Cele mai citite
 


Medicii întâmpină dificultăţi în stabilirea diagnosticelor, după decizia SCJ Mureş de a lucra cu un laborator privat
joi, 16 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Trimiterea probelor anatomo-patologice de la unele secţii ale Spitalului Clinic Judeţean (SCJ) Mureş la un laborator privat din Cluj Napoca, în detrimentul celui al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, ridică semne de întrebare cu privire la diagnostic, a declarat miercuri, şeful Clinicii de Dermatologie din Târgu Mureş, dr. Silviu Morariu, care este şi coordonatorul Departamentului de Sănătate a Partidului Conservator.
Doctorul Morariu a subliniat că pentru tratarea unor afecţiuni este necesar un diagnostic multidisciplinar şi apoi urmează discuţii cu specialiştii pe marginea rezultatelor, însă după ce conducerea SCJ Mureş a decis efectuarea analizelor la Cluj Napoca şi nu la Târgu Mureş, medicii mureşeni întâmpină dificultăţi în tratarea bolnavilor.
''Conducerea SCJ Mureş a încheiat un contract cu privire la analizele anatomo-patologice, histo-patologice, preferând să rezilieze, într-un mod inconştient, contractul cu SCJU Târgu Mureş. Este o lovitură nepermisă adusă centrului medical mureşean (...) Aici aveam certitudinea unor oameni pregătiţi. Un diagnostic în orice lume civilizată este unul interdisciplinar (...) există comisii interdisciplinare care stabilesc diagnosticele (...) Pentru mine e un mare semn de întrebare - cu colegii de aici discutam cazuri, le prezentam imagini, le dădeam date clinice. Aşa se punea un diagnostic. Apare din start o întrebare cu privire la profesionalismul acestora'', a arătat dr. Morariu.
Pe lângă ambiguitatea stabilirii diagnosticului, dr. Silviu Morariu a susţinut că decizia SCJ Mureş ''aduce atingere pregătirii rezidenţilor''.
''Rezidenţii mei de Dermatologie au câteva luni de pregătire în anatomie patologică, unde o vor face? Se vor duce la Cluj prin nu ştiu ce apartamente? (...) Nu ştim ce facem cu rezidenţii. Câţi vor mai alege centrul universitar Mureş ştiind că nu se pot pregăti aici?'', a accentuat medicul.
Şeful Clinicii de Dermatologie din Târgu Mureş a subliniat că prin Casa Naţională de Sănătate se decontează cheltuielile Spitalului Clinic Judeţean Mureş la nivel de spital clinic universitar, ceea ce presupune activitatea la cel mai înalt nivel.
''Practic este o deturnare de fonduri în acest moment. Spitalul primeşte un anumit tarif pe pacient, care presupune activităţi universitare pe toate palierele. Este menţinută calitatea în raport cu acest cabinet din Cluj? Ce garanţie am? Eu nu ştiu cine îmi citeşte analizele la Cluj Napoca (...) Nu cred că putem folosi pacienţii dacă vor să demonstreze ceva'', a mai spus Morariu.
Acesta a subliniat că tot ce se întâmplă la SCJ Mureş, inclusiv schimbarea sistemului informatic vechi, cu altul, dar care nu aduce nimic nou, ''se face sub înalt patronajul Consiliului Judeţean Mureş''.
Precizăm că începând cu această lună, Spitalul Clinic Judeţean Mureş a decis trimiterea probelor anatomo-patologice de la clinicile de Urologie, Gastroenterologie, Chirurgie şi Dermatologie, la un laborator privat din Cluj Napoca.
Conducerea SCJ Mureş nu a precizat un punct de vedere oficial cu privire la acuzaţii.
AGERPRES/(A - Dorina Matiş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
SCJU Târgu Mureş susţine că nu a încheiat contract cu Hexi Farma, ci doar cu Hexi Pharma Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, dr. Claudiu Puiac, a anunţat joi, într-un comunicat de presă, că nu a încheiat niciun contract cu firma presupus a fi clonată, Hexi Farma, ci doar cu Hexi Pharma, iar aceasta în urma organizării unei licitaţii publice.
Decizia SCJ Mureş de a lucra cu un laborator privat afectează învăţământul postuniversitar medical Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, prof.univ.dr. Constantin Copotoiu, a declarat presei, vineri, că decizia unor secţii ale Spitalului Clinic Judeţean (SCJ) Mureş de a lucra cu un laborator de analize privat afectează grav învăţământul postuniversitar medical.
Spitalul de Urgenţă din Târgu Mureş, cel mai aproape de statutul de spital regional Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, dr. Claudiu Puiac, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că SCJU este cel mai aproape de statutul de spital regional dintre toate unităţile de profil din ţară, urmând să fie înfiinţate doar două secţii care lipsesc în prezent.
Prima prelevare de plămâni din Transilvania, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş Mai multe echipe de medici din România şi Germania au prelevat, în noaptea de luni spre marţi, plămânii, rinichii şi ficatul de la un donator aflat în moarte cerebrală la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, aceasta fiind prima prelevare de plămâni din Transilvania şi a treia din România...
Conducerea SCJU Târgu Mureş: Aşteptăm ancheta DNA în cazul achiziţiei de dezinfectanţi Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, dr. Claudiu Puiac, a declarat marţi, după anunţul făcut de Ministerul Sănătăţii că va sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie pentru analizarea unor eventuale fapte de natură penală în privinţa unor constatări ale Corpului de control...
SCJU Târgu Mureş a beneficiat de o donaţie de 1 milion de lei pentru achiziţionarea de paturi speciale pentru ATI Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş a anunţat, marţi, că a beneficiat de o sponsorizare în valoare de 1.000.000 lei pentru achiziţionarea unor paturi pentru ATI cu dotarea specială necesară pentru desfăşurarea activităţii de anestezie şi terapie intensivă.