Cele mai citite
 


Harghita: Îmbătrânirea medicilor de familie, o problemă reală
marţi, 29 septembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Principalele probleme cu care se confruntă medicii de familie harghiteni sunt îmbătrânirea, lipsa fondurilor necesare cumpărării cabinetelor sau slaba implicare a autorităţilor locale în îmbunătăţirea situaţiei acestei categorii sociale.
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita, dr Emilia Braic, a declarat luni, la şedinţa Colegiului Prefectural, că în judeţ sunt înregistraţi 153 de medici de familie, care acoperă necesarul de servicii medicale primare. Dintre aceştia, peste 35% urmează să se pensioneze în aproximativ zece ani, iar autorităţile locale vor fi nevoite să asigure un medic de familie pentru populaţie.
''În procent de 35%, activitatea de medicină de familie este asigurată de medici angajaţi înainte de 1989 şi puţin după 1990. Peste 8-10 ani, 54 medici se vor pensiona. Autorităţilor publice locale le va reveni sarcina de a asigura medic de familie pentru populaţie'', a afirmat dr. Emilia Braic.
Şefa DSP Harghita a mai precizat că, în judeţ, cabinetele medicale nu au fost vândute şi, în consecinţă, medicii de familie nu au putut contracta credite de la bănci pentru reabilitarea şi dotarea acestora. În plus, nici autorităţile locale nu au investit în aceste imobile.
''Consiliile locale nu pot oferi nimic unui medic specializat în medicină de familie, nici măcar un cabinet acreditabil sau locuinţă de serviciu'', a precizat dr. Emilia Braic.
Alte probleme semnalate de şefa DSP Harghita sunt ''suprabirocratizarea'' activităţii medicilor de familie sau imposibilitatea acestora de a cuprinde, în activitatea de 7 ore pe zi, toate solicitările de servicii medicale, în special în mediul rural.
Dr. Emilia Braic consideră că vânzarea cabinetelor medicilor de familie ar rezolva problema înlocuirii medicului după pensionarea acestuia, deoarece proprietarul cabinetului are interesul de a căuta un alt medic de familie căruia să-i cedeze întreaga activitate de medicină primară.
Şefa DSP Harghita a mai semnalat şi faptul că asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari din judeţ au fost angajaţi pe ''criterii de rudenie şi nepotism'' dar şi că, în majoritatea cazurilor, cabinetele medicale de specialitate din structura spitalelor harghitene funcţionează defectuos sau nu funcţionează deloc.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Harghita: Unii medici de familie manifestă dezinteres faţă de administrarea vaccinului antigripal Unii medici de familie harghiteni nu sunt interesaţi de preluarea şi administrarea vaccinului antigripal, chiar dacă autorităţile sanitare din judeţ recomandă vaccinarea populaţiei, pentru reducerea riscului unei epidemii.
Harghita: Peste douăzeci de medici de familie au semnat contracte cu CJAS Un număr de 21 de medici de familie harghiteni au semnat contractul cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) şi îşi continuă activitatea, în ciuda protestului organizat la nivel naţional.
Harghita: ISJ semnalează că medicii de familie solicită bani pentru eliberarea adeverinţelor necesare elevilor la sport Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar (ISJ) Harghita au semnalat, marţi, faptul că unii medici de familie din judeţ solicită bani pentru eliberarea adeverinţelor medicale obligatorii pentru ca elevii să participe la orele de sport, legislaţia în domeniu fiind foarte ambiguă.
Prima ediție Practic MF din 2013 a reunit peste 100 medici de familie Concept original Houston NPA, Practic MF reprezintă o serie de simpozioane regionale dedicate diagnosticului precoce, tratamentului și monitorizării corecte în practica medicului de familie.
Ladislau Ritli: Medicina de familie este o forţă importantă în sistem Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a subliniat vinei, în cadrul Conferinţei de pediatrie pentru medicii de familie, că medicina de familie este cea mai importantă forţă din sistem nu numai numeric, existând peste 11.000 de medici de familie, dar şi din punct de vedere al asigurării asistenţei medicale...
Ministrul Ladislau Ritli: Medicina de familie este o forţă importantă în sistem Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a subliniat la finele săptămânii trecute, în cadrul Conferinţei de pediatrie pentru medicii de familie, că medicina de familie este cea mai importantă forţă din sistem nu numai numeric, existând peste 11.000 de medici de familie, dar şi din punct de vedere al asigurării...