Cele mai citite
 


Senat: Raport de respingere pentru proiectul prin care alcoolicii ar fi suportat 30% din valoarea tratamentului
miercuri, 22 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Senatorii Puterii din Comisia pentru Sănătate au întocmit marţi un raport de respingere a propunerii legislative prin care serviciile medicale pentru cazurile de etilism acut nu ar mai fi fost decontate în totalitate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, ci 30% din valoarea costurilor spitalizării şi tratamentului ar fi urmat să fie suportate de către pacienţi.
Proiectul prevedea şi situaţia în care pacienţii nu îşi pot permite să achite respectivul procent din valoarea tratamentului, aceştia urmând să efectueze 50 ore de muncă în folosul comunităţii.
În timpul dezbaterilor din Comisie, iniţiatorul propunerii legislative pentru modificarea şi completarea art.237 din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, deputatul UNPR Tudor Ciuhodaru, a susţinut că numărul cazurilor de etilism acut care sunt tratate la urgenţă a crescut simţitor.
'Sunt doctor şi lucrez într-un spital unde ponderea cazurilor de acest tip este foarte mare. De foarte multe ori am fost puşi în situaţia de a da de pe canapeaua de urgenţă un bătrân lovit de o maşină pentru că aveam de tratat un astfel de pacient. Treaba mea de medic este să tratez, dar nu pot să nu îmi pun problema că atunci când tratez un astfel de pacient iau de la gura bătrânului sau copilului care are nevoie de o proteză pentru şold şi să torn în continuare în sticla celui care nu a ştiut să se oprească', a spus deputatul.
Acesta a adăugat că pentru astfel de cazuri sunt cheltuite 25 milioane de euro, bani ce ar putea fi 'folosiţi mai bine în altă parte'.
'Trebuie să rezolvăm cumva această problemă pentru că vorbim de 50.000 de cazuri, un număr echivalent cu populaţia oraşului Tecuci, care ajung în serviciul de urgenţă doar în urma consumului excesiv de alcool. Nimeni nu mă poate convinge că cele 25 milioane de euro cheltuiţi pentru astfel de patologii nu ar putea fi folosiţi mai bine în altă parte. Nu vreau să fac rău nimănui. Pacienţii aceştia vor fi trataţi, dar vor deconta cheltuielile de spitalizare, iar cei care nu vor avea de unde, vor presta muncă în folosul comunităţii. Atunci când nu ştii să te opreşti, fiindcă aici nu vorbim de boală, de fatalitate, nici de genetică, ar trebui să decontezi costurile medicale', a susţinut Ciuhodaru.
Deputatul a subliniat faptul că iniţial propusese ca persoanele care ajung la urgenţă în comă alcoolică să fie nevoite să suporte cheltuielile de tratament şi spitalizare în proporţie de 100%, apoi a ales varianta ca asistenţa medicală acordată în astfel de cazuri să fie suportată în proporţie de 30% de către pacient.
'Am rămas la varianta educativă a acestui proiect legislativ. Eu am propus să deconteze 100%, cum cred în continuare că ar trebui, dar parlamentarii s-au opus şi ştiu şi de ce fac acest lucru - se gândesc că poate vor avea o rudă, vreo beizadea, care va ajunge în serviciul de urgenţă şi va trebui să deconteze aceste costuri. Nu cred că lucrurile ar trebui privire în acest mod pentru că atunci când vorbim de sănătate, vorbim şi de educaţie şi de informare. Dacă nu aş vedea pe toate posturile că se spune 'consumul excesiv de alcool dăunează grav sănătăţii' aş spune că lumea nu este informată, dar aici nu mai este vorba de informare', a conchis deputatul.
În timpul dezbaterilor din Comisie, senatorul PDL Tudor Udriştoiu a precizat că nu va susţine adoptarea unui raport de admitere pentru propunerea legislativă.
