Cele mai citite
 


Situaţia sanitară şi socială dezastruoasă a romilor din Île-de-France (raport)
miercuri, 22 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Acuzaţi periodic de miniştrii de interne Brice Hortefeux, apoi Claude Guéant, care invocau statistici ce rămân totuşi îndoielnice, stigmatizaţi de Nicolas Sarkozy în faimosul discurs de la Grenoble, în iulie 2010, romii erau săptămâna trecută subiectul unei polemici între Partidul Socialist /PS/ şi Uniunea pentru o Mişcare Populară /UMP/ în plină campanie electorală, scrie Le Monde în ediţia de marţi.
Dacă vor dori să revină asupra acestui subiect, candidaţii vor trebui să cunoască raportul publicat de Observatorul regional pentru sănătate din Île-de-France cu privire la 'situaţia sanitară şi socială a romilor migranţi din Île-de-France'.

Raportul enumeră problemele cu care se confruntă romii stabiliţi în regiunea Île-de-France, începând cu accesul limitat la piaţa muncii. 'Romii din Île-de-France sunt în majoritate români sau bulgari. Deşi resortisanţi ai Uniunii Europene din 2007, ei sunt supuşi unei « perioade tranzitorii » în ceea ce priveşte accesul la piaţa muncii în zece state din UE, printre care şi Franţa. Aceste măsuri le limitează mult posibilitatea de a găsi un loc de muncă în aceste ţări şi de a dobândi un statut legal de şedere', se spune în raport.

Condiţiile lor de viaţă sunt deseori insalubre şi instabile: 'din cauza lipsei unor resurse financiare regulate şi declarate, accesul lor la locuinţe este foarte limitat'. Cei mai mulţi trăiesc în tabere improvizate, unde nu au apă potabilă, curent electric, grupuri sanitare etc. De aceea, taberele acestea sunt frecvent evacuate, ceea ce accentuează starea de precaritate a romilor, adaugă raportul.

Această mobilitate permanentă din cauza evacuărilor, a strămutărilor este defavorabilă stării lor de sănătate. Acest fapt cumulat cu condiţiile insalubre de viaţă, accesul limitat la asistenţă medicală, discriminările, inclusiv în cadrul instituţiilor medico-sociale, contribuie la degradarea stării lor de sănătate, precizează raportul.

Starea lor de sănătate degradată este agravată de lipsa unei supravegheri medicale: 'patologiile întâlnite în rândul romilor sunt cele observate frecvent la populaţiile supuse unei marginalizări extreme, ca de exemplu, sănătatea mentală fragilă, prevalenţa ridicată a bolilor infecţioase (tuberculoză, rujeolă, tuse convulsivă etc.), cronicizarea unor boli (diabet, hipertensiune arterială, boli cardio-vasculare, boli respiratorii, obezitate etc.)', potrivit raportului citat.

Accesul acestei populaţii marginalizate la asistenţă socio-sanitară este extrem de limitat. Unii agenţi sociali şi sanitari refuză să se deplaseze în taberele unde trăiesc romii ca să se ocupe de ei, iar unii doctori de la oraş refuză să le acorde asistenţă medicală, ceea ce îi face să renunţe să mai apeleze la astfel de servicii, se spune în raport.

Uneori, diferitele politici publice sunt contradictorii şi există o slabă coordonare între instituţii şi în interiorul acestora, iar romii se află frecvent în centrul tensiunilor dintre politicile legate de migraţie, securitate, de sectorul sanitar şi social etc. Această armonizare insuficentă a diferitelor politici duce la eşecul acţiunilor sanitare şi sociale, ceea ce constituie, de asemenea, un motiv de renunţare la acţiune', încheie raportul.AGERPRES/(Elena Dumbravă)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Asistenţa medicală acordată grupurilor vulnerabile, cheia combaterii tuberculozei, afirmă două agenţii europene de sănătate Două agenţii europene de sănătate au subliniat, într-un raport dat publicităţii joi, necesitatea mai multor programe orientate spre grupurile vulnerabile - cum ar fi persoanele fără adăpost, consumatorii de droguri şi imigranţii din ţările cu rate ridicate de tuberculoză - pentru a reduce răspândirea...
Bombă cu ceas: Imigranţii români ar putea aduce tuberculoza rezistentă la medicamente în Marea Britanie (The Sun) O bacterie TBC rezistentă la medicamente ar putea ajunge în Marea Britanie atunci când Regatul Unit îşi va deschide porţile pentru români, au avertizat marţi experţi britanici în TBC. Sărăcia şi asistenţa medicală precară au făcut din România capitala turberculozei din Europa, unde maladia pulmonară...
Concluziile unui raport DSP Vaslui - asistenţă medicală primară precară, criză de medici de familie Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a prezentat, miercuri, în cadrul Şedinţei Grupului de Dialog Civic, un raport privind situaţia cabinetelor de medicină de familie din judeţul Vaslui, concluzionând că asigurarea asistenţei medicale primare este una precară.
Italia: O asistentă medicală acuzată că ar fi îmbolnăvit de tuberculoză peste o mie de nou-născuţi O asistentă medicală afectată de tuberculoză este bănuită că a transmis virusul celor peste o mie de bebeluşi născuţi în perioada martie - iulie la prestigiosul spital al Vaticanului, Policlinico Gemelli din Roma. Autorităţile sanitare italiene au organizat joi o echipă de medici care efectuează teste...
Apă şi asistenţă medicală, asigurate pentru locuitorii sectorului 2 pe perioada caniculei Primăria Sectorului 2 a înfiinţat puncte în care se va distribui apă rece către cetăţeni, semnalate corespunzător şi dotate cu aparate de aer condiţionat, având în vedere temperaturile ridicate care se înregistrează în Capitală.
Numărul de bolnavi de Alzheimer s-ar putea dubla în următorii douăzeci de ani Cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva maladiei Alzheimer, organizaţia Alzheimer's Disease International /ADI/ publică un raport despre prevalenţa acestei boli incurabile, simbol al îmbătrânirii populaţiei, scrie ziarul Le Monde în ediţia de marţi.