă verde, printr-un vot în cadrul sesiunii plenare de săptămâna viitoare, începerii negocierilor cu...
(Corespondenţă) Comisia Europeană salută unele aspecte din strategia naţională pentru romi elaborată de România Bruxelles, 23 mai - Trimisul special al Agerpres, Ionuţ Mareş, transmite: România se numără printre cele doar 12 ţări din Uniunea Europeană care au indicat în strategiile naţionale fondurile alocate pentru incluziunea romilor, a transmis miercuri Comisia Europeană, care salută totodată sprijinul pentru...
Cel puţin 85 de milioane de europeni au consumat în viaţa lor un drog ilegal (raport) Cel puţin 85 de milioane de adulţi europeni au consumat un drog ilegal într-un anumit moment din viaţa lor, respectiv un sfert din populaţia adultă a Europei. În România, mai puţin de un adult din zece a consumat droguri pe parcursul vieţii, spre deosebire de ţări precum Danemarca, Franţa şi Marea Britanie...
România numără cele mai multe cazuri de tuberculoză din UE România este ţara care a înregistrat cele mai multe cazuri de tuberculoză la 100.000 de locuitori - 126,4 - potrivit datelor Centrului european pentru prevenirea şi controlul bolilor (ECDC), transmite luni ADN.es, precizând că Spania se află pe locul nouă - după România, Lituania, Letonia, Bulgaria,...
România avea în 2009 cel mai mare procent de absolvenţi de ştiinţe sociale, economie şi drept din UE România avea în 2009 cel mai mai procent de absolvenţi (peste 53 la sută) de ştiinţe sociale, economie şi drept din Uniunea Europeană, relevă un raport Eurostat privind evoluţiile din sistemul european de educaţie în ultimul deceniu, făcut public marţi la Bruxelles.