Cele mai citite
 


Bihor: Investiţii ale MS la Spitalul Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix, inaugurate de ministrul Ritli
luni, 20 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministrul Sănătăţii, dr. Ritli Ladislau şi fostul ministru Cseke Attila, au participat sâmbătă, la Spitalul Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix, la darea în folosinţă a bazinelor interioare de hidrokinetoterapie adulţi, care au fost reparate capital în urma unei investiţii realizate în anul 2011. Cu acest prilej, a fost prezentată şi aparatură medicală de înaltă performanţă pentru întregul spital. Cele două investiţii - pentru reparaţii şi pentru achiziţionarea de aparatură modernă - au fost susţinute financiar de Ministerul Sănătăţii cu peste 2,6 milioane de lei.
În cursul ceremoniei, a fost inaugurat şi aparatul Lokomat, unic în sistemul public de sănătate din ţară, un dispozitiv robotizat de reeducare a mersului, în general folosit pentru tratamentul deficienţelor neuro-motorii. Acest aparat este rezultatul unui proiect transfrontalier, iniţiat de Consiliul Judeţean Bihor. 'În prezent, dotarea unităţii este la nivelul standardului european, asigurându-se, în acest fel, pacienţilor servicii medicale de calitate. Putem spune că suntem cel mai modern spital de recuperare din ţară,' a declarat managerul spitalului, Nicoleta-Ramona Suciu, în cadrul festivităţilor.
Alături de actualul şi fostul ministru al sănătăţii, au fost prezenţi Cristian Irimie, secretar de stat în MS, Gheorghe Bumbu, decanul Facultăţii de Medicină din Oradea, oficialităţi judeţene din sistemul sanitar, medici, personalul spitalului.
Ministrul Ritli Ladiszlau a declarat că 'din păcate, acest profil, de recuperare medicală, nu este încă destul de bine dezvoltat, deşi MS are o politică consecventă în a susţine aceste instituţii de recuperare.
'Ministerul Sănătăţii poate să garanteze că toate aceste instituţii vor cunoaşte o dezvoltare şi pe mai departe că sunt multe de făcut. Această instituţie (Spitalul de recuperare din Băile Felix.- n.n.) va intra în primul val de proiecte pe turismul balnear. Împreună cu Ministerul Turismului, avem un proiect în care foarte multe astfel de localităţi declarate staţiuni balneare şi instituţii care oferă o calitate la standarde europene vor intra în acest circuit balnear,' a precizat ministrul Ritli.
Fostul ministru Cseke Attila şi-a manifestat bucuria de a participa la acest eveniment, precizând că investiţia majoră din partea MS are trei motive: specificul spitalului şi rezultatul extraordinar asupra pacienţilor, investiţia care priveşte infrastructura naţională, deoarece spitalul deserveşte pacienţi din întreaga ţară şi, nu în ultimul rând, pentru că este prima lucrare importantă de reabilitare a bazinelor după înfiinţarea spitalului în anii '80.
Potrivit managerului dr.Nicoleta-Ramona Suciu, la Spitalul Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix, lucrările au început în luna iunie a anului 2011 şi au fost finalizate în luna decembrie. Cu acest prilej, au fost efectuate reparaţii generale şi de renovare la bazine, schimbarea instalaţiilor electrice, a instalaţiilor de apă şi canalizare, achiziţionarea şi montarea aparaturii de ventilaţie şi climatizare, instalaţii sanitare şi de încălzire.
Valoarea totală a lucrărilor a fost de 838.773 de lei fără TVA. Pentru aparatură medicală, Ministerul Sănătăţii a asigurat, în 2011, şi o finanţare de peste 1,2 milioane de lei, din care, pentru adulţi, s-au achiziţionat un număr de 23 tipuri de dispozitive, însumând 45 de aparate, iar la secţia de copii, 25 de tipuri, în număr de 28 dispozitive medicale, asigurându-se accesibilitate şi transparenţă maximă în achiziţionarea lor.
