Cele mai citite
 


România merge cu o poziţie clară privind OMG la reuniunea miniştrilor Mediului de la Bruxelles
joi, 23 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
România va merge cu o poziţie clară la reuniunea miniştrilor Mediului de la Bruxelles, din zilele de 8-9 martie, în privinţa cultivării organismelor modificate genetic (OMG), a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Stelian Fuia.
"Vom avea o dezbatere în Guvern pe tema aceasta înaintea reuniunii miniştrilor Mediului din Uniunea Europeană din 8-9 martie de la Bruxelles şi vom merge cu o poziţie clară în privinţa cultivării OMG. La ora actuală, în România se cultivă porumb MON 810 pe o suprafaţă mică, sub 500 de hectare în 2011, şi acesta este aprobat în cultură şi pentru punerea pe piaţă şi în alte ţări europene. Avem legislaţie care prevede monitorizarea şi etichetarea alimentelor modificate genetic", a precizat Stelian Fuia, răspunzând la o întrebare referitoare la poziţia României în ceea ce priveşte propunerea Danemarcei de a facilita utilizarea OMG în toate ţările UE.
Şeful MADR a subliniat că Europa consumă alimente şi produse OMG, importând peste 30 de milioane de tone de soia şi produse din soia modificată genetic din ţările de peste Ocean, care cultivă astfel de culturi.
Întrebat dacă susţine cultivarea OMG-urilor, ministrul Agriculturii a precizat că poziţia lui este politică şi "nu ar fi bine să exprim public ce simt eu".
"Eu am spus foarte clar că atâta timp cât sunt reglementate, vorbim ca şi în situaţia medicamentelor. Discutăm de regulamente şi legislaţie. Dacă un produs este certificat prin parcurgerea unor etape de testare şi evaluare, dar şi din punct de vedere al securităţii alimentare şi avem decizie de punere pe piaţă, asta este situaţia", a subliniat Fuia.
Acesta a declarat săptămâna trecută că România va adopta o poziţie asemănătoare, dacă legislaţia europeană va permite culturile de organisme modificate genetic (OMG). De asemenea, în momentul audierii pentru portofoliul agriculturii, Stelian Fuia a precizat că a consumat şi că va consuma oricând produse modificate genetic, dacă acestea respectă condiţiile legale.
Noul şef de la MADR a lucrat pentru o perioadă de 8 ani la unul dintre producătorii de OMG - compania Monsanto-SUA având atribuţii la nivel regional.
Fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără, un mare susţinător al OMG-urilor şi al biotehnologiilor, consideră că soia reprezintă un pas important pentru întărirea capacităţii de export a României, în condiţiile în care s-ar putea exporta în toată lumea, mai puţin în SUA şi Brazilia.
"În România se consumă în jur de 500.000 de tone de soia anual. Dacă ne ducem cu o producţie de peste 1,5 - 2 milioane de tone, vă daţi seama ce rezervă de export avem numai pe soia", a spus Tabără, la un seminar de profil, desfăşurat în luna aprilie din 2011.
Acesta a mai precizat că pierderile anuale ale României din necultivarea soiei modificate genetic după anul 2007 sunt de aproape un miliard de euro.
Fermierii români au solicitat anul trecut Parlamentului European dreptul a cultiva soia modificată genetic pentru obţinerea proteinei vegetale necesară în hrana animalelor, dar şi pentru orientarea acesteia către producţia de biodiesel.AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ministrul Agriculturii: Dacă UE va permite culturile de organisme modificate genetic, România va adopta o poziţie similară Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Stelian Fuia, a declarat joi că, dacă legislaţia europeană va permite culturile de organisme modificate genetic (OMG), România va adopta o poziţie asemănătoare.
LAPAR:România ar trebui să cultive OMG-uri; nu s-a demonstrat că aceste culturi au avut efecte negative asupra sănătăţii România ar trebui să cultive organisme modificate genetic (OMG), în condiţiile în care le importă, iar acest tip de culturi se găsesc în toate produsele aflate în consum, a declarat, marţi, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu, într-o conferinţă...
România ar putea deveni un reper pentru producţia de soia nemodificată genetic Proiectul 'Danube Soya' pentru producţie de soia nemodificată genetic în bazinul Dunării, reprezintă o oportunitate unică pentru fermierii din România, care ar putea furniza pe an cel puţin 600.000 tone de şrot furajer, afirmă preşedintele organizaţiei ecologiste Agent Green, Gabriel Păun, într-un comunicat...
Victor Surdu: Dacă România ajunge să parcurgă o criză alimentară ar fi culmea nenorocirii (interviu) Bucureşti, 2 mar /Agerpres/ - Deputatul social-democrat Victor Surdu, şeful Departamentului de agricultură al PSD, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că, în situaţia în care România va ajunge să treacă printr-o criză alimentară, acest lucru ar însemna 'culmea imbecilităţii, culmea nenorocirii'...
Marcel Cucu: Pierdem anual un miliard de euro prin interzicerea cultivării organismelor modificate genetic Vicepreşedintele Ligii Producătorilor Agricoli, Marcel Cucu, a declarat joi, la Brăila, că România pierde anual un miliard de euro prin interzicerea de către Uniunea Europeană a cultivării organismelor modificate genetic (OMG).
Ministerul Agriculturii: România nu este încă pregătită să semneze 'Danube Soya Declaration' România nu este încă pregătită să semneze 'Danube Soya Declaration', alături de celelalte state riverane Dunării, şi doreşte să ia în considerare toate opiniile mediului academic românesc, dar şi pe cele ale organizaţiilor şi asociaţiilor de fermieri, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii...