Cele mai citite
 


CNAS are nevoie de 2,8 miliarde de lei
marţi, 29 septembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Casa naţională de asigurări de Sănătate (CNAS) are nevoie de încă 2,8 milarde de lei pentru a asigura plata salariilor şi asistenţa medicală până la sfârşitul anului, bugetul pe acest an fiind epuizat, a declarat, luni, prof. dr. Irinel Popescu, preşedintele CNAS, în cadrul dezbaterii lansate de Societatea Academică Română (SAR) privind piaţa?şi politicile produselor farmaceutice în România.
Ela spus că a cerut această sumă şi aşteaptă şedinţa de guvern de miercuri, adăugând că în cazul în care guvernul nu va asigura banii, situaţia va fi dramatică. În plus, CNAS mai are de recuperat de la ANAF 1,5 miliarde de lei, reprezentând restanţe la sănătate din partea contribuabililor.
Prof. dr. Irinel Popescu a făcut referire şi la procentul din PIB alocat sănătăţii, care în România este de 3,2%, în timp ce în Europa cel mai mic procent este de 6%, iar media este de 8%-9%.
'Am propus ca pe modelul învăţământului, sănătatea să devină mai vocală şi să obţină un procent mai mare, să lupte pentru 6%', a spus preşedintele CNAS.
În opinia sa, pentru a creşte fondurile pentru sănătate, ar fi două soluţii - fie creşterea contribuţiei de la 10,3% la 14% aşa cum era iniţial, fie statul să găsească soluţii ca pentru cei 15 milioane de oameni care nu sunt activi, să suporte contribuţia.
Preşedintele CNAS apreciază că populaţia trebuie să conştientizeze faptul că sănătatea este foarte scumpă. El a remarcat că anul acesta au fost înregistrate creşteri ale consumului la medicamente, în condiţiile în care companiile anunţă scăderi, iar această situaţie ar trebui analizată.
Prof. dr. Irinel Popescu a subliniat că toate sistemele de sănătate au probleme cu finanţarea, dar ţările sărace simt mai acut acest lucru. El a adăugat că una dintre problemele cele mai grave cu care se confruntă CNAS o reprezintă costurile foarte ridicate pentru moleculele noi, mai ales în oncologie.
În ceea ce priveşte pachetul bazal de servicii medicale, el a spus că acesta nu este uşor de definit, întrucât pune probleme etice extrem de delicate. De asemenea, responsabilul CNAS a spus că fondul de rezervă al instituţiei pe care o conduce era zero la începutul anului.
Prof. dr. Irinel Popescu a apreciat iniţiativa SAR de a face astfel de analize, întrucât acestea pot veni cu soluţii, sugestii şi pot face cunoscute comunităţii unele probleme ale societăţii.
SAR a lansat, luni, o analiză a pieţei şi politicilor privind produsele farmaceutice, în care se arată, între altele, că într-un context mondial dominat cu precădere de factori economici, probleme curente ale pieţei româneşti de medicamente au drept cauză mai puţin trendurile globale şi mai curând deciziile opace şi distorsionate, care nu întotdeauna duc la utilizarea optimă a modestelor resurse publice disponibile.
Sorin Ioniţă, reprezentantul SAR, a menţionat că vor fi şi alte analize de acest fel pe alte teme importante precum preţurile la alimente, licitaţiile.
Directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor şi Importatorilor de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, a opinat că adevărata problemă a sistemului sanitar este procentul alocat din PIB sănătăţii, care a fost mai mic în acest an, de doar 3,2%, faţă de 4,2% anul trecut şi care, potrivit proiecţiilor din acest an, va fi şi mai mic în 2010, de numai 3%.
Consecinţele acestui fapt sunt apariţia unei pieţie paralele de medicamente în defavoarea românilor şi întârzierea lansării de noi produse pentru România, a adăugat reprezentantul ARPIM.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Suceava: Spitalele mai au bani doar pentru urgenţele medicale Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Suceava şi conducerile spitalelor din judeţ au stabilit în urma discuţiilor purtate referitor la bugetul alocat pentru ultimul trimestru al anului ca sumele contractate pentru lunile noiembrie şi decembrie să fie mutate în luna octombrie,...
CNAS militează pentru îmbunătăţirea finanţării sistemului de sănătate Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a apreciat, luni, într-un comunicat, transmis AGERPRES, că 'nu este uşor de acoperit necesarul pentru toţi pacienţii cronici care ar putea beneficia de tratament' în condiţiile creşterii costurilor medicamentelor, a tratamentelor inovatoare utilizate în multe programe...
Aproape 50% dintre farmacii riscă să intre în faliment Datoriile către farmacii sunt de aproximativ 1.500 milioane de lei, a declarat, joi, pentru AGERPRES prof. farm. Dumitru Lupuliasa, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România (CFR), cu prilejul Forumului Pfarma. El a precizat că aceste datorii sunt acumulate din luna februarie.
Vaslui: Spitalul Judeţean de Urgenţă a primit fonduri suplimentare în urma medierii cu conducerea CNAS Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui, cea mai mare unitate sanitară din judeţ, a primit o suplimentare de buget, în urma medierii care a avut loc, luni, la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Fonduri insuficiente pentru tratamentul pacienţilor cu HIV/SIDA Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a asigurat pentru Programul HIV/SIDA numai 19 milioane de lei, faţă de un necesar de 34, 35 milioane lei pentru acest an.
Irinel Popescu - Suplimentarea bugetului Sănătăţii, necesară Târgu Mureş, 26 mai /Agerpres/ - Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Irinel Popescu, a declarat sâmbătă, la Târgu Mureş, într-o conferinţă de presă, că este nevoie de suplimentarea bugetului alocat Sănătăţii, în caz contrar existând riscul intrării într-un blocaj financiar.