Cele mai citite
 


Hiperplazia benignă de prostată sau adenomul de prostată
joi, 16 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Articole medicale, Viata Sexuala, Oncologie, Urologie
 

 
Ce este prostata?
Prostata este un organ muscular și glandular al sistemului reproducător masculin, de mărimea unei castane, localizat sub vezică, în jurul uretrei. Unul dintre rolurile prostatei este de a secreta lichidul prostatic care intră în compoziția spermei și favorizează mobilitatea spermatozoizilor.

 

 Ce este HBP/ adenomul de prostată?

Hiperplazia benignă de prostată sau adenomul de prostată reprezintă creșterea în volum a prostatei din cauza scăderii nivelului testosteronului datorită înaintării în vârstă. Din punct de vedere clinic, adenomul de prostată este o afecțiune cu evoluție lentă cu perioade de exacerbări și uneori remisii.
 
Care este prevalența HBP?
După vârsta de 50 de ani, aproximativ 1 bărbat din 2 este afectat de tulburări urinare datorate afecțiunilor prostatei (conform Berry SJ et al, Journal of Urology 132:474-479, 1984).  În România 900.000 de bărbați din România, cu vârste între 50 și 90 de ani, suferă de afecțiuni ale prostatei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ce sunt STUI/ LUTS?

STUI sau LUTS este prescurtarea pentru simptomele tractului urinar inferior. Acestea sunt supărătoare:
  • deseori apare o senzație de disconfort (usturime, jenă) în timpul micţiunii
  • urinări dese în timpul zilei şi nopţii
  • jet urinar modificat – din cauza îngreunării eliminării urinei prin obstrucția uretrei, cantitatea de urină scade progresiv (retenție urinară)
  • nevoia imperioasă de a urina
  • oboseală cauzată de întreruperea frecventă a somnului pe timpul nopţii
  • apariţia infecţiilor urinare favorizate de prezenţa reziduului vezical (căci vezica nu se mai goleşte în totalitate).
 
Există 3 stadii clinice ale acestor simptome:
Stadiu
Denumire
Constatări
I
Stadiul iritativ
Polakiuria (diurnă şi nocturnă), nicturia, debut dificil al micţiunii, jet urinar slab, golirea totală a vezicii urinare
II
Stadiul cu urină reziduală
Decompensare incipientă, golirea incompletă a vezicii urinare, urinare reziduală
III
Stadiul decompensate
Incontinenţă urinară prin supraplin, retenţie urinară acută, congestie renală, hidronefroză, insuficienţă renală
 
Care sunt categoriile cele mai predispuse la HBP?
Bărbații trecuți de 50 de ani
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Cum afectează HBP calitatea vieții bărbatului respectiv?
HBP afectează atât viaţa privată şi familială, cât şi viaţa socială. Simptomele sunt neplăcute, cresc disconfortul, afectează imaginea de sine a bărbatului, deci şi felul în care acesta relaţionează cu partenera de viaţă, familia, prietenii. Imaginaţi-vă că un bărbat cu HBP nu se simte în largul lui, are probleme de urinare, sexuale (motiv pentru care se simte mai puţin bărbat şi îi scade stima de sine), petrece mai mult timp la baie, practic poate ajunge dependent de prezența în apropiere a unei toalete, de obicei nu caută ajutor specializat, iar calitatea vieţii lor şi a relaţiei de cuplu scade considerabil.
 
Poate fi prevenită hiperplazia benignă de prostată?
Din păcate, până acum nu a fost descoperit un tratament preventiv, însă simptomele pot fi atenuate, progresia poate fi întârziată, ceea ce conduce la o creșterea calității vieții bărbatului respectiv.
 
Cum se pune diagnosticul pentru HBP?
Pentru a stabili cu exactitate diagnosticul corect și apoi stadiul afecțiunii, medicul specialist evaluează starea pacientului, discută cu acesta simptomele și efectuează investigații specifice – PSA (antigen specific prostatic, ecografie etc.).
 
Ce tratamente indică specialiștii pentru HBP?
Există mai multe tipuri de tratamente, în funcţie de gravitatea simptomelor. Pentru formele uşoare şi moderate este, în general, recomandat tratamentul cu medicamente care conţin extract din plante sau, după caz, cu medicamente de sinteză (chimice). În cazurile mai grave, este, în general, recomandată intervenţia chirurgicală care poate avea însă unele complicaţii şi necesită o perioadă de recuperare postoperatorie.
 
Care este diferența între adenomul de prostată și cancerul de prostată?
Adenomul de prostată (hiperplazia benignă de prostată) este o afecțiune de natură benignă cu răsunet pe aparatul urinar, mai ales prin simptomele obstructive.
 
Adenocarcinomul prostatic este o afecțiune malignă care evoluează cu invazie locală sau metastaze.

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Tratamentul de minim 3 luni cu extract de Serenoa repens 320 mg se dovedește deosebit de eficient în adenomul de prostată (formele ușoară și moderată), conform studiului FLUX Studiul FLUX, publicat și în Revista Urologia Internationalis, a demonstrat că o capsulă pe zi de extract de Serenoa repens 320 mg îmbunătățește semnificativ calitatea vieții bărbaților de peste 50 de ani cu această afecţiune cronică
Adenomul de prostată - de la primele semne la tratament Afecţiunile prostatei sunt unele dintre cele mai frecvente boli ale sexului masculin. În România, peste 30% dintre bărbaţii cu vârsta peste 60 de ani suferă de adenom de prostată – hipertrofie benignă a prostatei, iar pentru cei de 80-85 de ani, riscul apariţiei acestuia creşte până la 90%. În acelaşi...
Tratament cu extract de serenoa pentru adenomul de prostată în formă uşoară şi moderată Peste 800.000 de bărbaţi între 50 şi 60 de ani suferă din cauza adenomului de prostată, a subliniat marţi conf. dr. urolog Valentin Ambert, de la Spitalul "Teodor Burghele", cu prilejul prezentării Studiului Flux.
Asociaţia Română de Urologie: 78% dintre bărbaţii care suferă de adenom de prostată nu se tratează Peste 900.000 de bărbaţi din România, din cei 3 milioane peste 50 ani, manifestă simptome sugestive pentru hiperplazie benignă de prostată, potrivit Asociaţiei Române de Urologie (ARU).
Eficacitatea pe termen lung a tratamentului cu Serenoa repens (320 de mg) la pacienții cu hiperplazie benignă de prostată formele ușoară și moderată (Studiu) PERIOADĂ DE DERULARE, INSTITUȚII ȘI MEDICI IMPLICAȚI Studiul s-a derulat timp de 24 de luni în 7 instituții medicale din București, Timișoara, Arad și Cluj-Napoca, după cum urmează:
Diagnosticarea precoce a adenomului de prostată, o necesitate Membrii Asociaţiei Române de Urologie (ARU) au discutat în cadrul Săptămânii europene a Urologiei, desfăşurată în perioada 13-17 septembrie 2010, despre afecţiunile prostatei - cancerul de prostată, prostatitele şi hiperplazia benignă de prostată, se arată într-un comunicat de presă remis AGERPRES.