Cele mai citite
 


Dorica Dan, preşedintele Asociaţiei 'Prader Willi': Bolile rare sunt greu de diagnosticat
sâmbătă, 18 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
"Rari, dar solidari" este sloganul sub care este marcată în acest an, pe 29 februarie, Ziua Internaţională a Bolilor Rare.
Dorica Dan, preşedintele Asociaţiei Prader Willi şi vicepreşedinte al Eurordis Rare Diseases Europe, a afirmat că scopul campaniei, organizată în perioada 4 - 29 februarie, este acela de a sensibiliza publicul larg cu privire la aceste boli.
Între 6% şi 8% din populaţie este afectată de astfel de boli, adică între un milion şi un milion trei sute de români suferă de diferite afecţiuni rare.
"Problema este că sunt între 6.000 şi 8.000 de boli diferite, greu de diagnosticat şi de înţeles şi de corpul medical. În România sunt puţini experţi", a precizat Dorica Dan.
Între cele mai întâlnite boli rare la noi se află boala Prader Willi, boala oaselor de sticlă, sindromul Wardnig Hoffman, fibroza chistică, după cum a arătat Dorica Dan, adăugând că o altă problemă cu care se confruntă toată lumea este aceea că 75% dintre aceste afecţiuni nu au tratamente specifice şi trebuie dezvoltată cercetarea.
"Comisia Europeană a demarat un proiect - Orizont 2020 - care are ca scop găsirea de terapii pentru 200 de boli rare, un program de cercetare la care şi România este invitată", a detaliat Dorica Dan.
Sumele care ar trebui alocate sunt mari, motiv pentru care, după cum explică specialistul, ar trebui create consorţii la care să participe mai multe ţări pentru cercetare.
"Ca organizaţii recunoaştem că nu putem face faţă singuri. Ar trebui să colaborăm cu Ministerul Sănătăţii, CNAS pentru aceşti pacienţi. Am început un parteneriat cu Ministerul Sănătăţii care trebuie dezvoltat", a susţinut Dorica Dan.
Prof. dr. Maria Puiu de la Timişoara a menţionat, la rândul său, că multe boli sunt subdiagnosticate şi de acea sunt necesare centre zonale în Europa unde să fie trimişi pacienţii pentru diagnostic. La nivel naţional ar trebui, în opinia sa, să existe centre de expertiză care să dispună de personal specializat, geneticieni şi laboratoare. "Numărul geneticienilor este mic. La nivelul ţării sunt 75 de geneticieni, 90% dintre judeţe nu au astfel de specialişti", a menţionat prof. dr. Puiu.
"Patroana" campaniei bolilor rare din acest an în România este Ruxandra Drăghia Akli, şef al Direcţiei de Sănătate din cadrul Direcţiei Generale Cercetare şi Inovare a Comisiei Europene. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Conferința Asociației de Fibroză Chistică din România – Ediția III Fibroza chistică de la nou-născut la adult 17-18 noiembrie 2012, București Houston NPA și Asociația de Fibroză Chistică din România (www.afcr.ro) organizează între 17-18 noiembrie la București cea de-a IIIa ediție a Conferinței AFCR, pe tema “Fibroza chistică de la nou-născut la adult”. Evenimentul se va desfășura la Hotel Ibis Palatul Parlamentului (Str. Izvor 82-84, București)...
Conferința Asociației de Fibroză Chistică din România – Ediția III Fibroza chistică de la nou-născut la adult 17-18 noiembrie 2012, București Houston NPA și Asociația de Fibroză Chistică din România (www.afcr.ro) organizează între 17-18 noiembrie la București cea de-a IIIa ediție a Conferinței AFCR, pe tema “Fibroza chistică de la nou-născut la adult”. Evenimentul se va desfășura la Hotel Ibis Palatul Parlamentului (Str. Izvor 82-84, București)...
Acces deficitar la tratament pentru pacienții cu fibroză chistică - temă în focus la Conferința Anuală a Asociației de Fibroză Chistică din România – Aproximativ 300 de copii și 50 de adulți din România se luptă zilnic cu o boală cruntă: fibroza chistică, cea mai răspândită boală genetică, incurabilă și cu potențial letal din Europa.
Fibroza chistică este rezolvată în Franţa cu ajutorul unei noi tehnici de reabilitare a grefoanelor pulmonare Medicii francezi au reuşit să crească numărul grefelor pulmonare reabilitând grefoanele care nu dovedesc calităţile necesare pentru a fi transplantate din primul moment, în special pentru pacienţii care suferă de fibroză chistică, informează publicaţia electronică franceză pourquoidocteur.fr.
Bucureştiul găzduieşte întâlnirea pacienţilor cu fibroză chistică din România Cea de-a patra ediţie a conferinţei anuale privind tratamentul cu fibroză chistică va fi organizată în 23 şi 24 noiembrie la Bucureşti, de către Houston NPA şi Asociaţia de Fibroză Chistică din România.
Pentru al patrulea an la rând, Bucureștiul găzduiește întâlnirea pacienților cu fibroză chistică din România Fibroza chistică sau mucoviscidoza este cea mai răspândită boală genetică și cu potențial letal din Europa. Unul din 30 de europeni este purtător al genei care provoacă fibroza chistică. Unul din 2500 de copii se naște cu această boală.