Cele mai citite
 


Tratamentele de schimbare de sex pentru copii şi adolescenţi - o problemă în creştere
marţi, 21 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Pediatrie, Viata Sexuala, Minte sanatoasa, Corp sanatos
 

Un număr mic dar în creştere de adolescenţi, şi chiar de copii în faza de preadolescenţă, care cred despre ei că s-au născut cu un alt sex decât cel conştientizat la nivel psihologic, primesc sprijinul părinţilor care îi duc la doctor pentru tratamente de schimbare de sex, conform unui material publicat de revista medicală americană Pediatrics, transmite Associated Press.

Această problemă ridică nişte întrebări de ordin etic, iar o serie de medici au avertizat împotriva tratării unor organisme în formare cu medicamente hormonale care blochează etapa naturală de dezvoltare a organismului în timpul pubertăţii.

Unul dintre cazurile semnalate este cel al unui micuţ de 8 ani din Los Angeles, aflat pe lista de aşteptare pentru un astfel de tratament. Născut fetiţă, copilul şi-a anunţat pentru prima oară părinţii pe când avea doar 18 luni că este băieţel, iar până în prezent nu a abandonat această convingere. La început părinţii săi au fost şocaţi, însă în prezent se referă la copilul lor ca la un băiat şi aşteaptă primele semne ale pubertăţii pentru a începe tratamentul hormonal. El urmează o şcoală unde este înscris cu un nume de băiat şi a respins mereu sugestiile de a purta rochiţe sau alte haine pentru fetiţe.

"Pediatrii ştiu că astfel de copii există şi că au nevoie de tratament", explică Dr. Norman Spack, autorul unuia dintre cele trei studii publicate luni în revista Pediatrics. Spack este directorul Spitalului pentru Copii din Boston.

"Dacă deschizi uşile, aceşti copii vor începe să apară. Ei există şi cazurile lor se regăsesc menţionate în practica medicală", a mai precizat el într-un interviu.

Schimbarea în joacă a rolurilor de gen este comună printre copii, însă în acest caz este vorba de nişte copii care chiar au probleme pentru că simt că s-au născut cu un alt trup decât cel ce corespunde identităţii lor psihologice şi comportamentale.

Unele astfel de cazuri sunt etichetate drept "tulburări ale identităţii sexuale" - un diagnostic ce ţine de domeniul psihiatriei. Însă Norman Spack se numără printre medicii care susţin că un astfel de diagnostic este eronat. O serie de studii de pionierat în domeniu le certifică poziţia, identificând caracteristici ale creierului acestor copii ce sunt corespunzătoare sexului opus.

Conform estimărilor pediatrilor, aproximativ 1 din 10.000 de copii prezintă aceste simptome.

În schimb, acordarea de tratamente pentru schimbarea de sex în cazul adolescenţilor de până în 18 ani ridică o serie de probleme de ordin etic, iar psihologii trebuie să-i investigheze şi pe părinţi şi motivele prin care aceştia îşi justifică alegerea, conform lui Margaret Moon, medic membru al Comisiei de Bioetică din cadrul Academiei americane pentru Pediatrie.

Unii dintre copii pot fi diagnosticaţi astfel atunci când nu acceptă rapoartele şi relaţiile de gen în felul în care cei din jurul lor se aşteaptă să o facă. Alţi copii pot fi homosexuali iar părinţii lor preferă să-i supună unor astfel de tratamente de schimbare de sex decât să aibă un copil gay, conform lui Margaret Moon. "Este foarte periculos să aplici un tratament ireversibil mult prea devreme", mai avertizează ea.

De cealaltă parte, medicii care susţin acest tip de tratamente pentru copii afirmă că neaplicarea lor ar avea efecte negative mai mari decât punerea lor în practică. Sunt cazuri în care astfel de copii recurg la automutilare în încercarea de a-şi modifica anatomia. De asemenea, de multe ori ei ajung victime ale abuzurilor fizice şi verbale din partea celorlalţi copii din comunităţile în care cresc, sunt expuşi de mici la stres, depresii şi pot ajunge chiar la tentative de sinucidere. Toate aceste probleme, suţine Dr. Spack, dispar la copiii care primesc tratamentul ce le permite să trăiască ca şi când ar avea sexul opus.

Conform unor date oficiale, 97 de copii din SUA, fete şi băieţi au primit tratamente de schimbare de sex în perioada 1998 - 2010; dintre care cel mai mic avea doar 4 ani.AGERPRES/(Codruţ Bălu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
DEPRESIA - Generalitati, Simptome, Diagnostic, Tratament Aproximativ două treimi din persoanele cu depresie nu-şi dau seama că au o boală ce poate fi tratată şi, prin urmare, nu caută un tratament. În plus, ignoranţa persistentă şi percepţia greşită a publicului asupra bolii, inclusiv a multora dintre furnizorii de servicii medicale, ca fiind o slăbiciune...
SUA: O fetiţă s-a născut de două ori, după ce a supravieţuit unui intervenţii medicale rare Lynlee, o fetiţă din statul american Texas, arată ca orice copil normal de vârsta ei, însă ea s-a născut "de două ori", o dată în martie şi a doua oară în iunie, după ce a supravieţuit unei intervenţii medicale de îndepărtare a unei tumori rare, informează Xinhua.
Prof.dr. Mircea Bârsan: Inima artificială va salva pacienţii cu insuficienţă cardiacă cronică - interviu - Prof.univ.dr. Mircea Bârsan, renumitul chirurg de la Institutul Inimii 'Niculae Stăncioiu' din Cluj-Napoca, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, în care vorbeşte despre premisele realizării primului transplant de inimă artificială din România.
Thomas Beatie, bărbatul care a 'născut' de trei ori, doreşte să-şi recapete masculinitatea După ce a 'născut' trei copii, Thomas Beatie, primul bărbat însărcinat, nu doreşte să mai aibă alţi copii şi se gândeşte să recurgă la histerectomie pentru a-şi restabili caracteristicile masculine, scrie 20minutes.ch.
Prof.dr. Irinel Popescu: Programul de transplant hepatic de la Fundeni cunoaşte un moment de dezvoltare fără precedent (interviu) Programul de transplant hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni a cunoscut anul acesta o dezvoltare fără precedent, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES prof. dr. Irinel Popescu, şeful Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic din institut, preşedinte al Academiei de Ştiinţe...
Economia sexului: Intimitatea costă astăzi foarte puţin Unul dintre principalele elemente nerecunoscute legate de sex este acela că pentru intimitate se stabileşte un preţ. Într-o anumită măsură, sexul este un troc: fiecare îi oferă ceva în schimb partenerului. Ce anume - depinde de la caz la caz, explică sociologul Mark Regnerus, de la Universitatea din...