Cele mai citite
 


Raport SAR: Sistemul de sănătate românesc este dezastruos
marţi, 29 septembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Hepatita
 

Problemele majore ale sistemului de sănătate din ţara noastră, evidenţiate într-un raport al Societăţii Academice Române (SAR), intitulat 'Sfârşitul medicamentelor? O analiză a pieţei şi politicilor privind produsele farmaceutice în România', lansat luni, sunt : indicatori de sănătate dezastruoşi, speranţă de viaţă cu şapte ani ani mai scăzuta decât ţări din UE, de 10-15 ori mai mulţi bolnavi de TBC, de 20 de ori mai mulţi bolnavi de hepatita A şi de 3 ori de hepatita B.

Alte probleme majore vizează consumul de medicamente, care este pe penultimul loc în Europa, după Bulgaria (100 euro, faţă de 430 euro în UE), întârzierea apariţiei noilor medicamente cu minimum 2,5 ani întârziere faţă de UE, din cauza criteriilor de acces pe lista de compensare, dar şi alocarea ineficientă între medicamente şi alte servicii medicale.
Potrivit raportului, România cheltuie prea mult pe spitale (45% din resurse, faţă de 40% în ţările OECD); prea puţin pe medicina primară; relativ mult pe medicamente, deşi coplata din partea pacienţilor este mare (50-55%); 8% dintre bolnavi consumă 70% din resurse.
Raportul evidenţiază că s-au cheltuit bani pe programe neterminate, cum este cel privind evaluarea stării generale de sănătate, ale cărui rezultate nu au fost centralizate.
O problemă majoră în întregul sistemul este centralizarea datelor, lipsa aplicării ghidurilor terapeutice clare şi a criteriilor clare de prioritizare.
Raportul reliefează şi ineficienţa în criteriile de compensare şi reglementare a preţurilor.
'S-au încercat măsuri administrative brutale, inconsecvente, pentru a reduce cheltuielile cu medicamentele (preţ minim din UE, cursul valutar subevaluat, îngheţarea preţurilor, reglementări administrative privind preţurile originalelor, medicamentelor princeps şi ale genericelor etc.). Măsurile au avut adesea efecte contrare, de pildă scăderea pieţei genericelor. Au existat cazuri de fraude, estimate acum 2-3 ani la cca. 10% din bugetul CNAS, care ar fi putut fi controlate mai bine. În plus, statul nu plăteşte penalizări pentru întârzierile la plată faţă de farmacişti şi distribuitori; când nu are bani, întârzie plata către furnizorii de medicamente.
Accesul este o problemă majoră pentru categorii defavorizate (mediu rural, săraci). În plus, statul limitează administrativ numărul de farmacii', se arată în raport.
Analiza SAR scoate în evidenţă faptul că actuala criză economică de la noi se suprapune peste o dilemă majoră şi de durată la nivel global: câţi bani trebuie alocaţi pe inovaţie şi câţi pe medicamente generice. 'Inovaţia devine din ce în ce mai scumpă şi, dacă nu ne adaptăm politicile, riscăm să avem din ce în ce mai puţin acces la medicamente de ultimă generaţie'.
SAR propune şi soluţii, între care: limitarea 'pachetului' de servicii medicale şi medicamente acoperite de asigurare până la un nivel sustenabil financiar, priorităţile la nivel naţional, să fie determinate printr-un studiu epidemiologic, şi identificarea unor arii terapeutice prioritare, pentru care să se aloce echilibrat resurse pentru tratament şi medicamente.
SAR propune o dezbatere publică şi transparentă privind ariile terapeutice, lista de medicamente compensate şi măsurile de politici publice în domeniul sănătăţii, dar şi formalizarea tratamentelor în ghiduri terapeutice, pe cât posibil întrucât aceasta ar standardiza tratamentele şi ar evita deciziile arbitrare, de pildă tratamentul cu un medicament prea scump.Alte propuneri au în vedere folosirea licitaţiilor unde este posibil limitarea măsurilor administrative pentru a evita practici anticoncurenţiale, şi înlocuirea lor cu măsuri care distorsionează piaţa mai puţin, precum contracte cost-volum, în care preţul scade pentru cantităţi mari, limitându-se stimulentele de a vinde prea mult.
Reprezentantul Colegiului Medicilor din România, Marius Liţu, a apreciat că din cauza sărăciei, populaţia nu-şi poate permite să plătească tratamentele.Acesta însă a admis că apar probleme de etică. Referindu-se la banii din taxa pe viciu, dr. Liţu a menţionat că ar trebui utilizaţi pentru achiziţionarea de aparatură performantă, aşa cum s-a făcut anul trecut, însă apare o nouă problemă, cea a costurilor pentru instalare, şi a avizelor.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Raport ELPA: România, pe ultimul loc în Europa în privinţa tratamentului asigurat pentru bolnavii de hepatită România se situează pe ultimul loc din 30 de state europene în ceea ce priveşte accesul pacienţilor cu hepatită la tratament şi servicii medicale specializate, conform celui mai recent raport lansat de Asociaţia Europeană a Pacienţilor cu Boli de Ficat (ELPA).
Raport ONU: Noile substanţe psihotice, 'un risc grav pentru sănătatea publică' Creşterea numărului de noi substanţe psihotice şi de internări ale consumatorilor acestora la urgenţă reprezintă 'un risc grav pentru sănătatea publică', semnalează Oficiul Internaţional de Control al Stupefiantelor (OICS) în raportul său anual pe 2012, prezentat marţi la Viena, relatează AFP.
Raport EY: Industria de biotehnologie înregistrează o revenire remarcabilă Industria globală de biotehnologie înregistrează o revenire remarcabilă, se arată în cel de-al 28-lea raport anual EY referitor la industria de biotehnologie - 'Beyond borders: unlocking value'.
Un raport american cere întărirea reglementărilor în vederea combaterii medicamentelor falsificate Lupta împotriva fenomenului crescând pe care îl reprezintă falsificarea medicamentelor impune înăsprirea reglementărilor în ce priveşte distribuţia farmaceutică în SUA şi o cooperare sporită pe plan internaţional, conchide un raport al Institutului american pentru medicină /IOM/, făcut public miercuri...
Raport MCV: Activitatea DNA în 2014 a acoperit un spectru larg de cazuri de corupţie la nivel înalt Activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţiei (DNA) în 2014 a acoperit un spectru larg de cazuri de corupţie la nivel înalt, de la toate nivelurile funcţiei publice şi implicând persoane publice din diferite partide politice, notează Comisia Europeană în raportul privind progresele României în cadrul...
Raport ANA: Consumul de canabis este cel mai extins din punct de vedere teritorial în România Consumul de canabis este cel mai extins din punct de vedere teritorial în România, în 21 de judeţe, dar cu valori relativ mici faţă de 2012, relevă raportul Agenţiei Naţionale Antidrog. Substanţele noi psihoactive sunt prezente în 20 de judeţe.