Cele mai citite
 


REDUCEREA EXCESULUI DE GREUTATE SI A OBEZITATII
joi, 23 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Pediatrie, Probleme cu greutatea, Corp sanatos, Boli de nutritie, Reumatologie
 

 

 
Excesul ponderal si obezitatea reprezinta acumularea in exces de grasimi la nivelul organismului uman. Si excesul de greutate, si obezitatea prezinta un risc pentru sanatate, acestia fiind factori majori de risc pentru o serie de boli cronice: diabetul zaharat tip 2, bolile cardiovasculare, cancerul de san, endometrial si de colon, osteoartrita.

 

 

Obezitatea se masoara cu ajutorul indicelui de masa corporeala(IMC), obtinut prin impartirea greutatii unei persoane la patratul inaltimii sale, exprimat in metri. O persoana cu un IMC de 30 sau mai mult, este obeza.Un IMC intre 25-30 corespunde excesului de greutate. Greutatea unei persoane este considerata normala, daca are un IMC intre 20 si 25.
 
Excesul de greutate la copil este asociat cu un risc mai mare de obezitate atunci cand va fi adult, deces prematur si invaliditate la varsta adulta. In plus, copiii obezi prezinta dificultati de respiratie, imunitate mai scazuta, risc crescut de fracturi, simptome precoce ale bolilor cardiovasculare(hipertensiune arteriala), rezistenta la insulina si efecte psihologice.
 
Cauza fundamentala a obezitatii si a excesului ponderal este un dezechilibru energetic intre caloriile ingerate si caloriile cheltuite de catre organism. Dieta nesanatoasa si lipsa activitatii fizice sunt principalii factori care determina excesul ponderal si obezitatea.
 
La nivel individual, putem limta aportul energetic(caloriile ingerate) si putem creste nivelul de calorii cheltuite.
 
Astfel, caloriile ingerate le putem limita prin:
• reducerea consumului de grasimi;
inlocuirea grasimilor saturate (grasimea din lapte, branza, inghetata, untura, untul, carnea rosie, ciocolata, carnea de cocos) cu grasimi nesaturate,"sanatoase": uleiul de masline, floarea soarelui, soia, porumb, alune, nuci, migdale, avocado, bumbac, peste;
limitarea consumului de zaharuri;
limitarea consumului de sare;
cresterea consumului de fructe si legume, cereale integrale, alune si nuci.
 
Organismul poate utiliza mai multe calorii prin desfasurarea unei activitati fizice regulate, zilnice. Activitatea fizica nu trebuie confundata cu exercitiul fizic. Activitatea fizica este reprezentata de orice miscare a corpului uman, produsa de muschii scheletici, care necesita cheltuieli de energie.
Exercitiul fizic este o subcategorie a activitatii fizice si este planificat, structurat si repetitiv si are ca scop imbunatatirea sau mentinerea aptitudinilor fizice.
 
Nivelurile recomandate de activitate fizica pentru copii(5-17 ani) sunt: 60 minute pe zi de activitate fizica moderata pana la viguroasa: joaca, sarituri, jocuri sportive, mers pe bicicleta, mers pe jos, orele de educatie fizica, treburi casnice. Exercitiile de aerobic si activitatea fizica intensa se recomanda a fi practicata de 3 ori pe saptamana.
 
La adulti, cu varsta inte 18-64 ani, se recomanda activitatea fizica de recreere zilnica: mers pe jos, dans, gradinarit, drumetii, inot, mers pe bicicleta, treburi casnice, jocuri sportive, joaca. De asemenea, la adulti se recomanda cel putin 150 minute de aerobic (exercitiile de aerobic sunt considerate o activitate fizica moderata) pe saptamana sau cel putin 75 de minute de activitate fizica intensa pe saptamana.
Activitatea aerobica trebuie efectuata in reprize de cel putin 10 minute. Pentru a obtine beneficii suplimentare, activitatea fizica moderata trebuie crescuta pana la 300 de minute pe saptamana, iar cea intensa pana la 150 de minute pe saptamana.
Pentru a imbunatati si mentine starea de sanatate a organismului adult este nevoie numai de 30 de minute de activitate moderata pe parcursul unei zile, 5 zile pe saptamana.
 
Activitatea fizica recomandata persoanelor cu varsta peste 65 ani include activitate de recreere,dar si activitate fizica de intensitate moderata (aerobic 150 de minute pe saptamana) si intensa (75 de minute pe saptamana). Persoanele varstnice, cu mobilitate scazuta, trebuie sa desfasoare activitati fizice pentru a-si imbunatati echilibrul si pentru a preveni caderile, de cel putin 3 ori pe saptamana. Exercitiile fizice pentru consolidarea activitatii musculare ar trebui facute de cel putin 2 ori pe saptamana.Orice activitate fizica, desfasurata in limita conditiilor de sanatate, este benefica varstnicilor.
 
Modelele de activitate fizica si stil de viata sanatos trebuie dobandite din copilarie pentru a fi mentinute toata viata.Trebuie sa corectam excesul ponderal si obezitatea din copilarie, pentru ca adultul sa fie sanatos. Este mult mai greu sa reduci obezitatea la un adult care a avut un exces de greutate inca din copilarie. Dar, cu vointa si perseverenta in aplicarea indicatiilor medicale,se poate atinge un echilibru intre stilul de viata si o greutate normala.
 
 
DR.MARIA ZARVA
MEDIC SPECIALIST MEDICINA DE FAMILIE
MEDCENTER CONSTANTA
   
Bibliografie: Harrison, Principii de medicina interna,vol.1,Ed.2002,493
www.who.int

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
OBEZITATEA Obezitatea este o efectiune cronica, determinata de excesul de tesut adipos total al organismului si apare atunci cand indicele de masa corporeala(IMC) depaseste 30kg/m2.
Bolile de inima încep din copilarie Odata cu venirea verii, parintii se grabesc sa asigure copiilor o vacanta sigura, sanatoasa si fericita. Vor fi unsi cu creme de protectie solara, echipati cu fluturasi de inot si casti de protectie. Dar daca pericolul cel mai mare nu vine de la piscina, ci din farfuriile lor? Daca boala de...
Iaurtul – un prieten de nădejde în lupta cu obezitatea şi supraponderea Prevalenţa obezităţii în România este de 31%, ceea ce înseamnă că aproape 5 milioane de români cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani suferă de obezitate, arată rezultatele studiului epidemiologic PREDATORR, anunţate în 2014. Studiul naţional mai raportează că alţi peste 5,5 milioane de...
Obezitatea morbida Un om cu obezitate morbida traieste intre 7 si 13 ani mai putin decat o persoana cu aceleasi caracteristici, dar care nu sufera de obezitate.
Alimentatia in diabetul zaharat de tip 1 (insulino-dependent) Diabetul zaharat este boala care se manifesta prin hiperglicemie, adica prin cresterea concentratiei de zahar din sange peste limita normala. Diabetul zaharat de tip 1 (insulinodependent) se caracterizeaza prin incapacitatea bolnavului de a supravietui fara injectarea unei doze zilnice de insulina...
Diete cu efect antiinflamator Notiunea de dieta cu efecte antiinflamatorii e bazata pe un concept simplu: poarta acest nume acele diete axate pe anumite alimente ce sunt recunoscute pentru abilitatile lor de a diminua inflamatiile. Multe din aceste diete cu efecte antiinflamatorii sunt concentrate in jurul unor alimente precum: cereale...