La creşterea calităţii actului medical a contribuit şi achiziţionarea dispozitivului robotizat de reeducare a mersului, Lokomat, care este utilizat pentru recuperarea bolnavilor cu probleme locomotorii. Fiind singurul spital public din ţară care deţine acest aparat, programarea bolnavilor cu recomandări de tratament cu Lokomat este realizată de către o comisie de evaluare şi selectare a cazurilor din cadrul spitalului. Personalul care va lucra cu acest aparat a fost specializat în Elveţia.
Potrivit consilierului judeţean Szabo Odon, aparatul Lokomat a fost achiziţionat cu suma de 250.000 de euro printr-un proiect transfrontalier. Contribuţia Uniunii Europene din fonduri FEDR este de 212.500 euro (85%), de la bugetul de stat 32.500 euro (13%) şi contribuţia proprie a spitalului este de 5.000 euro (2%).
Început în 2011de Consiliul Judeţean Bihor, proiectul acesta se va finaliza în 2012 după ce se vor mai achiziţiona un computer tomograf performant, masă de operaţii, aparat Roentgen cu braţ mobil, etc. În proiect sunt implicate mai multe unităţi medicale precum Spitalul Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, Spitalul Kenezy din Debrecen, Ungaria şi Centrul Medical de Servicii Ambulatorii Ungaria.
Spitalul de Recuperare din Băile Felix lucrează la capacitate maximă, având 150 de pacienţi, personalul medical fiind de 284 de angajaţi. Managerul Ramona Suciu a precizat că ar mai fi nevoie de 30 de persoane din diferite categorii, iar ca lucrări de modernizare se doreşte reabilitarea saloanelor, un proiect care ar necesita în jur de 2,2 milioane de lei. AGERPRES/(A-Eugenia Paşca)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ambulatoriul Integrat din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea, inaugurat după reabilitare Ambulatoriul Integrat Staţionar III din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea, complet reabilitat, modernizat şi dotat cu aparatură şi echipamente de înaltă performanţă, a fost inaugurat sâmbătă, în prezenţa ministrului Sănătăţii, Ladislau Ritli.
Bihor: Raed Arafat a inaugurat primul aparat RMN al Spitalului Judeţean Secretarul de stat dr. Raed Arafat a inaugurat vineri trei investiţii majore făcute la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, constând în achiziţia unui aparat RMN performant, cu investiţie de la Ministerul Sănătăţii de un milion de euro, a unui aparat Roentgen pentru urgenţe, finanţat de Primăria...
Bihor: "Actualităţi în reabilitarea medicală", la Zilele Medicale Băile Felix Spitalul Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix, cel mai modern spital de recuperare din ţară, organizează joi şi vineri Conferinţa naţională 'Actualităţi în reabilitarea medicală', reuniune din cadrul celei de-a XIV-a ediţii a 'Zilelor Medicale - Băile Felix', la care participă 200 de medici specialişti...
Bihor: Ambulatoriu reabilitat din fonduri europene, inaugurat de ministrul Sănătăţii Oradea, 11 sep /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a inaugurat sâmbătă noua policlinică de la Spitalul Clinic Municipal Oradea, reabilitată şi modernizată printr-o investiţie de peste 4,4 milioane de lei, proiect derulat de Primăria Oradea, prin Programul Operaţional Regional.
Bihor: Ministrul Sănătăţii a inaugurat Spitalul Municipal din Oradea, renovat complet Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a inaugurat vineri reconstrucţia totală a Spitalului Municipal din Oradea, realizată în perioada 2005-2011, prin fonduri alocate de la Ministerul Sănătăţii (80%) şi Primăria Oradea (20%).
Candidaţii la Primăria Ploieşti, despre soluţiile pentru spitale, proiectele europene şi măsurile anticorupţie Cei 13 candidaţi pentru funcţia de primar al municipiului Ploieşti au răspuns întrebărilor AGERPRES referitoare la proiectele avute în vedere pentru Spitalul de Pediatrie şi cel Municipal, aflate în subordinea primăriei, şi soluţiile financiare pentru implementarea lor; cele mai importante trei proiecte...