Cele mai citite
 


Principii ale deshidratarii alimentelor
joi, 16 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Hidratare, Ce mancam?, Mancam sanatos
 

 

 
  
Exista multe definitii ale deshidratarii, dar in principiu, toate desemneaza acelasi proces: indepartarea apei din alimente fie prin evaporare, fie prin sublimare ca urmare a supunerii unei temperaturi ridicate, centrifugarii, filtrarii etc. Articolul de fata se va ocupa de metodele non-mecanice de deshidratare.

 

 

De ce deshidratam alimentele?
 
Scopul principal al deshidratarii alimentelor este prelungirea duratei de viata. Aceasta se obtine prin reducerea cantitatii de apa pana la o valoare care va inhiba cresterea si dezvoltarea organismelor patogene, reducand activitatea enzimatica si rata de aparitie a unor reactii chimice nedorite.
Prin ajustarea cantitatii de apa din alimente, durata de viata a acestora poate fi crescuta fara a fi nevoie de depozitare la temperaturi scazute. Odata cu deshidratarea, volumul alimentelor de micsoreaza, ceea salveaza din preturile de transport si de depozitare.
 
Alte schimbari ce apar in alimentele deshidratate: 
  • Forma - atat forma, cat si volumul alimentelor se schimba in timpul deshidratarii. 
  • Culoarea - se poate schimba din cauza inlaturarii apei si a expunerii la temperaturi ridicate. Rehidratarea nu duce mereu la textura si la forma pe care le-au avut alimentele initial. Gradul de asemanarea dintre alimentul rehidratat si cel initial depinde de modul in care a fost facuta deshidratarea.
  • Aroma - schimbarile de aroma pot aparea din cauza pierderii substantelor volatile in timpul deshidratarii sau a dezvoltarii unor noi arome din cauza expunerii la temperaturi ridicate.
  • Valoare nutritionala - in timpul deshidratarii au loc transformari in compozitia chimica a alimentelor, ceea ce duce la schimbarea valorii nutritive.
Metode de deshidratare:
 
Dehidratarea prin convectie
Aerul cald este folosit ca mediu de deshidratare, caldura determinand in timp usacrea alimentelor
 
Deshidratarea prin conductie
Alimentele sunt puse pe o suprafata fierbinte, preferabil metalica. Caldura este transferata alimentelor, ceea ce duce la evaporarea mai rapida a apei si implicit la deshidratare.
 
Deshidratarea prin radiatie
Alimentele sunt expuse caldurii radiante, iar radiatiile constituie mijlocul principal prin care se transfera caldura. Deshidratarea la soare intra in aceasta categorie.
 
Dezavantaje ale deshidratarii alimentelor:

Desi majoritatea fructelor si legumelor pot fi deshidratate, unele dintre ele e posibil sa nu mai fie comestibile dupa ce sunt supuse acestui proces.Unele alimente devin prea tare, altele isi pierd complet aroma - asa se explica de ce multe din fructele deshidratate sunt acoperite de un strat de zahar care sa le intensifice gustul.
 

Sursa: www.reteteculinare.ro

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Recomandări ale MS pentru perioada de caniculă Ministerul Sănătăţii (MS) recomandă populaţiei în această perioadă cu temperaturi extreme să asculte sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18.
Comunicat de presă : Măsuri de protecţie împotriva caniculei Comunicat de presă al Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Sibiu privitor la măsurile de protecţie împotriva caniculei.
Deshidratarea la copii Sindromul acut de deshidratare este consecinta pierderii bruste a unei cantitati mari de apa si electroliti depasind 5-10% din greutatea corpului. Cauzele sunt diverse, mai frecvent fiind vorba de o afectiune digestiva.
Stilul vegan - un mod de viaţă Într-o lume în care suntem cu toţii pe fugă, în care mâncăm de multe ori haotic, negândindu-ne la urmări şi punându-ne singuri în pericol sănătatea, există şi oameni care au decis să aleagă un stil de viaţă sănătos, care îi poate defini din toate punctele de vedere.
Este necesara restrictionarea consumului de zahar? In septembrie 2011, Natiunile Unite au declarat ca pentru prima data in istoria umanitatii, afectiuni cronice necontagioase precum boli cardiace, cancer sau diabet constituie o mai mare povara pentru sanatate decat bolile infectioase, fiind responsabile anual pentru 35 de milioane de morti. ...
Diete cu efect antiinflamator Notiunea de dieta cu efecte antiinflamatorii e bazata pe un concept simplu: poarta acest nume acele diete axate pe anumite alimente ce sunt recunoscute pentru abilitatile lor de a diminua inflamatiile. Multe din aceste diete cu efecte antiinflamatorii sunt concentrate in jurul unor alimente precum: cereale...