'Se ajunge la discriminare. (...) Aspectul de unde şi cum plăteşte este foarte important pentru că ăştia nu au nişte resurse covârşitoare şi ce facem, îi executăm silit, le reţinem din ajutor social, le tăiem ajutorul social? Noi îţi dăm ajutor social şi tu te-ai îmbătat? Ce ne facem apoi cu alte boli? O să îi punem să plătească şi pe cei care ajung la urgenţă cu pancreatită că au mâncat(...)? Au fost lacomi, au mâncat şi au ajuns cu pancreatită la spital. L-am pus eu să mănânce? Să îi punem la plată ca să îi educăm să mănânce verdeaţă, să nu mai consume alcool, să ţină posturile şi aşa mai departe. Să îi învăţăm minte', a spus senatorul.
Acesta a adăugat că atât tutunul, cât şi alcoolul au incluse în preţul de vânzare şi taxe de viciu.
'Pentru ce credeţi că sunt aceste accize? Nu sunt tot ceva educaţional, plăţi în plus. Tutunul şi alcoolul nu sunt aşa, la liber. Au această încărcătură care nu e mică, e mare-mare, care acoperă tocmai aceste dezavantaje secundare. Eu unul sunt împotriva acestei iniţiative legislative fără a se înţelege din asta că apăr băutura sau fumatul sau alte vicii', a mai spus Udriştoiu.
Plenul Senatului urmează să dea un vot proiectului de lege în calitate de primă Cameră sesizată. AGERPRES/ (A - Cătălina Barbu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Senat: Persoanele cu intoxicaţii etilice acute vor achita 30% din valoarea asistenţei medicale Senatul a adoptat tacit, marţi, propunerea legislativă potrivit căreia asistenţa medicală acordată în cazuri de intoxicaţie etilică acută se suportă, în proporţie de 30 la sută, de către asigurat.
Persoanele care ajung la Urgenţă în stare avansată de ebrietate ar putea să-şi suporte spitalizarea Senatorii din Comisia juridică au avizat favorabil, marţi, propunerea de modificare a Legii privind reforma domeniului medical, care prevede ca pacienţii cu etilism acut care ajung la Urgenţă să-şi achite cheltuielile de spitalizare.
Proiect privind utilizarea unei aeronave a MAI pentru asistenţă medicală de urgenţă, adoptat de deputaţi Deputaţii au adoptat, miercuri, un proiect de lege care vizează aprobarea unor măsuri privind operarea unei aeronave aflate în proprietatea Ministerului Afacerilor Interne (MAI), astfel încât aceasta să fie utilizată în misiuni de asistenţă medicală publică de urgenţă.
Sălaj: "Oscarul" pentru asistenţa medicală din Anglia, pentru un proiect ce vizează Spitalul Judeţean Zalău Un proiect ce vizează prevenirea şi controlul infecţiilor în Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, implementat de unitatea spitalicească în parteneriat cu Hospital Trust Calderdale and Huddesfield din Yorkshire a fost recompensat cu "Nursing time awards", un echivalent al premiilor "Oscar", acordat asistenţilor...
Dr.Tudor Ciuhodaru: Proiectul de act normativ guvernamental scade gravitatea refuzului de a acorda asistenţă medicală de urgenţă Deputatul PC dr.Tudor Ciuhodaru cataloghează proiectul de act normativ guvernamental care prevede scăderea la nivel de contravenţie a refuzului de a acorda asistenţă medicală de urgenţă unui pacient aflat în stare critică drept o aberaţie legislativă.
Senat: Fără diferenţe bărbaţi-femei pe piaţa asigurărilor; Popa: Bărbaţii să muncească dublu, femeile să stea acasă Companiile de asigurări vor fi obligate să elimine din serviciile oferite diferenţele de preţ sau beneficii în funcţie de sexul clienţilor, începând din 21 decembrie, potrivit unui proiect de lege care a primit, marţi, raport de admitere de la Comisia senatorială pentru egalitate de şanse.